Υγεία

Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει πόσο ζουν οι ασθενείς

Βασίστηκε σε δεδομένα από 5,5 εκατομμύρια ασθενείς απ’ όλο τον κόσμο. Πόσα χρόνια κόβει από το προσδόκιμο ζωής.

Το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με άνοια αποκαλύπτουν Ολλανδοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν συνδυαστικά τα δεδομένα από εκατοντάδες μελέτες με εκατομμύρια πάσχοντες απ’ όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρουν, το 90% των ασθενών εξακολουθεί να βρίσκεται εν ζωή έναν χρόνο μετά τη διάγνωση. Το 69% επιζούν επί τουλάχιστον 3 χρόνια, ενώ το 51% φτάνουν στο ορόσημο των 5 ετών.

Περισσότεροι, εξ άλλου, από δύο στους ασθενείς (το 21%) φτάνουν ή ξεπερνούν τα 10 χρόνια ζωής από τη διάγνωση.

Η έκβαση της νόσου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ. Η ηλικία του ασθενούς την εποχή που διαγιγνώσκεται  με τη νόσο, είναι ένας από τους κυριότερους.

Η μελέτη εξέτασε επίσης πόσο καιρό ζουν οι ασθενείς στο σπίτι τους, πριν μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο περίθαλψης.

Την νέα ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus (Erasmus MC). Οι ερευνητές εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα 235 προγενέστερων μελετών, οι οποίες είχαν καταγράψει την επιβίωση 5,5 εκατομμυρίων πασχόντων από άνοια. Ανέλυσαν επίσης 79 άλλες μελέτες, στις οποίες είχε εξεταστεί πότε μεταφέρθηκαν σε κέντρα περίθαλψης άλλοι 352.990 ασθενείς.

Ο ρόλος της ηλικίας και του φύλου

Τα στοιχεία τους έδειξαν πως όσο νεότεροι ήταν οι ασθενείς την εποχή που διαγνώστηκε η άνοια, τόσο περισσότερα χρόνια έχαναν από το προσδόκιμο ζωής τους.

Οι γυναίκες ζούσαν κατά μέσον όρο 9 χρόνια όταν διαγιγνώσκονταν σε ηλικία 60 ετών. Όταν όμως διαγιγνώσκονταν στα 85 τους, είχαν μέσο όρο ζωής 4,5 χρόνια.

Αντίστοιχα, οι 60χρονοι άνδρες είχαν κατά μέσον όρο 6,5 χρόνια ζωής και οι 85χρονοι ακόμα 2,2 χρόνια.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ανεξαρτήτως φύλου ένα άτομο χάνει από το προσδόκιμο επιβίωσής του:

  • Περίπου 2 χρόνια όταν διαγνωστεί με άνοια σε ηλικία 85 ετών
  • 3-4 χρόνια όταν διαγνωστεί στα 80 έτη
  • Έως και 13 χρόνια όταν διαγνωστεί σε ηλικία 65 ετών

Σε γενικές γραμμές, εξ άλλου, οι  γυναίκες με άνοια ζουν περίπου 4 χρόνια λιγότερα από τους άνδρες. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι συνήθως διαγιγνώσκονται σε πιο προχωρημένη ηλικία, εκτιμούν οι ερευνητές.

Άλλοι συμβάλλοντες παράγοντες

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το προσδόκιμο επιβίωσης επηρεάζεται από το είδος της άνοιας και από τον τόπο διαβίωσης. Ειδικότερα, οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ ζουν κατά μέσον όρο 1,4 χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι οι πάσχοντες από άλλες μορφές της (π.χ. αγγειακή άνοια).

Αντίστοιχα, οι κάτοικοι της Ασίας με άνοια ζουν κατά μέσον όρο 1,4 χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί.

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη διάγνωση έως τη μεταφορά σε κέντρο περίθαλψης, κατά μέσον όρο είναι 3,3 χρόνια. Ωστόσο υπάρχει σημαντική διακύμανση του ποσοστού χρόνο με το χρόνο μετά τη διάγνωση. Τον 1ο χρόνο, λ.χ.,  μεταφέρεται το 13% των ασθενών. Στα 5 χρόνια, όμως, το 57% των ασθενών δεν ζουν πια στο σπίτι τους.

Σε όλο τον κόσμο και σε όλες της μορφής άνοιας, η επιβίωση είναι 4,8 χρόνια κατά μέσον όρο. Ο «μέσος όρος» σημαίνει πως οι μισοί ασθενείς ζουν περισσότερο από αυτό και οι άλλοι μισοί λιγότερο.

«Αν και αυτή η έρευνα για το προσδόκιμο επιβίωσης δεν είναι ευχάριστο ανάγνωσμα, αποτελεί υπενθύμιση της σημασίας που έχει η έγκαιρη διάγνωση», σχολίασε ο κ. Alex Morden Osborne, εκπρόσωπος του βρετανικού οργανισμού Alzheimer’s Society. «Η έγκαιρη διάγνωση εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη, καθώς ανοίγει την πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες, θεραπείες και υποστήριξη. Είναι επίσης το κλειδί για να ζήσουν οι ασθενείς περισσότερο».

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-09 11:15:00

Back to top button