
Ο σεισμός στην Μιανμάρ απελευθέρωσε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες
Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Μιανμάρ, χθες Παρασκευή (28/03) ισοδυναμεί με την έκρηξη 334 ατομικών βομβών, λένε οι γεωλόγοι και προειδοποιούν για την επικινδυνότητα των μετασεισμών που ακολουθούν στην περιοχή.
«Η δύναμη που απελευθερώνει ένας σεισμός σαν αυτόν αντιστοιχεί σε περίπου 334 ατομικές βόμβες», δήλωσε η γεωλόγος Τζες Φοίνιξ.
Προειδοποίησε επίσης ότι οι μετασεισμοί θα μπορούσαν να διαρκέσουν για δύο μήνες, καθώς η ινδική τεκτονική πλάκα συνεχίζει να συγκρούεται με την ευρασιατική πλάκα κάτω από τη Μιανμάρ.
Η Φοίνιξ πρόσθεσε ότι η καταστροφή στη Μιανμάρ θα επιδεινωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας. «Αυτό που κανονικά θα ήταν μια δύσκολη κατάσταση γίνεται σχεδόν αδύνατο», είπε.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των αρχών, ο φονικός σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 1.002 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 2.376. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση MRTV, άλλοι 30 άνθρωποι αγνοούνται εξαιτίας του σεισμού.
Ο σεισμός της Παρασκευής ήταν «πιθανώς ο μεγαλύτερος» που έπληξε την ηπειρωτική χώρα της Μιανμάρ τα τελευταία τρία τέταρτα του αιώνα, δήλωσε ο καθηγητής Bill McGuire από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Ο Ρότζερ Μάσον, επίτιμος ερευνητής του Βρετανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, δήλωσε στο Reuters ότι το μικρό εστιακό βάθος του σεισμού σημαίνει ότι οι ζημιές θα είναι πιο σοβαρές.
«Πρόκειται για πολύ μεγάλη ζημιά επειδή συνέβη σε μικρό βάθος, οπότε τα ωστικά κύματα δεν διαλύονται καθώς πηγαίνουν από την εστία του σεισμού προς την επιφάνεια. Τα κτίρια δέχθηκαν όλη τη δύναμη της δόνησης».
«Είναι σημαντικό να μην επικεντρωνόμαστε στα επίκεντρα, διότι τα σεισμικά κύματα δεν εκπέμπονται από το επίκεντρο – εκπέμπονται από ολόκληρη τη γραμμή του ρήγματος», πρόσθεσε.
Σεισμοί «ολίσθησης» στο όριο δύο τεκτονικών πλακών
Επιστήμονες αναφέρουν πως η Μιανμάρ είναι μία από τις σεισμικά ενεργές χώρες του κόσμου, καθώς βρίσκεται στο όριο μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών, εκείνη της Ινδίας και της Ευρασίας.
«Το όριο των πλακών μεταξύ της πλάκας της Ινδίας και της πλάκας της Ευρασίας διέρχεται περίπου από βορρά προς νότο, τέμνοντας το μέσο της χώρας», δήλωσε η Joanna Faure Walker, καθηγήτρια και ειδική σε θέματα σεισμών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Η ίδια είπε ότι οι πλάκες κινούνται η μία δίπλα στην άλλη οριζόντια με διαφορετικές ταχύτητες. Αν και αυτό προκαλεί σεισμούς «ολίσθησης» που είναι συνήθως λιγότερο ισχυροί από εκείνους που παρατηρούνται σε «ζώνες καταβύθισης» όπως η Σουμάτρα, όπου η μία πλάκα ολισθαίνει κάτω από την άλλη, εξακολουθούν να μπορούν να φτάσουν σε μεγέθη 7 έως 8.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-29 09:34:00