Υγεία

Πάνω από 12.000 νέες μολύνσεις την ημέρα θα φέρουν οι περικοπές στη διεθνή βοήθεια

Δυσοίωνες προβλέψεις από νέα, μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Δραματική αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους από την HIV/AIDS λοίμωξη σε όλο τον κόσμο προβλέπει νέα, μεγάλη μελέτη, λόγω των περικοπών στη διεθνή χρηματοδότηση.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που έχει εκφράσει ο ΟΗΕ για τις επιπτώσεις από την μείωση ή την κατάργηση προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας που έχουν ζωτική σημασία για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως γράφουν οι ερευνητές, πέντε χώρες που παρέχουν πάνω από το 90% της διεθνούς βοήθειας για την HIV/AIDS λοίμωξη ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν μειώσεις το 2025 και το 2026.

Οι χώρες αυτές είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Ο μεγαλύτερος δωρητής ήταν οι ΗΠΑ που παρείχαν το 73% της διεθνούς βοήθειας για το AIDS. Ωστόσο ήδη την διέκοψαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις 20 Ιανουαρίου 2025, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Οι άλλες τέσσερις χώρες έχουν εξαγγείλει μειώσεις που θα φτάσουν το 24% έως το 2026.

Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στη συχνότητα και τη θνησιμότητα από τη νόσο.

Διαβάστε ακόμα ΟΗΕ: Το AIDS θα απειλήσει εκατομμύρια ζωές χωρίς την αμερικανική διεθνή βοήθεια

Τα ευρήματα

Χρησιμοποιώντας ειδικά μαθηματικά μοντέλα  οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι λόγω των περικοπών θα καταγραφούν έως το 2030 σε όλο τον κόσμο:

  • 4,4 έως 10,8 εκατομμύρια πρόσθετα κρούσματα HIV λοίμωξης
  • 700.000 έως 2,9 εκατομμύρια πρόσθετοι θάνατοι σε παιδιά και ενήλικες

Οι λαοί που θα πληγούν περισσότερο πιθανώς θα βρίσκονται στην υποσαχάριο Αφρική. Θα πληγούν επίσης δυσανάλογα περιθωριοποιημένοι πληθυσμοί, που ήδη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, όπως:

  • Οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών
  • Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ
  • Οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες

Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν και τα μικρά παιδιά, τονίζουν οι επιστήμονες. Όπως εξηγούν, από το 2015 έως τώρα οι διεθνείς δωρητές παρείχαν το σχεδόν 40% όλης της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της HIV/AIDS λοίμωξης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επομένως η συμβολή τους ήταν καθοριστική στη μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων που έχει σημειωθεί.

Τα προγράμματα που απειλούνται ή έχουν ήδη κλείσει δεν παρέχουν μόνον πρόληψη και θεραπεία για την HIV/AIDS λοίμωξη, τονίζουν οι ερευνητές. Παρέχουν επίσης ενίσχυση σε συστήματα Υγείας, εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού και θεραπείες για άλλες νόσους (π.χ. φυματίωση) που συχνά συνυπάρχουν με το AIDS.

Στηρίζουν επίσης τις γυναίκες και τα μωρά τους για να βελτιώσουν γενικότερα την έκβαση της υγείας τους. Όλ’ αυτά τα προγράμματα απειλούνται και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Ακόμα, δε, κι αν η χρηματοδότηση ξαναρχίσει μετά από 1-2 χρόνια, η ζημιά που θα έχει γίνει θα είναι ανυπολόγιστη, καθώς ο πλανήτης θα χρειάζεται ακόμα 20-30 χρόνια για να εξαλείψει τη νόσο, λένε οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-27 11:39:00

Back to top button