Πάνω από 40 νέα φάρμακα κατά των σοβαρών νόσων, το 2025
Περισσότερα από 40 φάρμακα, με εστίαση σε σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τη νέα χρονιά, καθώς έχουν προχωρήσει αρκετά στην έρευνα ή βρίσκονται ήδη στη διαδικασία έγκρισης, όπως η αναφέρει η Γερμανική Ένωση φαρμακευτικών εταιρειών VFA.
Πρόκειται για σκευάσματα και εμβόλια που αφορούν κυρίως ασθενείς με Αλτσχάιμερ, καρκίνο και γενετικές νόσους, σημειώνει η Ένωση που βασίζεται στην έρευνα και εκπροσωπεί τα συμφέροντα 48 κορυφαίων παγκόσμιων φαρμακοβιομηχανιών και πάνω από 100 θυγατρικών εταιρειών τους στον τομέα της υγείας.
Ο Πρόεδρος της VFA , Χαν Στόιτελ εξηγεί μάλιστα ότι περίπου το ένα τρίτο των φαρμάκων που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2025 θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου.
Συγκεκριμένα, διαφαίνεται πρόοδος στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), μια από τις πιο κοινές αιτίες θανάτων που σχετίζονται με την επάρατη νόσο. «Έξι νέα φάρμακα θα μπορούσαν να εγκριθούν το 2025. Αυτά βασίζονται στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες – τους λεγόμενους αναστολείς κινάσης και στα διειδικά αντισώματα», σημειώνει.
«Από τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με προχωρημένες μεταστάσεις, μόνο περίπου το 6% επιβιώνει τα επόμενα πέντε χρόνια και αυτό κατέστη δυνατό μόνο από τις θεραπευτικές προόδους εδώ και δεκαετίες – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων νέων φαρμάκων», αναφέρει η VFA. «Με τα νέα σκευάσματα το 2025, τα ποσοστά επιβίωσης θα μπορούσαν να βελτιωθούν περαιτέρω».
Επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ
Για τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν υπάρχουν νέα φάρμακα από το 2002, αλλά τώρα δύο νέα σκευάσματα αντισωμάτων θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο καμπής στη θεραπεία.
Σύμφωνα με την VFA, αυτά τα σκευάσματα είναι πιθανό να είναι σε θέση να επιβραδύνουν τη διαδικασία της νόσου εάν χρησιμοποιηθούν έγκαιρα. «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ήδη συστήσει την έγκριση ενός φαρμάκου και έχει ήδη υποβληθεί αίτηση για έγκριση για το δεύτερο», ανέφερε η Γερμανική Ενωση φαρμακευτικών εταιρειών
Μια πολλά υποσχόμενη εικόνα αναδύεται επίσης και στον τομέα των συγγενών γενετικών ανωμαλιών. Νέες θεραπείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά για τη θεραπεία της δρεπανοκυτταρικής νόσου και της βήτα θαλασσαιμίας.
Για πρώτη φορά, γονιδιακές θεραπείες θα μπορούσαν επίσης να είναι διαθέσιμες για άλλες σοβαρές ασθένειες όπως η αιμορροφιλία Β, η μυϊκή δυστροφία Duchenne ή η αναιμία Fanconi. «Μέχρι σήμερα, οι ασθενείς με νόσους που βασίζονται σε κληρονομικά γενετικά ελαττώματα είχαν συχνά μόνο ανεπαρκή θεραπεία, αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί για ορισμένους το 2025», εκτιμά η VFA.
Νέα εμβόλια
Σημαντική πρόοδος αναμένεται επίσης στον τομέα των εμβολίων. Για πρώτη φορά θα μπορούσαν να εισαχθούν εμβόλια κατά του πυρετού Chikungunya –μιας ιογενούς ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Η νόσος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, αλλά έχει εμφανιστεί και στη Γαλλία και τις ΗΠΑ . Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι ειδικοί αναμένουν μάλιστα ότι θα εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-04 16:18:00