
Πέντε επεισόδια του «Black Mirror» που αποδείχθηκαν προφητικά σε τρομακτικό βαθμό
Ένας από τους βασικούς λόγους επιτυχίας της δυστοπικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Black Mirror» είναι ο τρόπος που μιλάει για ένα πολύ κοντινό μας μέλλον, λίγο πριν αυτό γίνει παρόν.
Με αφορμή την επιστροφή της σειράς με τον έβδομο κύκλο επεισοδίων στις 10 Απριλίου στο Netflix, ανατρέχουμε σε πέντε επεισόδια που απέδειξαν ότι οι δημιουργοί του «Black Mirror» έχουν… κληρονομικό χάρισμα.
«The National Anthem»
Σεζόν 1, επεισόδιο 1 (2011)
Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, το «Black Mirror» αποδείχθηκε ιδιαίτερα προφητικό και συζητήθηκε πολύ τέσσερα χρόνια μετά. Μετά την απαγωγή ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας, ο απαγωγέας αντί λύτρων απαιτεί από τον πρωθυπουργό να έρθει σε… συνουσία με ένα γουρούνι, και μάλιστα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Για να έρθουμε στην πραγματική ζωή και το 2015, όταν χάρη στη βιογραφία «Call me Dave» μαθαίνουμε ότι ο εν ενεργεία Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στο πλαίσιο τελετής μύησης στην αδελφότητά του στο πανεπιστήμιο, είχε ως φοιτητής εισάγει τα γεννητικά του όργανα στο στόμα ενός νεκρού γουρουνιού.
«The Entire History of You»
Σεζόν 1, επεισόδιο 3 (2011)
Το «The Entire History of You», που κυκλοφόρησε την περίοδο που τα social media άρχιζαν να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ακολουθεί έναν δικηγόρο που υποψιάζεται ότι η γυναίκα του τον απατά. Στο κοντινό μέλλον της σειράς, οι άνθρωποι έχουν εμφυτεύματα που καταγράφουν όλες τις αναμνήσεις τους και τους επιτρέπουν να τις ξαναζούν ή να τις μοιράζονται με άλλους. Ο δικηγόρος ξεκινάει λοιπόν μια εμμονική «κατάδυση» στις αναμνήσεις του αναζητώντας στοιχεία για την απιστία της γυναίκας του που μπορεί να του είχαν ξεφύγει. Όλο αυτό δεν μπορεί να έχει καλό τέλος όπως φαντάζεστε…
Αν και σήμερα δεν έχουμε ακόμα αυτά τα εμφυτεύματα (πάλι καλά), χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα smartphones καταγράφουμε κάθε στιγμή της ζωής μας, κάτι που αποδεικνύεται δίκοπο μαχαίρι: μπορεί να βοηθήσει στην αναβίωση ευχάριστων αναμνήσεων, αλλά και να βγάλει στην επιφάνεια πράγματα που θα θέλαμε να μείνουν κρυμμένα. Και αυτό είναι που κάνει το επεισόδιο όλο και πιο επίκαιρο με κάθε χρόνο που περνάει.
«The Waldo Moment»
Σεζόν 2, επεισόδιο 3 (2013)
Το επεισόδιο ακολουθεί έναν νεαρό κωμικό που υποδύεται μια καρτούν μπλε αρκούδα που ονομάζεται Waldo, σε μία σατιρική εκπομπή. Στο πλαίσιο της εκπομπής αυτής παίρνει συνεντεύξεις με πολιτικούς, και ένας τσακωμός on air κάνει τον Waldo τόσο δημοφιλή που κατεβαίνει ως αντίπαλός του στις προσεχείς εκλογές. Ο απόλυτος παραλογισμός αυτού του επεισοδίου επαληθεύτηκε πολλές φορές, καθώς στα χρόνια που ακολούθησαν ο Waldo «ταυτίστηκε» με τον Μπόρις Τζόνσον, τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Nosedive»
Σεζόν 3, επεισόδιο 1 (2016)
Προχωρώντας την ιδέα των social media ένα βήμα παρακάτω, στον κόσμο του συγκεκριμένου επεισοδίου οι άνθρωποι μπορούν να βαθμολογούν ο ένας τον άλλον με ένα έως πέντε αστέρια, βάσει των αλληλεπιδράσεών τους. Οι αξιολογήσεις αυτές επηρεάζουν το κοινωνικοοικονομικό στάτους τους, και η ηρωίδα του επεισοδίου προσπαθεί να φτάσει όσο ψηλότερα μπορεί, μέχρι να χάσει τον έλεγχο και να ξεκινήσει η κατρακύλα της. Η εμμονή της θυμίζει πολλούς ανθρώπους γύρω μας που ζουν και πεθαίνουν για ένα like, ενώ τρία χρόνια μετά την προβολή του επεισοδίου ένα πολύ παρόμοιο σύστημα άρχισε να εφαρμόζεται στην Κίνα. Πρόκειται για το Σύστημα Κοινωνικής Πίστωσης, με βάση το οποίο το κράτος επιβραβεύει ορισμένους πολίτες και τιμωρεί άλλους.
«Be Right Back»
Σεζόν 2, επεισόδιο 1 (2013)
Το «Be Right Back», που θεωρείται ένα από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς, ακολουθεί μια νεαρή γυναίκα της οποίας ο φίλος σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και, μέσα στο πένθος της, αποφασίζει να δοκιμάσει μια νέα τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να τον «φέρει πίσω» κατά κάποιον τρόπο. Μόλις δύο χρόνια μετά την προβολή του, η startup τεχνητής νοημοσύνης Luka δημιούργησε πειραματικά ένα chatbot που «ανέστησε» έναν φίλο της προγραμματίστριάς του – η οποία σε συνέντευξή της ανέφερε το «Be Right Back» ως έμπνευσή της. Από το chatbot αυτό προήθλε η εφαρμογή Repilika το 2017. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 η Microsoft κατοχύρωσε πατέντα για chatbot που θα επέτρεπε συνομιλία με νεκρούς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η παραγωγή του δεν ήταν στα σχέδια της εταιρείας.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-05 08:00:00