Σχέσεις

Ο τόνος της φωνής σου μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της σχέσης σου

Ο τόνος που χρησιμοποιείς επηρεάζει τη διάρκεια της σχέσης σου

Δεν ξέρω αν το έχεις εμπεδώσει ακόμα, αλλά όλα δείχνουν ότι ο τρόπος που λέμε κάτι είναι πολύ πιο σημαντικός από τις ίδιες τις λέξεις. Ο τόνος και η ένταση της φωνής μας είναι ικανός να διαλύσει σχέσεις, ακόμα και αν αυτά που λέμε είναι ήπια.

Αν δεν πιστεύεις εμένα, μία έρευνα του 2011, με επικεφαλής τους Shrikanth Narayanan και Panayiotis Georgiou, κατέληξε στο ότι ο τόνος που χρησιμοποιούν τα ζευγάρια όταν συνομιλούν, μπορεί να προβλέψει τη συνολική επιτυχία (ή και όχι) της σχέσης τους.

Οι ερευνητές ηχογράφησαν εκατοντάδες συζητήσεις από περισσότερα από 100 ζευγάρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδριών για θεραπεία ζευγαριών, για περισσότερο από 2 χρόνια. Η έρευνα συνεχίστηκε για 5 επιπλέον χρόνια με ερωτήσεις.

Δημιουργήθηκε λοιπόν ένας αλγόριθμος που χωρίζει την ηχογράφηση σε ακουστικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας τεχνικές που επεξεργάζονται τον λόγο. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι η ένταση, το πόσο ψιλή είναι η φωνή και ο εκνευρισμός συμβολίζουν τις στιγμές έντονου συναισθήματος και η φωνή συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχία μίας σχέσης.

Ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να προβλέψει σωστά τη διάρκεια της σχέσης 5 χρόνια μετά (σε ποσοστό 74,1%). «Δεν μετράει μόνο το τι λες αλλά και πώς το λες. Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι επηρεάζει το μέλλον της σχέσης». Αν και χρειάζεται επιπλέον έρευνα, η φωνή και η έντασή της ίσως προβλέπει τις κακοποιητικές συμπεριφορές που ενδεχομένως θα υπάρξουν στην πορεία της σχέσης. Είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα, αν και οι ειδικοί ψυχικής υγείας επικεντρώνονται πάντα στον τρόπο επικοινωνίας και στο πόσο σημαντικό είναι να γίνεται με νηφαλιότητα και σεβασμό.


Δημοσιεύθηκε
2022-05-20 16:15:00

Back to top button