Οικονομία

Ο Τραμπ ανοίγει τον δρόμο για υψηλότερα επιτόκια

Μεταξύ των εχθρών που έβαλε στο στόχαστρο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην εναρκτήρια ομιλία του ήταν ένας εχθρός οικείος σε όποιον έχει κάνει ποτέ ψώνια, σημειώνει η Μελίσα Λόουφορντ στη βρετανική Telegraph:

«Θα δώσω εντολή σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου μου να επιστρατεύσουν τις τεράστιες δυνάμεις που έχουν στη διάθεσή τους για να νικήσουν τον πληθωρισμό-ρεκόρ και να μειώσουν γρήγορα το κόστος και τις τιμές» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε ότι «όλες οι υπηρεσίες θα λάβουν έκτακτα μέτρα για τη μείωση του κόστους ζωής». Αυτή ήταν ίσως μια απάντηση, σημειώνει η αναλύτρια της βρετανικής εφημερίδας, απέναντι στις αυξανόμενες προειδοποιήσεις ότι ο κύριος όγκος των εμβληματικών πολιτικών του Τραμπ, των δασμών και των φοροελαφρύνσεων, αναμένεται από τους περισσότερους αναλυτές να ανεβάσει τον πληθωρισμό και να χτυπήσει ιδιαίτερα στις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων.

Οπως αναφέρουν πολλοί αναλυτές, τα σχέδια του Τραμπ είναι πιθανότερο να βάλουν φωτιά στις αυξήσεις των τιμών παρά να τις θέσουν υπό έλεγχο. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, με έναν βομβαρδισμό εκτελεστικών διαταγμάτων μέσα σε λίγες ώρες από την είσοδό του στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, άλλαξε πολλά στην πολιτική για τη φορολογία, την ενέργεια, το κλίμα, τις ρυθμίσεις, τη μετανάστευση και το εμπόριο. Οι αλλαγές αυτές θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.


Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου για καθολική επιβολή δασμών θα αυξήσουν το κόστος των εισαγωγών, ενώ η πάταξη της μετανάστευσης θα περιορίσει την προσφορά εργατικού δυναμικού. Παράλληλα, με τα κίνητρα που δίνει, η οικονομική δραστηριότητα θα επιταχυνθεί.

Ο Τζέιμς Εγκελχοφ, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas στις ΗΠΑ, δήλωσε σε σημείωμα που απέστειλε σε πελάτες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα μειώσει καθόλου τα επιτόκια φέτος, ως απάντηση στον Τραμπ, ενώ μέχρι σήμερα οι αυξήσεις ήταν «πιθανές» κατά τους αναλυτές.


Ο Ιαν Στίλεϊ της JP Morgan Asset Management δήλωσε στο ίδιο κλίμα: «Ο πρωταρχικός κίνδυνος έγκειται στο ενδεχόμενο πρόσθετων δημοσιονομικών κινήτρων, όπως διευρυμένες φορολογικές περικοπές, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπύρωση του πληθωρισμού».

Ο Τραμπ ανέφερε στην προεκλογική εκστρατεία του ότι θα εισαγάγει δασμούς έως και 60% στα αγαθά από την Κίνα, καθώς και γενικούς δασμούς 10% έως 20% στα αγαθά από όλες τις χώρες. Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ωστόσο, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τα σχέδιά του να χρησιμοποιήσει την πρώτη ημέρα της θητείας του για να εισαγάγει μια «επιπλέον εισφορά», μόλις 10% τελικά, στα αγαθά από την Κίνα, αλλά και να εισαγάγει δασμούς 25% σε όλα τα αγαθά που προέρχονται από το Μεξικό και από τον Καναδά – τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.


Τη Δευτέρα τα μηνύματα άλλαξαν και πάλι αρκετές φορές, σημειώνει η Telegraph. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Τραμπ είπε ότι «θα τιμολογήσουμε και θα φορολογήσουμε τις ξένες χώρες για να πλουτίσουμε τους πολίτες μας» και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει μια εξωτερική υπηρεσία εσόδων για την είσπραξη των δασμών. «Θα εισρεύσουν τεράστια χρηματικά ποσά στο θησαυροφυλάκιό μας, προερχόμενα από ξένες πηγές» δήλωσε.

Αλλά όταν ήρθε η ώρα της πραγματικής δράσης, ο Τραμπ κατέβασε τους τόνους. Αντί να χρησιμοποιήσει την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του για να εισαγάγει γενικούς δασμούς ή μεγάλες επιβαρύνσεις σε οποιοδήποτε έθνος, δήλωσε ότι οι εμπορικοί αξιωματούχοι του θα «αναλάβουν να επανεξετάσουν και να εντοπίσουν τυχόν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από άλλες χώρες». Αυτή η διαδικασία θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην Κίνα, στο Μεξικό και στον Καναδά.

Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις το δολάριο υποχώρησε, καθώς οι αγορές έπαψαν να ποντάρουν σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο. Αλλά στη συνέχεια ο Τραμπ δήλωσε σε μια τελετή υπογραφής στο Οβάλ Γραφείο ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στο Μεξικό και στον Καναδά την 1η Φεβρουαρίου.

Το ψαλίδισμα και οι αλλαγές αυτές είναι πιθανότατα ενδεικτικά του γεγονότος ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί την απειλή των δασμών ως διαπραγματευτική τακτική. Η Telegraph εξηγεί ότι προοπτική των δασμών μπορεί να αποδειχθεί πιο ισχυρή από την πραγματική εισαγωγή τους.

Ως εκ τούτου, οι οικονομολόγοι αισιοδοξούν ότι ο Τραμπ δεν θα προχωρήσει τόσο μακριά όσο έχει προτείνει κατά την προεκλογική εκστρατεία. Σε σημείωμά της τη Δευτέρα η Citi ανέφερε ότι αναμένει αύξηση των πραγματικών δασμών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (κατά μέσο όρο) στα εισαγόμενα αγαθά, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δασμών στην Κίνα κατά 10 έως 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό θα αυξήσει τους μέσους αμερικανικούς δασμούς από περίπου 2-3% σε 7-8%. Η Citi αναμένει ότι οι ανταποδοτικοί δασμοί θα είναι περίπου οι μισοί από αυτούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ. Ακόμα κι έτσι, οι όποιοι δασμοί θα σημαίνουν υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ, μεγαλύτερη πίεση στα αμερικανικά εισοδήματα και πλήγμα στους εξαγωγείς.

Εάν ο Τραμπ επιβάλει γενικούς δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές, αυτό θα μειώσει το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 1,5%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi. Σε κάθε περίπτωση, ένα παγκόσμιο οικονομικό θρίλερ μόλις ξεκίνησε.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-21 20:03:00

Back to top button