Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μήνυμα των γκάλοπ και «πετάει το μπαλάκι» σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο μήνας αυτός είναι μήνας σημαντικών εξελίξεων, καθώς αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα του ΕΜΠ, ενώ θα υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις την ημέρα της θλιβερής επετείου της 28ης Φεβρουαρίου, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 57 άνθρωποι από την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει τις πιέσεις του προς την κυβέρνηση, καθώς επιμένει να οριστεί η προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή, ενώ τα στελέχη του συνεχίζουν να θέτουν μία σειρά από ερωτήματα τα οποία προέκυψαν μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού. Ο εκπρόσωπος τύπου της Κουμουνδούρου, Γιώργος Καραμέρος, απευθυνόμενος προς τους υπουργούς και βουλευτές στους οποίους με έμμεσο τρόπο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, έθεσε μία σειρά από ερωτήματα για τα Τέμπη όπως:

  • Η Hellenic Train ήταν η πηγή και ο συνεργάτης της κυβέρνησης, αμέσως μετά το δυστύχημα; Δεν υπήρχε υπουργείο;
  • Ποιος ήταν ο «καλός σκοπός» για τον οποίο μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι έγινε το μπάζωμα;
  • Δέχτηκε πιέσεις ώστε να είναι «κακή στιγμή» η Εξεταστική στη Βουλή ο πρόεδρός της, τότε; Μία Εξεταστική, που αντί να αποκαλύψει την αλήθεια, την χαρακτήριζαν «γουρλίδικη», σας θυμίζω, γιατί παρήγαγε υπουργούς. Ποιου ευθύνες έκρυψε η εξεταστική; Ποιου οι ευθύνες έκρυψε το μπάζωμα;
  • Ποιου ευθύνες έκρυψε η παραπλάνηση της κοινωνίας για τα εύφλεκτα και ποιου ευθύνες έκρυψε η μονταζιέρα των ηχητικών; Αυτά πρέπει να απαντηθούν στη Βουλή, όχι στα πάνελ. Και όχι να περιμένουμε τον κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, πάντως τα στελέχη της Κουμουνδούρου εμφανίζονται να μελετούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τα οποία οι ψηφοφόροι εμφανίζονται να προκρίνουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ιδιαίτερη βάση στην δημοσκόπηση της MRB όπου οι πολίτες εμφανίζονται θετικοί σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ λένε όχι σε αυτοδύναμες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, το 39% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, το 21,4% αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ άλλο λέει το 23,4% και δεν ξέρω, δεν απαντώ το 16,2%

Χαρακτηριστικό είναι πως το 25,1% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 7,4% συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το 6,5 κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και μικρότερων δεξιών κομμάτων. Ακόμη, το 15,5% θέλει αυτοδύναμη ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ 5,9% αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Καραμέρος αναφερόμενος, μάλιστα, στο θέμα ανέφερε ότι: «Μπορεί να έγιναν διάφορα, μπορεί να υπάρχουν πικρίες, μπορεί να υπήρχαν διαφωνίες, μπορεί να έγιναν λάθη ένθεν και ένθεν, αλλά αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή και προφανώς στην κοινωνία, που το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί, και η Νέα Αριστερά και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, με τον τρόπο που καταλαβαίνουν. Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός των προοδευτικών κομμάτων και για το έγκλημα των Τεμπών».

Οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται να έχουν λάβει το μήνυμα, δεν ξέρουν, ωστόσο πως να διαχειριστούν την όλη ιστορία, αφού από τη μία το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να θέλει να κινηθεί αυτόνομα, ενώ η Νέα Αριστερά είναι διχασμένη.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάντως με αφορμή το θέμα των Τεμπών έχουν πυκνώσει οι επαφές ανάμεσα στις ηγεσίες αυτών των κομμάτων αν και δεν φαίνεται φως για κάτι παραπάνω.

Στην Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται να βρίσκονται σε επιφυλακή γιατί αντιλαμβάνονται ότι από την πλευρά της Κουμουνδούρου γίνονται κινήσεις αμφισβήτησης του ζωτικού χώρου. Έτσι, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε να λέει ναι μεν στις προτάσεις για συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αλλά και στην πρόταση δυσπιστίας, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί τον Σωκράτη Φάμελλο στις πρωτοβουλίες του.

Δεδομένου ότι η ιστορία αυτή εμφανίζεται να έχει και ψυχολογικό υπόβαθρο, όλα δείχνουν ότι τα δύο κόμματα έχουν να διανύσουν πολύ δρόμο για να βρεθούν σε ένα ξέφωτο. Από την άλλη μία ενδεχόμενη συγκατοίκηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς είναι πιθανή εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα με τα στελέχη της «Ομπρέλας», δεδομένου ότι αυτοί είναι που αντιδρούν στα σενάρια συμπόρευσης.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι, οι εξελίξεις θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιστρέψει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέτουν, μάλιστα, ως χρονοδιάγραμμα τον Μάιο που θα γίνει το συνέδριο του κόμματος. Εάν μέχρι τότε τα σενάρια αυτά δεν έχουν προχωρήσει, δεν αποκλείεται να ναυαγήσει κάθε συζήτηση για επιστροφή στελεχών της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά εάν μπούμε σε προεκλογική περίοδο.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό η επαναδραστηριοποίηση του Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί προσδοκίες, αλλά και ερωτηματικά για όσους δεν μπορούν να αντιληφθούν την συνέχεια. Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως μετά την εκδήλωση της Αθήνας για το κράτος δικαίου θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δώσει μέρος του χρηματικού βραβείου που είχε πάρει το 2022 για την συμφωνία των Πρεσπών στον φοιτητή με την καλύτερη διπλωματική εργασία. Η ομιλία του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-03 08:19:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button