Ο Τραμπ επέστρεψε στο «τιμόνι» των ΗΠΑ με πολλαπλά μηνύματα, δεσμεύσεις και ανοιχτά μέτωπα
Αποφασιστικός με το βλέμμα του τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό εμφανίστηκε στην ομιλία του αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας του στο Καπιτώλιο ο Ντόναλντ Τραμπ με τον αντίκτυπο της δεύτερης θητείας του να γίνεται αισθητός από τα πρώτα λεπτά. «Πρώτα η Αμερική» ήταν το σλόγκαν του 47ου προέδρου των ΗΠΑ στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς παραλήπτες.
Αυτό που μένει τώρα είναι να γίνει πρόδηλο ποιες από αυτές τις εξαγγελίες θα πάρουν σάρκα και οστά και με ποιο τρόπο θα προσπαθήσει να κάνει τις υποσχέσεις του πράξη. Γιατί αν και ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δίστασε στιγμή να παρουσιάσει το όραμά του για την δεύτερη θητεία του και να δώσει το στίγμα των πολιτικών που προτίθεται να ακολουθήσει, δεν μπήκε σε πολλές λεπτομέρειες για το πώς θα το επιτύχει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διώρυγα του Παναμά με τον Τραμπ να δηλώνει ότι θα την πάρει πίσω για το καλό της Αμερικής χωρίς όμως να εξηγεί πώς.
Η αντίδραση ήταν άμεση «Η Διώρυγα είναι και θα συνεχίσει να είναι του Παναμά και η διοίκησή της θα συνεχίσει να τελεί υπό τον έλεγχο του Παναμά όσον αφορά τη μόνιμη ουδετερότητά της», επανέλαβε ο Μουλίνο σε δήλωσή του μετά την εναρκτήρια ομιλία του Τραμπ τη Δευτέρα (20/1).
Ο Μουλίνο φάνηκε επίσης να απορρίπτει τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι η Κίνα «εκμεταλλεύεται» τη διώρυγα, η οποία συνδέει την Καραϊβική Θάλασσα με τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Τα επίμαχα σημεία της ομιλίας Τραμπ
- Μια «χρυσή εποχή»: Ο Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «η χρυσή εποχή της Αμερικής αρχίζει τώρα», που ήταν και η φράση με την οποία την έκλεισε, ενώ υποσχέθηκε να βάλει τη χώρα σε προτεραιότητα. Στη συνέχεια, ωστόσο, έκανε μια αναφορά στο παρελθόν.
- Το όραμα: Ο νέος πρόεδρος υποστήριξε ότι σήμερα είναι «ημέρα απελευθέρωσης» και δήλωσε ότι η εκλογική του νίκη δείχνει ότι η χώρα «ενώνεται γρήγορα πίσω από την ατζέντα μας». Ο Τραμπ είπε ότι θέλει να τον θυμούνται ως «ειρηνοποιό και ενοποιητή» και έκλεισε με ένα μήνυμα δύναμης για τη χώρα. «Δεν θα πτοηθούμε. Δεν θα λυγίσουμε και δεν θα αποτύχουμε», είπε.
- Οι εκτελεστικές ενέργειες: Ο Τραμπ απαρίθμησε μια σειρά εκτελεστικών ενεργειών που σκοπεύει να υπογράψει αργότερα συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι «θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για να σταματήσει αμέσως κάθε κυβερνητική λογοκρισία και να επαναφέρει την ελευθερία του λόγου στην Αμερική».
- Η μετανάστευση και ασφάλεια των συνόρων: Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον των «επικίνδυνων εγκληματιών» που, όπως είπε, έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ και της έλλειψης ασφάλειας των συνόρων. Μάλιστα; ισχυρίστηκε ότι η παλιά κυβέρνηση απέτυχε να προστατεύσει τους Αμερικανούς.
- Οι καταστροφές: Μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες και τον τυφώνα Ελένη στα νοτιοανατολικά της χώρας, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν πλέον να παρέχουν βασικές υπηρεσίες σε περιόδους έκτακτης ανάγκης», ισχυριζόμενος χωρίς στοιχεία ότι οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες κάηκαν «χωρίς ούτε ένα δείγμα άμυνας».
- Η ενέργεια και η οικονομία: Ο πρόεδρος επανέλαβε την υπόσχεσή του για «γεωτρήσεις, μωρό μου, γεωτρήσεις» ως τρόπο μείωσης του πληθωρισμού. Ακόμη δεσμεύτηκε να ανατρέψει τις πρωτοβουλίες για την καθαρή ενέργεια και «να ξεκινήσει αμέσως την αναθεώρηση του εμπορικού μας συστήματος». Αυτό θα περιλαμβάνει φόρους και δασμούς σε ξένες χώρες, κάτι για το οποίο έχει μιλήσει πολύ.
- Η δημόσια υγεία: Ο Τραμπ επέκρινε το σύστημα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ και υποστήριξε ότι το έθνος έχει «ένα εκπαιδευτικό σύστημα που διδάσκει στα παιδιά μας να ντρέπονται για τον εαυτό τους, σε πολλές περιπτώσεις να μισούν τη χώρα μας».
- Οι επιθέσεις στον Μπάιντεν: Ο Τραμπ επιτέθηκε στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τις πολιτικές του, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν μπορεί να διαχειριστεί μια απλή κρίση στο εσωτερικό, ενώ ταυτόχρονα σκοντάφτει σε έναν συνεχή κατάλογο καταστροφικών γεγονότων στο εξωτερικό».
- Ο ειρηνοποιός: «Θα είμαστε ένα έθνος χωρίς όμοιό του, με συμπόνια, θάρρος και εξαιρετισμό. Η δύναμή μας θα σταματήσει όλους τους πολέμους και θα φέρει ένα νέο πνεύμα ενότητας σε έναν κόσμο που ήταν οργισμένος, βίαιος και εντελώς απρόβλεπτος. Η Αμερική θα γίνει ξανά σεβαστή και θαυμαστή», είπε.
«Η πιο υπερήφανη παρακαταθήκη μου θα είναι αυτή του ειρηνοποιού και ενωτικού. Αυτό θέλω να είμαι: ειρηνοποιός και ενωτικός. Με χαρά μου λέω ότι από χθες, μία ημέρα προτού αναλάβω καθήκοντα, οι όμηροι της Μέσης Ανατολής επιστρέφουν στα σπίτια τους», είπε αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για τη Λωρίδα της Γάζας.
- Η Μέση Ανατολή: Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επηρεάσει τη Μέση Ανατολή ακόμη και πριν καθίσει στο Οβάλ Γραφείο για να ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος. Τερμάτισε την τακτική των καθυστερήσεων που είχε χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ξεκινά τη δεύτερη θητεία του διεκδικώντας τα εύσημα για την επίτευξη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
- Η Ουκρανία: Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο σημαίνει νέες πραγματικότητες για το Κίεβο. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει μια ειρηνευτική συμφωνία, όχι έναν υπέρογκο λογαριασμό για την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη. Αυτό είναι σαφές. Το πώς σκοπεύει να φτάσει εκεί δεν είναι. Αν ο Τραμπ μπορέσει να ωθήσει και τις δύο πλευρές σε διαπραγματεύσεις, η Ουκρανία δεν θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε θέση ισχύος. Πολλοί φοβούνται ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα πιέσει για μια διευθέτηση με τους όρους της Ρωσίας.
- Ο Καναδάς: Πριν καν γίνει πρόεδρος ο Τραμπ κατάφερε να προκαλέσει πολιτική κρίση στον Καναδά και να οδηγήσει στην αποχώρηση τον Τζάστιν Τριντό την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις και όχι μόνο την υπόσχεση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα καναδικά προϊόντα.
Η απειλή Τραμπ ότι θα βάλει δασμούς στα ξένα προϊόντα υποσχόμενος ότι με αυτόν τον τρόπο θα οδηγηθεί η αμερικανική οικονομία σε ανάκαμψη και ότι οι Αμερικανοί θα δρέψουν τις θετικές συνέπειες αυτής της πολιτικής έχει προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο στον Καναδά αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.
- Η Κίνα: Η οικονομία της Κίνας ανέκαμψε τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο της για ανάπτυξη 5% το 2024. Πρόκειται όμως για έναν από τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες.
Το σίγουρο είναι ότι η απειλή των δασμών του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν μπορεί να αγνοηθεί αν και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα για το Πεκίνο.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-20 22:31:00