
Ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει στις ρίζες του όπως τότε με τη χαρισματική ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα
Έντονο προβληματισμό για το παρόν του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Διονύσης Τεμπονέρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Μάλιστα, άφησε αιχμές για κορυφαία στελέχη, κάνοντας λόγο για «καλοθελητές κάθε είδους», που κρατούν σε στάση αδυναμίας την άλλοτε κυβερνώσα παράταξη.
Δέκα χρόνια δεν ξέρω αν είμαστε πιο δυνατοί, τόνισε στην Κεντρική Επιτροπή ο Διονύσης Τεμπονέρας, καλώντας τους συντρόφους του να αναλογιστούν πώς «γίναμε τότε πιο δυνατοί», εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, υπό τη χαρισματική, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.
Στην ομιλία του ο Διονύσης Τεμπονέρας επισήμανε ότι τρία ήταν τα συστατικά του επιτυχημένου εγχειρήματος που εκτίναξε ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας του 3% στο 36%.
Την πολιτική βούληση, το πρόγραμμα ενότητας στη δράση και την κυβερνητική προοπτική.
«Για τους καλοθελητές κάθε είδους.
Επί λέξει η ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
το σύνθημα που βλέπετε πίσω μου γράφει πως 10 χρόνια μετά είμαστε δυνατοί για το αύριο;
Δεν ξέρω αν είμαστε δυνατοί, άλλα ας δούμε πώς γίναμε τότε δυνατοί (2015).
Όχι 10, αλλά 20 χρόνια πριν ο τότε Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου μαζί με άλλες 12 συλλογικότητες και κόμματα, εκκινώντας από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες έκατσαν στο τραπέζι του διάλογου και δημιούργησαν το «φόρουμ διαλόγου».
Αποφάσισαν, να παραμερίσουν τις διαφορές τους και με όρους, όχι ιδεολογικής άλλα προγραμματικής και πολιτικής ενότητας, να συγκροτήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, διαβλέποντας τον παλαιό δικομματισμό να καταρρέει, την ανάγκη ανασυγκρότησης της Αριστεράς που έπρεπε να επανατοποθετηθεί στα νέα επίδικα που έθετε ο αντιμνημονιακος αγώνας (νέα διαιρετική τομή μνημόνιο-αντιμνημόνιο) και οι πλατείες και προβάλλοντας για πρώτη φορά, το αίτημα για κυβέρνηση της Αριστεράς υπό από την χαρισματική ηγεσία ενός νέου ανθρώπου τότε, του Αλέξη Τσίπρα.
Τρία ήταν τα συστατικά του επιτυχημένου εγχειρήματος:
α) η πολιτική βούληση,
β) το πρόγραμμα ενότητας στη δράση και
γ) η κυβερνητική προοπτική.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας του 3%, να ανέλθει στην αρχή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με το 36% το 2015, να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.
Σήμερα το πολιτικό σύστημα της χώρας βιώνει μία καχεκτική ισορροπία. Από τη μία υπάρχει ένα ισχυρό δεξιό κόμμα με ενεργές ακροδεξιές εφεδρείες και από την άλλη μία πολυδιασπασμένη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση, που αδυνατεί να συγκροτήσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση διακυβέρνησης.
Πώς μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση;
Μα φυσικά επιστρέφοντας στις ρίζες μας μέσα από την σύνθεση και την υπέρβαση των αντιθέσεων του χθες.
Είμαστε αρκετοί που εδώ και ενάμιση χρόνο (όχι τώρα που το ΠΑΣΟΚ είναι στο 13% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 7% αλλά και τότε που ήταν αντίστροφα σχεδόν τα ποσοστά) φωνάζουμε», κατέληξε στην ομιλία του στην Κ.Ε. ο Διονύσης Τεμπονέρας.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-30 15:53:00