
Ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της Έρευνας και Ανάπτυξης νέων φαρμάκων στην Ευρώπη θα παίξει στο άμεσο μέλλον η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, η οποία με τις νέες επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγής της αναμένεται να «ρίξει» τα κόστη φαρμάκου στην Ευρώπη, αλλά και να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της Ευρώπης με την Ασία αναφορικά με τις πρώτες ύλες.
Με αφορμή το Critical Medicines Act που ανακοινώθηκε από την EFPIA και αποτελεί έναν κανονισμό-σταθμό για την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, εξήγησε ότι η χώρα μας, με την παραγωγική βάση που διαθέτει αυτή τη στιγμή, αντικατοπτρίζει το 12% της παραγωγικής ικανότητας της Ε.Ε.. Με τις νέες επενδύσεις θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο για την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και παράλληλα θα βάλει την Ελλάδα στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εφοδιαστικών αλυσίδων.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επενδύσεων των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών θα φτάσει ως το 2026 το 1,5 δισ. ευρώ και θα φέρει στην αγορά 10 νέα εργοστάσια με 56 γραμμές παραγωγής και 14 νέες δομές Έρευνας και Ανάπτυξης. Επιπλέον, για πρώτη φορά η Ελλάδα θα αποκτήσει μέσω της DEMO εργοστάσιο παραγωγής πρώτων υλών.
Νέα μοντέλα προμηθειών
Η νέα νομοθεσία που προωθεί η ΕΕ θα αλλάξει και τις δημόσιες προμήθειες, διαμορφώνοντας ένα πιο βιώσιμο και λειτουργικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΕΦ, Δημήτρη Δέμο, «οι προτάσεις της νέας νομοθεσίας για τις δημόσιες προμήθειες φαρμάκων αφορούν στη χρήση κριτηρίων που διαμορφώνουν την πλέον οικονομικά συμφέρουσα προσφορά – MEAT (Most Economically Advantageous Tender) και σε μοντέλα διαγωνισμών με πολλαπλούς προμηθευτές, ώστε να διασφαλίζεται ο ομαλός εφοδιασμός στα νοσοκομεία σε πλαίσιο βιωσιμότητας για τους προμηθευτές. Οι κατευθύνσεις αυτές προσφέρουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης και διασφαλίζουν ποιοτικά φάρμακα για τους ασθενείς.
Σε ό,τι αφορά το μοντέλο των πολλαπλών προμηθευτών, η χώρα μας πρωτοπορεί, εφαρμόζοντας ήδη 50/30/20 για τρεις προμηθευτές, μέτρο που χαρακτηρίζεται ως Καλή Πρακτική σε επίπεδο Ε.Ε., γι’ αυτό και δεν υπήρχαν ελλείψεις στα ελληνικά νοσοκομεία».
Υψηλό το κόστος Ε&Α στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ στοιχεία της μελέτης Deloitte για την απόδοση της φαρμακευτικής καινοτομίας σε 20 κορυφαίες εταιρείες βιοφαρμακευτικών προϊόντων δείχνουν ότι, έπειτα από μια δεκαετία φθίνουσας απόδοσης στην Ε&Α, το κλίμα αλλάζει, με τις επενδύσεις να καταγράφουν αύξηση κατά 5,9% το 2024, που οφείλεται κυρίως στα καινοτόμα φάρμακα φάσης ΙΙΙ, όπως της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Ωστόσο, πρόκληση παραμένει το υψηλό κόστος της ανάπτυξης φαρμάκων, που καταγράφει ανοδική πορεία, καθώς από 2,12 δισ. δολάρια το 2023 ανήλθε στα 2,23 δισ. δολάρια το 2024.
Το κόστος Ε&Α παραμένει υψηλό, λόγω της αυξανόμενης πολυπλοκότητας της έρευνας και του υψηλού ανταγωνισμού.
Βελτίωση της δυναμικής του κλάδου για βιώσιμη παραγωγή αναμένεται να δώσουν οι τεχνολογίες αιχμής, η αξιοποίηση δεδομένων και η χρήση ψηφιακών βιοδεικτών.
Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι ζωτικής σημασίας για την αναπλήρωση στις ροές εσόδων, καθώς στο άμεσο μέλλον θα λήξουν και πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας φαρμάκων βιοφαρμακευτικών εταιρειών, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική απώλεια εισπρακτικών ροών παγκοσμίως.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-31 15:51:00