Κόσμος

Ο Τραμπ τώρα θα λύσει το Ουκρανικό σε «έξι μήνες» και όχι σε 24 ώρες

Οι «24 ώρες» που χρειαζόταν ο Ντόναλντ Τραμπ για να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία, όπως είχε πει επανειλημμένα στην προεκλογική περίοδο, έγιναν τώρα «έξι μήνες», καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την περίπλοκη πραγματικότητα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος, προς το παρόν «δεν ξέρει» πώς να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν προτίθεται να σταματήσει την ροή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν στους FT ότι η αλλαγή αυτή στη στάση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, είναι υπέρ του Κιέβου, καθώς φαίνεται πως δεν θα εγκαταλείψει έτσι εύκολα τους Ουκρανούς στην τύχη τους.

Οι ίδιοι ανέφεραν ότι βάσει του περιεχομένου των συνομιλιών που είχαν με την ομάδα Τραμπ, ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει ακόμα αποφασίσει πώς θα σταματήσει συγκεκριμένα τον πόλεμο και ότι η αμερικανική βοήθεια θα συνεχίσει να φθάνει στην Ουκρανία και μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.


«Ολη αυτή η ομάδα έχει εμμονή με την ιδέα της εξουσίας και την ανάγκη να φαίνεται ισχυρή, οπότε αναδιαμορφώνουν την προσέγγισή τους στην Ουκρανία», δήλωσε ένας από τους συνομιλητές στους FT.

Ο  Τραμπ αυτή την εβδομάδα είχε δηλώσει ότι υπολογίζει να επιτύχει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία σε διάστημα έξι μηνών, αν και κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε δηλώσει ότι θα σταματήσει τον πόλεμο «σε μια μέρα» μόλις εκλεγεί πρόεδρος.


Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ δήλωσε στο Fox News ότι θέτει ως στόχο να σταματήσει τον πόλεμο σε διάστημα 100 ημερών.

«Θα ήθελα να θέσω έναν στόχο σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο -θα τον έθετα στις 100 ημέρες και θα προχωρούσα όλο και πιο πίσω», δήλωσε σχετικά όταν ρωτήθηκε για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.


«Και θα βρω έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό βραχυπρόθεσμα, για να βεβαιωθούμε ότι η λύση είναι σταθερή και βιώσιμη και ότι αυτός ο πόλεμος τελειώνει, ώστε να σταματήσει το μακελειό», πρόσθεσε ο Κέλογκ.

Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι έχουν τονίσει στον Τραμπ και την ομάδα του ότι η συνεχής στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ είναι απαραίτητη για να θέσει το Κίεβο σε ισχυρότερη θέση για ειρηνευτικές συνομιλίες και να βοηθήσει να φέρει τη Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι η ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης είναι απαραίτητη για να σταματήσει η προέλαση της Ρωσίας στα ανατολικά της χώρας, διότι δεν θα υπήρχαν συνομιλίες εάν η Μόσχα εξακολουθούσε να καταλαμβάνει εδάφη.

Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν συμβάλει με οπλισμό και μεγάλη οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο, αλλά χωρίς την συνεχή στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσινγκτον, η άμυνα της Ουκρανίας θα καταρρεύσει.

Η Ουάσιγκτον είναι ο κυριότερος υποστηρικτής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων τον Φεβρουάριο του 2022, διαθέτοντάς τους υλικό αξίας 65 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι σήμερα.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συναντήθηκε με τον Τραμπ στο θέρετρό του στο Μαρ-α-Λάγκο την περασμένη εβδομάδα, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να «εγκαταλείψει» την Ουκρανία.

«Δεν προβλέπω απεμπλοκή των ΗΠΑ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ έχει αποδειχθεί ικανός να συνδυάσει τη διπλωματία με την αποτροπή. «Σε ό,τι αφορά την ειρήνη, ο Τραμπ μπορεί να είναι κάποιος που κινείται προς μια λύση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό σημαίνει εγκατάλειψη της Ουκρανίας».

Η Μελόνι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε πιθανής διπλωματικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι θεμελιώδεις, αν πραγματικά φιλοδοξούμε να έχουμε ειρήνη στην Ουκρανία», δήλωσε. «Ολοι γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν η Ρωσία έχει παραβιάσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, δεν μπορούμε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπάθησε να πείσει την Ουάσινγκτον και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να θέσουν τις εγγυήσεις ασφαλείας σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας του στην αμυντική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ομως, τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ έχουν δηλώσει απροθυμία στο να υποστηρίξουν ένα τέτοιο βήμα, όπως και ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ολαφ Σολτς.

Στο μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία για να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά -μια ιδέα που επίσης δεν έχει ομόφωνη υποστήριξη στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν θα «καλωσόριζε» οποιαδήποτε προσέγγιση από τον Τραμπ και ήταν έτοιμος για «διάλογο» με τις ΗΠΑ, δήλωσε το Κρεμλίνο την Πέμπτη.

Ο κύριος στόχος του ρώσου προέδρου σε οποιεσδήποτε συνομιλίες, ήταν να δημιουργηθούν νέες συμφωνίες ασφαλείας που θα διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ και ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αποσυρθεί από ορισμένες από τις ανατολικές αναπτύξεις της, σύμφωνα με έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο του Κρεμλίνου και ένα άλλο πρόσωπο που έχει συζητήσει το θέμα αυτό με τον ρώσο πρόεδρο, ανέφεραν οι Financial Times.

«Θέλει να αλλάξει τους κανόνες της διεθνούς τάξης ώστε να μην υπάρχουν απειλές για τη Ρωσία. Ανησυχεί πολύ για το πώς θα φαίνεται ο κόσμος μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου. «Ο Τραμπ θέλει ούτως ή άλλως να ανατρέψει το ΝΑΤΟ. Ο κόσμος αλλάζει, όλα μπορούν να συμβούν».

Δυτικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, τόνισαν ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσει ο Τραμπ την «ειρήνη μέσω της ισχύος» στην Ουκρανία και να αποφύγει μια ήττα του Κιέβου που θα ενθάρρυνε τον Πούτιν και τους συμμάχους του στην Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου έχουμε τον Κιμ Γιονγκ Ουν και τον ρώσο πρόεδρο και τον Σι Τζινπίνγκ και το Ιράν να πανηγυρίζουν επειδή καταλήξαμε σε μια συμφωνία που δεν είναι καλή για την Ουκρανία, διότι μακροπρόθεσμα αυτό θα είναι μια τρομερή απειλή για την ασφάλεια, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ«, δήλωσε ο Ρούτε στους FT τον περασμένο μήνα.

Τραμπ: Ετοιμάζουμε συνάντηση με τον Πούτιν

Στο μεταξύ, ο Τραμπ ανέφερε την Πέμπτη πως η ομάδα του έχει αρχίσει να προετοιμάζει συνάντηση με τον Πούτιν για να «τελειώσει» ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Θέλει να συναντηθούμε, κι έχουμε αρχίσει να το οργανώνουμε», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες πολιτειών στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.

«Ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να συναντηθούμε, το έχει μάλιστα πει δημόσια, και πρέπει να τελειώνουμε με αυτόν τον πόλεμο (στην Ουκρανία), που είναι αληθινός κυκεώνας», πρόσθεσε ο μεγιστάνας.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, τον Δεκέμβριο, ο Πούτιν είχε διαβεβαιώσει πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τραμπ «ανά πάσα στιγμή».

«Αν συναντηθούμε μια μέρα με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ, είμαι σίγουρος πως θα έχουμε πολλά πράγματα να πούμε», είχε πει.

Απαντώντας στον Τραμπ, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ίσως υπάρξει πρόοδος στο να προγραμματιστεί μια συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων μετά την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Το Κρεμλίνο σημείωσε πως χαιρετίζει το γεγονός ότι ο Τραμπ δείχνει την επιθυμία να επιλύσει προβλήματα μέσω διαλόγου.

Κίεβο: Αναμένουμε συνάντηση Ζελένσκι με Τραμπ

Η Ουκρανία αναμένει επαφές σε υψηλό επίπεδο με την νέα αμερικανική κυβέρνηση αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής συνάντησης μεταξύ του αμερικανού προέδρου και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αναμένουμε συνάντηση μεταξύ των προέδρων μας διότι για εμάς το βασικό είναι να εργαστούμε μαζί με την Αμερική. Προετοιμαζόμαστε για επαφές στο ανώτατο και σε υψηλό επίπεδο αμέσως μετά την ορκωμοσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χεόρχι Τίχι.

Η επίσκεψη στην Ουκρανία του Κέλογκ, απεσταλμένου του Τραμπ, καθυστερεί έως μετά την ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου για νομικούς παρά για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τίχι δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τους λόγους της καθυστέρησης αυτής.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-10 12:15:00

Back to top button