Auto

Ο Τραμπ κηρύσσει επισήμως οικονομικό πόλεμο στην ΕΕ!

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξήγγειλε, με κάθε επισημότητα, την επιβολή οικονομικών δασμών στο Μεξικό και τον Καναδά, αλλά τα μέτωπα που ανοίγει, είναι σαφές ότι δεν περιορίζονται στη αμερικανική ήπειρο.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν πολλοί δημοσιογράφοι, ο Τραμπ είπε ότι θα ανακοινώσει την επιβολή δασμών κατά της ΕΕ «πολύ σύντομα», σημειώνοντας ότι «θα οι επιβαρύνσεις θα είναι της τάξεως του 25% γενικά και θα αφορά, μεταξύ όλων άλλων και τον κλάδο του αυτοκινήτου». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε για να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες – αυτός είναι ο σκοπός τους και το έχουν κάνει καλά. Αλλά τώρα είμαι πρόεδρος»!

Αξίζει να σημειωθεί, η μάλλον χλιαρή αντίδραση από την πλευρά της ΕΕ, γι’ αυτή την αναφορά του Τραμπ, με το σχόλιο των αξιωματούχων των Βρυξελλών, να περιορίζεται στο ότι: «η Ένωση έχει ωφελήσει τις ΗΠΑ».



Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για προϊόντα της ΕΕ και, το 2023, αντιπροσώπευαν το 19,7% του συνόλου των εξαγωγών, μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και την Ελβετία. Τα αυτοκίνητα ήταν η ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος εισαγωγών στις ΗΠΑ από την ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ (41 δισεκατομμύρια δολάρια), μετά τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στις ΗΠΑ. Το 2023, τα αγαθά που εξήχθησαν από τη Γερμανία στις ΗΠΑ αποτιμήθηκαν σε 157 δισεκατομμύρια δολάρια και από αυτό το ποσό, περίπου τα 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν αυτοκίνητα. Συγκριτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν οχήματα αξίας περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Γερμανία το ίδιο έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-28 16:45:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button