Κόσμος

Πέθανε η «Μπέτι» Γουέμπ που «έσπαγε» κωδικούς των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η Σάρλοτ «Μπέτι» Γουέμπ που από νεαρή εργάστηκε στην αποκωδικοποίηση μηνυμάτων των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο κτήριο του Μπλέτσλεϊ Παρκ όπου στεγαζόταν η βασικότερη υπηρεσία αποκρυπτογράφησης της Βρετανίας.

Η «Μπέτι» η οποία ήταν μεταξύ των τελευταίων επιζώντων παραβίασης κωδικών του Μπλέτσλεϊ Παρκ πέθανε το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαίωσε η Ένωση Βασιλικού Σώματος Στρατού των Γυναικών.

Εντάχθηκε στις επιχειρήσεις στη βάση του Μπακιγχαμσάιρ σε ηλικία 18 ετών και της είχε απονεμηθεί η υψηλότερη διάκριση της Γαλλίας, το Légion d’Honneur το 2021.

Η Ένωση Γυναικών Βασιλικού Σώματος Στρατού την περιέγραψε ως μια γυναίκα που «ενέπνευσε τις γυναίκες στον στρατό για δεκαετίες».

Η Σάρλοτ Γουέμπ είχε πει μιλώντας στο BBC το 2020 ότι «δεν είχε ακούσει ποτέ για το Μπλέτσλεϊ», πριν αρχίσει να εργάζεται εκεί.

Είχε μάθει να μιλά γερμανικά από παιδί και σπούδαζε σε ένα κολέγιο κοντά στο Shrewsbury, στο Shropshire, όταν προσφέρθηκε εθελοντικά μαζί με άλλους συμφοιτητές της να εργαστεί στην υπηρεσία αποκρυπτογράφησης καθώς ένιωσε ότι όπως είχε πει ότι «θα έπρεπε να υπηρετεί τη χώρα αντί να φτιάχνει απλώς λουκάνικα ρολά».

«Συνειδητοποίησα ότι από τότε δεν υπήρχε περίπτωση να μπορέσω να πω ακόμη και στους γονείς μου πού ήμουν και τι έκανα μέχρι το 1975 (όταν άρθηκε η μυστικότητα)», είχε πει η Σάρλοτ Γουέμπ.

Έλεγε στην οικογένειά της ότι εργαζόταν εκεί ως γραμματέας.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος στην Ευρώπη τον Μάιο του 1945, και αφού πέρασε τέσσερα χρόνια στο Μπλέτσλεϊ, συνέχισε να εργάζεται στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όπου μετέγραφε τα ήδη αποκωδικοποιημένα ιαπωνικά μηνύματα. Η ίδια είχε χαρακτηρίσει ως «τεράστια τιμή» το γεγονός ότι ήταν η μόνη από την υπηρεσία αποκωδικοποίησης που στάλθηκε στην Ουάσιγκτον.

Μετά την τελική νίκη των Συμμάχων, η Γουέμπ επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εργάστηκε ως γραμματέας σε ένα σχολείο στο Shropshire.

Περισσότερο από μισό αιώνα αργότερα, το 2021, ήταν μία από τους 6.000 Βρετανούς πολίτες που έλαβαν το βραβείο της Λεγεώνας της Τιμής, μετά από απόφαση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να αναγνωρίσει τους Βρετανούς βετεράνους που βοήθησαν στην απελευθέρωση της Γαλλίας.

Σήμερα το Μπλέτσλεϊ Παρκ είναι μουσείο.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-01 23:20:00

Back to top button