Κόσμος

Ο Τραμπ εκβιάζει την Ουκρανία για τα ορυκτά

Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τους Ουκρανούς να παραδώσουν ακόμη περισσότερα από τα αποθέματα ορυκτών, πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως μέρος μιας αναθεωρημένης οικονομικής συμφωνίας η οποία συνεχίζει να μην προσφέρει στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας ως αντάλλαγμα. Σε ένα προσχέδιο συμφωνίας, που εστάλη στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ζήτησαν μεγαλύτερο μερίδιο του ορυκτού πλούτου της χώρας και αποζημίωση «άνω των 100 δισ. δολαρίων για προηγούμενη αμερικανική υποστήριξη».

Πρόκειται για ένα ακόμη «χτύπημα» ενάντια στις προσπάθειες της Βρετανίας και της Γαλλίας να εξασφαλίσουν μια «δίκαιη» ειρήνη για την Ουκρανία, εν μέσω της αυξανόμενης ρήξης μεταξύ της Ουάσινγκτον και των ευρωπαίων συμμάχων της.

«Το νέο προσχέδιο συμφωνίας που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι μια απίστευτη κλιμάκωση της προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να καταλάβει τον έλεγχο των φυσικών πόρων της χώρας ως τίμημα για τη μεσολάβησή του για κατάπαυση του πυρός», γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Eνας ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε το νέο σχέδιο πρότασης των ΗΠΑ, το οποίο διέρρευσε στους Financial Times, ως «άδικο», ενώ ένας άλλος το παρομοίασε με «ληστεία». Eνας τρίτος είπε ότι η πρόταση ήταν «αηδιαστική», προσθέτοντας ότι θα βάλει τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «στον πειρασμό» να πολεμήσει χωρίς αμερικανικά όπλα. «Νομίζω ότι μπορούμε να επιβιώσουμε», είπε ο αξιωματούχος. «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ακόμα κι αν δεν έχουμε παρά μόνο πέτρες στα χέρια μας».


Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, είπε ότι η συμφωνία θα κάνει την Ουκρανία «πλούσια»…

Πεπεισμένος για την αδυναμία της Ουκρανίας, περιφρονώντας τον Ζελένσκι και εξοργισμένος από τη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που έδωσε στο Κίεβο η κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Τραμπ έχει βάλει σκοπό να τα πάρει όλα πίσω, με γενναίους τόκους σε είδος.


Ο Τραμπ, γράφουν οι Times, προτείνει τη μεταφορά όλων των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και σημαντικής ουκρανικής ενεργειακής υποδομής, σε ένα κοινό επενδυτικό ταμείο. Τα έσοδα θα μοιράζονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ θα διορίσουν τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δίνοντας στον Λευκό Οίκο τον έλεγχο του ταμείου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΗΠΑ θα ελέγχουν τις υποδομές που συνδέονται με φυσικούς πόρους «συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των δρόμων, των σιδηροδρόμων, των αγωγών και άλλων μέσων μεταφοράς, λιμάνια, τερματικά και άλλες εγκαταστάσεις επιμελητείας, διυλιστήρια, εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εγκαταστάσεις υγροποίησης και/ή επαναεριοποίησης φυσικού αερίου και παρόμοια περιουσιακά στοιχεία».


Αναφέρεται ότι η Αμερική θα λάβει όλα τα δικαιώματα από περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας έως ότου η χώρα εξοφλήσει τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια πολεμικού χρέους, με πρόσθετους τόκους 4%…

«Η μισθοφορική προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ στις συναλλαγές της με την Ουκρανία δεν αποτελεί έκπληξη», σημειώνουν οι Times. Την πρώτη του μέρα στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε ότι η τιμή του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό θα πήγαινε «στον πλειοδότη».

Η χαρακτηριστική εμπορική πολιτική του, να επιβάλλει τεράστιους δασμούς σε φίλους και αντιπάλους, βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο υπόλοιπος κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, «μας ξεσκίζει εδώ και χρόνια».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το σκάνδαλο «Signalgate» που συγκλόνισε τον Λευκό Οίκο, καθώς αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια διέρρευσαν από λάθος σε δημοσιογράφο, υπογράμμισε τη νέα εμπορική στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στους συμμάχους της, με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς να αντιτίθεται στη «διάσωση της Ευρώπης ξανά».

Οι εβδομάδες μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο, ήταν μια απογοητευτική εμπειρία για τους συμμάχους της Αμερικής. Για την Ουκρανία, ήταν καταστροφικές. Στην συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, τον περασμένο μήνα, όπου κατέρρευσε η αρχική πρόταση συμφωνίας για τα ορυκτά, ο Τραμπ έπαιξε με την αδυναμία του Ζελένσκι. «Δεν είστε σε καλή θέση. Δεν έχετε τα χαρτιά αυτή τη στιγμή. Με εμάς, αρχίζετε να έχετε χαρτιά», του είπε τότε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο αντιπρόεδρος Βανς, ο οποίος επέκρινε επίσης τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της διαμάχης στο Οβάλ Γραφείο, προειδοποίησε το Κίεβο (μέσω συνέντευξης στο Fox News): «Εάν θέλετε πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας, εάν θέλετε να διασφαλίσετε ότι ο Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας είναι να δώσετε στους Αμερικανούς οικονομικό μερίδιο στο μέλλον της Ουκρανίας».

Ο Τζέιμς Χιούιτ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε: «Η συμφωνία για τα ορυκτά προσφέρει στην Ουκρανία την ευκαιρία να δημιουργήσει μια διαρκή οικονομική σχέση με τις ΗΠΑ, που είναι η βάση για μακροπρόθεσμη ασφάλεια και ειρήνη. Θα ενισχύσει τη σχέση των δύο εθνών μας και θα ωφελήσει και τα δύο μέρη».

Το πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία των ΗΠΑ, ακόμη και αν η Ουκρανία συναινέσει σε μια ακόμη ταπείνωση, είναι άλλο θέμα, επισημαίνουν οι Times. Παρά την πεποίθηση των Αμερικανών ότι το δικό τους οικονομικό συμφέρον αποτελεί από μόνο του εγγύηση ασφάλειας, το προσχέδιο συμφωνίας δεν φαίνεται να προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν τον έλεγχό τους στις πετρελαιοπηγές, τα ορυχεία και τις υποδομές της Ουκρανίας.

Ο εκβιασμός προς το Κίεβο να κάνει νέες παραχωρήσεις, όσο οι ρωσικοί πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν στην Ουκρανία, δεν φέρνει πιο κοντά την κατάπαυση του πυρός και δεν κάνει τίποτα για να διασφαλίσει τον ενεργειακό πλούτο της Ουκρανίας, προς όφελος της ίδιας ή του Τραμπ.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-28 12:20:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button