Ο Πούτιν δεν άφησε τον Ασαντ να καταλήξει σαν τον Καντάφι
«Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι ασφαλής. Τον μεταφέραμε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC News. «Η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύμβασης που ίδρυσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» είπε, συνεπώς δεν πρόκειται να εκδοθεί, όπως ευελπιστούν οι Δυτικοί. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έδωσε.
Εδωσαν, όμως, οι Αμερικανοί διά του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. Αυτό επικαλέστηκε «άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση» για να μεταδώσει ότι την περασμένη Κυριακή, κατά την ταχύτατη ανάπτυξη των τζιχαντιστών από τα δυτικά προς τα ανατολικά της χώρας, μεσολάβησε το Κρεμλίνο ώστε να διαφύγει ο Ασαντ από τη Δαμασκό. Ο μόνος όρος των Ρώσων προς τον πρόεδρο της Συρίας ήταν η άμεση δράση.
Κατά την εξήγηση του Bloomberg, την οποία αναμετέδωσε η Repubblica, «ο Πούτιν δεν επιθυμούσε να έχει ο Ασαντ και η οικογένειά του την ίδια μοίρα με τον Μουαμάρ Καντάφι ή τον Σαντάμ Χουσεΐν». Ποιος οργάνωσε τη διαφυγή; «Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες». Πότε έγινε η απόδραση από τον τζιχαντιστικό κλοιό; «Το βράδυ της Κυριακής».
Οπως διαπιστώθηκε από τα ραντάρ, ένα αεροπλάνο μετέφερε τον Ασαντ και την οικογένειά του σε μοσχοβίτικο στρατιωτικό αεροδρόμιο από τη ρωσική βάση που βρίσκεται κοντά στη Λαττάκεια. Την ίδια ώρα κυκλοφόρησαν και διάφορα άλλα σενάρια, για αξιωματούχους του Ασαντ, από πηγές ελεγχόμενες από την Τουρκία.
Οι τουρκόφιλοι Λίβυοι της Τρίπολης (ιστότοπος Libya Observer) μετέδωσαν την πληροφορία ότι «αρκετοί σύροι αξιωματούχοι μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο της ιδιωτικής εταιρείας Cham Wings στην Ανατολική Λιβύη, στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης», πόλη που τυγχάνει προπύργιο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Το ιταλικό ρεπορτάζ συμπλήρωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι «από τη Βεγγάζη θα μεταφερθούν στη Ρωσία».
Το ίδιο το Κρεμλίνο δεν ανακοίνωσε τίποτε σχετικώς με όλα αυτά, όμως ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε πολιτικές δηλώσεις. «Η Ρωσία διατηρεί επαφές με όλες τις χώρες της περιοχής και θα συνεχίσει να το κάνει. Φυσικά, είμαστε σε επαφή και με αυτούς που τώρα ελέγχουν την κατάσταση στη Συρία. Είναι απαραίτητο, διότι έχουμε βάσεις και διπλωματική εκπροσώπηση εκεί» είπε, εννοώντας τις αεροναυτικές ρωσικές βάσεις στη Λαττάκεια και στην Ταρτούς.
Δυτικοί αναλυτές, κατέληξε η Repubblica, θεωρούν ότι είναι πρόωρο να κηρυχθεί η ρωσική επιρροή στη Συρία τελειωμένη, αφού «η Ρωσία καλλιεργεί εδώ και χρόνια δεσμούς με αρκετές συριακές ένοπλες ομάδες, οι οποίες τώρα ενδέχεται να της φανούν χρήσιμες».
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-12 18:53:00