Πάνω από 500 οι δονήσεις στις Κυκλάδες – Πώς εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα
Περισσότερες από 555 σεισμικές δονήσεις μεγέθους μέχρι 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι και την Δευτέρα (3/2), την ώρα που ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας υπογραμμίζει ότι «δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1956».
Η ανησυχία των κατοίκων για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν μαζικά τη Σαντορίνη όπως κάνουν και οι επισκέπτες του νησιού.
Οι πτήσεις από τη Σαντορίνη φτάνουν στην Αθήνα με πληρότητα 100%, με την Aegean να δρομολογεί έκτακτα δρομολόγια, ενώ δρομολογούνται και πλοία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση.
Με απόφαση της Επιτροπής Σεισμολόγων τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν πρόκειται για προσεισμούς, όπως σημειώνει ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου με το δυσμενές σενάριο να είναι όπως ανέφερε στο OPEN να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός ακόμη και έξι βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο ίδιος παράλληλα σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτοφανές φαινόμενο το οποίο παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες. Ακόμη ανέφερε ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και όχι ηφαιστειακοί.
Λέκκας: «Δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα που έδωσε το σεισμό του 1956»
«Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει αμείωτη και σήμερα, έχουμε αρκετά μεγάλα μεγέθη, της τάξεως των 4 έως 5 βαθμών. Είναι μεγέθη τα οποία γίνονται έντονα αισθητά στους κατοίκους του νησιού και βεβαίως αυτή η δραστηριότητα αναπτύσσεται προς τα βορειοανατολικά πια, δηλαδή κοντά στην Αμοργό», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι έχουμε την ενεργοποίηση ρηγμάτων τα οποία δεν αντιστοιχούν στο ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Ούτως ή άλλως δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργεια του το 1956 και να γεμίσει πάλι ενέργεια. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια. Έχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού», πρόσθεσε.
Γιατί είναι θετικό ότι οι σεισμοί περιορίζονται κοντά στην Αμοργό
Ο ίδιος στη συνέχεια εξήγηση γιατί πιστεύει ότι είναι θετικό ότι οι σεισμοί περιορίζονται κοντά την Αμοργό.
«Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτήρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους», τόνισε.
«Συνεπώς είναι ένα θετικό στοιχείο. Όπως επίσης θετικό στοιχείο είναι το γεγονός αυτό που αναλύσαμε και στην Επιτροπή, ότι η παρούσα σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τις εξελισσόμενες σεισμοηφαιστειακές διεργασίες στην Καλντέρα και στο Κολούμπο. Δεν συνδέονται αυτές οι δύο δραστηριότητες, είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, βεβαίως είναι άνθρωποι που φοβούνται τους σεισμούς και αυτοί είναι φυσικό να απέρχονται από το νησί. Είναι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται κατά περιόδους στο νησί, οπότε και αυτοί φεύγουν από το νησί, ένας αριθμός», σημείωσε.
«Αλλά εγώ πιστεύω ότι το σύνολο των κατοίκων του νησιού, εκτός αν είναι σε ειδική κατηγορία, είναι πολύ ψύχραιμοι και συμπεριφέρονται πολύ καλά στους σεισμούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαμε τέσσερις αρκετά μεγάλους σεισμούς της τάξεως των 4,8 που έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί. Η αντίδραση ήταν πολύ φυσιολογική και πολύ ψύχραιμη θα έλεγε κανένας», κατέληξε.
Κλειστά σχολεία και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων
Kλειστά θα μείνουν προληπτικά τα σχολεία και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Στη Σίφνο με απόφαση του Δημάρχου δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη (4/2) όλα τα σχολεία που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Σίφνου, καθώς και στα δημοτικά καταστήματα Απολλωνίας και Αρτεμώνα.
Για δύο ημέρες (4-5 Φεβρουαρίου 2025) αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης των πέντε νησιών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Αναστολή λειτουργίας όλων των Σχολικών Μονάδων, των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και του Βρεφονηπιακού Σταθμού την Τρίτη (4/2) και την Τετάρτη (5/2) αποφάσισε ο Δήμος Πάρου.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου για να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση.
Οδηγίες προς τους πολίτες
Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτηρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτήρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτήριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-03 19:24:00