Κόσμος

Ο Ράμα ιδρύει μουσουλμανικό «Βατικανό» μέσα στην Αλβανία

Ενα είδος μουσουλμανικού «Βατικανού» μέσα στην Αλβανία οραματίζεται ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Εντι Ράμα.

Σύμφωνα με το σχέδιό του, το οποίο ανακοίνωσε την Κυριακή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, το αυτόνομο και ανεξάρτητο κρατίδιο θα ονομαστεί «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί» (τάγμα Σιιτών Σούφι που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα στην Τουρκία), θα ιδρυθεί στα Τίρανα και θα έχει σκοπό τη «προώθηση της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης».

Ο New York Times έγραψαν πως το σχεδιαζόμενο μικρότερο κράτος του κόσμου θα ελέγχει έδαφος περίπου στο μέγεθος πέντε οικοδομικών τετραγώνων της Νέας Υόρκης ή το ένα τέταρτο του Βατικανού, θα επιτρέπει το αλκοόλ, θα αφήνει τις γυναίκες να φορούν ό,τι θέλουν και δεν θα επιβάλλει κανόνες για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, μια ομάδα νομικών και εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται το νομικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει το καθεστώς του νέου κράτους εντός της Αλβανίας. Αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα.

Μέχρι στιγμής, γράφουν οι NYT, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχουν ερωτηθεί για το σχέδιο αυτό.

Μια χώρα που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να αναγνωρίσει ένα τέτοιο κράτος είναι το Ιράν, το οποίο έχει μεν πολλούς, κυρίως κρυφούς οπαδούς του σουφικού Ισλάμ, αλλά θεωρεί τον εαυτό του ως τον θεματοφύλακα του σιιτικού Ισλάμ.

«Το τελευταίο που σκέφτομαι, είναι το τι θα κάνουν οι Ιρανοί», δηλώνει ο Ράμα, έχοντας διακόψει διακόψει εδώ και δυο χρόνια τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, το οποίο είχε κατηγορήσει για εμπλοκή σε κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικά και τραπεζικά δίκτυα της Αλβανίας.

Το μουσουλμανικό κρατίδιο θα έχει τη δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα. Την ηγεσία θα ασκεί ο αρχηγός του Τάγματος Μπεκτασί, Μπάμπα Μόντι, οι οποίος δήλωσε στους New York Times ότι δεν έχει πρόθεση να ασκήσει δικτατορική διοίκηση, αν και πρόσθεσε ότι ο μόνος σημαντικός περιορισμός στην εξουσία του θα είναι ο Θεός… Είπε ακόμη, πως το νέο κρατίδιο πιθανώς να χρειαστεί υπηρεσία πληροφοριών («έχουμε και εμείς εχθρούς», όπως το έθεσε) αλλά δεν θα έχει στρατό, συνοριοφύλακες, ούτε δικαστήρια. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως αν και ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το ποιοι θα δικαιούνται διαβατήριο, το χρώμα του θα είναι πράσινο!

Ο Μπάμπα Μόντι έχει εκφραστεί πολλάκις κατά του εξτρεμισμού. Συμμετείχε, δε, στις αντιτρομοκρατικες κινητοποιήσεις του 2015, μετά το πολύνεκρο χτύπημα στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Περίπου οι μισός πληθυσμός  της Αλβανίας είναι μουσουλμανικός. Οι Μπεκτασί αποτελούν περίπου το 10% των μουσουλμάνων στη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.

 

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-23 13:15:41

Back to top button