Ελλάδα

Πέθανε ο «συνήθης ύποπτος» Αβραάμ Λεσπέρογλου που κατηγορήθηκε για τρομοκρατία τη δεκαετία του 1980

Έφυγε από τη ζωή ο Αβραάμ Λεσπέρογλου που κατηγορήθηκε από τις Αρχές για πλήθος υποθέσεων τρομοκρατίας τη δεκαετία του ’80. Έμεινε γνωστός ως ο «συνήθης ύποπτος», ενώ ήταν φυγάς για 17 χρόνια. Είχε θεωρηθεί μέλος της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη» και για επαφές με τη «17 Νοέμβρη».

Ο Αβραάμ Λεσπέρογλου ενεπλάκη από την Ασφάλεια στην εκτέλεση του εισαγγελέα Θεοφανόπουλου, την 1η Απριλίου 1985, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τότε πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Αντικρατική Πάλη», που εκείνη την εποχή δρούσε, παράλληλα, με τη «17 Νοέμβρη».

Στις 6 Μαΐου πραγματοποιείται αιματηρή ληστεία σε σουπερμάρκετ και στις 15 Μαΐου έγινε στου Γκύζη συμπλοκή με το θάνατο τριών αστυνομικών και του Χρήστου Τσουτσουβή, μέλους της «Αντικρατικής Πάλης». Εκτός του Λεσπέρογλου, η Ασφάλεια εμπλέκει και τον Γιώργο Μπαλάφα, ως συμμετέχοντες στη συμπλοκή.

Την 1η Νοεμβρίου ασκείται δίωξη στον Λεσπέρογλου για την εκτέλεση Θεοφανόπουλου, μία ληστεία σε σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» και τη συμπλοκή στου Γκύζη. Ο Λεσπέρογλου εξήγησε αργότερα πως «μετά τις απίστευτες κατηγορίες που μου αποδόθηκαν το ’85 δεν είχα περιθώρια επιστροφής. Έτσι επέλεξα το δρόμο της αυτοεξορίας». Τον Δεκέμβρη του 1999 επιχειρεί να επιστρέψει στην Αθήνα για να βρεθεί κοντά στη μητέρα του, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται χωρίς αναστολή, σε ποινή 3,5 ετών για «παράνομη είσοδο στη χώρα».

Ταυτόχρονα ξανανοίγουν οι παλιές δικογραφίες και στις 24 Μαΐου του 2000 καταδικάστηκε σε ακόμα 3,5 χρόνια φυλακή για ανυποταξία.

Άμεσα, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Αβραάμ Λεσπέρογλου, η οποία προχωρά σε παρεμβάσεις ζητώντας την αποφυλάκισή του και δίκαιες δίκες.

Ταυτόχρονα, καθώς ο Γιώργος Μπαλάφας είχε αθωωθεί για τις αντίστοιχες κατηγορίες που κατηγορείτο και ο Λεσπέρογλου, έγινε σαφές πως ήταν αρκετά πιθανό να ήταν και ο ίδιος αθώος.

Η πρώτη καταδίκη

Στις 25 Οκτωβρίου 2000 ο «συνήθης ύποπτος», Αβραάμ Λεσπέρογλου καταδικάστηκε από το ΜΟΔ Αθηνών σε 17 χρόνια φυλάκιση για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του αστυφύλακα Γ. Ψαρουδάκη, στις 24 Οκτωβρίου 1982 στη διάρκεια απόπειρας διάρρηξης ενός εργαστηρίου οδοντοτεχνικής στα Εξάρχεια.

Η κατηγορία κατέπεσε στο Εφετείο πανηγυρικά. Ο Λεσπέρογλου κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία από τους τέσσερις ενόρκους και αρχίζουν να μειώνονται και οι υπόλοιπες ποινές μετά την κατακραυγή και καταγγελίες για «βιομηχανία φυλάκισης αγωνιστών».

Όπως είπε σε συνέντευξη του στην «Ελευθεροτυπία» στις 3 Μαΐου του 2000 «όταν έμαθα ότι η αστυνομία με καταζητούσε για τον τραυματισμό του αστυνομικού Ψαρουδάκη παρέλυσα. Δεν ήξερα τι συνέβη και έπρεπε να διευκρινίσω τι ακριβώς είχε γίνει. Το ότι δεν ήταν πράξεις που με έβρισκαν σύμφωνο δεν έκανε τα πράγματα τόσο απλά όσο φαίνονται».

Ελεύθερος πλέον περίμενε την επανεκδίκαση της υπόθεσης Ψαρουδάκη, καθώς ο εισαγγελέας Δημόπουλος, στις 7 Ιουνίου του 2001 άσκησε αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης, με το σκεπτικό πως δεν ήταν πλήρως αιτιολογημένη από τους δικαστές που ψήφισαν την καταδίκη του. Αίτηση που το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου κάνει αποδεκτή. Η επανεκδίκαση της έφεσης ορίζεται στις 9 Σεπτεμβρίου του 2001.

Το Εφετείο Αθηνών μείωσε στις 20 Ιουνίου του 2001 την ποινή του Λεσπέρογλου για την παράνομη είσοδο στη χώρα και στις 25 Οκτωβρίου του 2001 αθωώθηκε και για τις υποθέσεις Θεοφανόπουλου, «Σκλαβενίτη» και συμπλοκής στου Γκύζη όπως και ο Γιάννης Μπαλάφας. Στις 6 Νοεμβρίου ήταν ελεύθερος, καθώς και το στρατοδικείο δέχτηκε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, αφού ο Λεσπέρογλου είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής.

Η «17 Νοέμβρη» και ο Χριστόδουλος Ξηρός

Εν μέσω των συλλήψεων της «17 Νοέμβρη», με κατηγορίες για τρομοκρατία, οι αρχές συλλαμβάνουν και οδηγούν τον Λεσπέρογλου ξανά στις φυλακές Κορυδαλλού στις 4 Αυγούστου. Όπου τον Σεπτέμβριο απορρίπτεται και η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης φυλάκισής του από το Εφετείο.

Τον Σεπτέμβρη του 2002 είπε στους ενόρκους: «Όποια και αν είναι η κρίση σας, εγώ είμαι αθώος και θα το φωνάζω. Θέλω να σας πω να παλεύετε γι’ αυτά που πιστεύετε. Ευχαριστώ όλους όσοι ήρθαν από την πατρίδα μου για να μου συμπαρασταθούν».

H ψήφος τους επικράτησε αυτής των τριών δικαστών και, κατά συνέπεια, το δικαστήριο έκρινε αθώο κατά πλειοψηφία τον Λεσπέρογλου για την απόπειρα δολοφονίας του αρχιφύλακα Ψαρουδάκη το 1982 στα Εξάρχεια.

Για την ιστορία, μετά τη σύλληψη της «17Ν» και τη «μαρτυρία» του Χριστόδουλου Ξηρού πως συζητούσε με τον Λεσπέρογλου το 1983 για την πιθανότητα ένοπλης δράσης, ο «συνήθης ύποπτος» δήλωσε πως «βλέπουμε στάσεις και συμπεριφορές που από τον κατήφορο καταλήγουν στον εκφυλισμό. Δυστυχώς, δίπλα σε όλη αυτή την εκστρατεία για την πάταξη της τρομοκρατίας, που σηματοδοτεί την ένταση της αστυνομοκρατίας και της κρατικής καταστολής, εκδηλώνονται φαινόμενα που ενισχύουν τη συκοφάντηση και τη χαφιεδολογία, οι οποίες ευνοούν την εξουσία».

Στις 3 Ιουλίου 2024, ο Αβραάμ Λεσπέρογλου άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Σπάρτης, σε ηλικία 69 ετών.

φωτογραφίες: ΑΠΕ ΜΠΕ

To άρθρο Πέθανε ο «συνήθης ύποπτος» Αβραάμ Λεσπέρογλου που κατηγορήθηκε για τρομοκρατία τη δεκαετία του 1980 δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-04 01:09:39

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button