Οικονομία

Ο χρυσός ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά – Οι αναλυτές βλέπουν περισσότερα ρεκόρ

Ο χρυσός βρίσκεται σε μια «νέα ανοδική φάση» μετά την καταγραφή ενός ακόμη υψηλού ρεκόρ των τιμών, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που προέβλεψαν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει σε νέα ύψη.

«Ο χρυσός έχει εισέλθει σε μια νέα ανοδική φάση, καθοδηγούμενος από παράγοντες όπως οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, η αύξηση του αμερικανικού χρέους και μια πιθανή κορύφωση του δολαρίου», έγραψε σε σημείωμά του ο Paul Wong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Sprott Asset Management, αφού η τιμή του κίτρινου μετάλλου προχώρησε σε νέο ρεκόρ στα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα, σύμφωνα με το CNBC.

Ο χρυσός spot διαπραγματεύεται σήμερα στα 2.729,14 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό βρίσκονται στα 2.741,20 δολάρια.

«Οι αυξανόμενοι δείκτες χρέους προς ΑΕΠ των ΗΠΑ έχουν ιστορικά οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές χρυσού λόγω των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους, την υποτίμηση του νομίσματος και τη νομισματοποίηση του χρέους», συνέχισε ο Wong.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, οι καθαρές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 483 τόνους, 5% πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ράλι προς τα 3.000 δολάρια

Μια αυξανόμενη μερίδα αναλυτών έχει προβλέψει ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να αυξάνεται προς τα 3.000 δολάρια, με ορισμένους να αναμένουν ότι το εμπόρευμα θα ξεπεράσει τα 2.800 δολάρια μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Οι τιμές του χρυσού «φαίνονται καλύτερες τώρα» από ποτέ άλλοτε, δήλωσε ο Michael Widmer, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην Bank of America. «Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά στα 3.000 δολάρια λίρες».

Ο Widmer επικαλέστηκε τα αυξημένα επίπεδα κρατικού χρέους και την εντεινόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα ως λόγους για τις ανοδικές του προοπτικές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις συνήθως οδηγούν τους επενδυτές να συρρέουν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, με κίνητρο την επιθυμία να προφυλαχθούν από τους κινδύνους και την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές.

Οι αναλυτές της Citi διατηρούν επίσης την άποψή τους ότι ο χρυσός θα φθάσει τα 3.000 δολάρια μέσα στους επόμενους έξι έως εννέα μήνες.

Εάν οι τιμές του πετρελαίου εκτοξευθούν λόγω μιας βραχυπρόθεσμης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσαν, ο χρυσός θα πρέπει να σημειώσει άνοδο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 12:46:00

Back to top button