Auto

Ο πολυνίκης Adrian Newey θα ενταχθεί στην Aston Martin F1

Ο φημισμένος σχεδιαστής της Formula 1 Adrian Newey αποχώρησε τον Απρίλιο από τη Red Bull Racing μετά από δύο δεκαετίες που απογείωσε την αυστριακή ομάδα. Με πολλές ομάδες να ερίζουν για την απόκτησή του. Τελικά, τυχερή είναι η Aston Martin. 

Ο 65χρονος θα ενταχθεί στη βρετανική ομάδα ως διευθύνων τεχνικός συνεργάτης με επίσημη ημερομηνία συνεργασίας τις 2 Μαρτίου του 2025. Θα επιβλέπει τον σχεδιασμό του νέου μονοθεσίου για το 2026, που θα ισχύουν οι ολοκαίνουργιοι κανονισμοί της F1. Πέρα από τα αγωνιστικά του καθήκοντα, ο Adrian Newey θα αποκτήσει και μετοχές της ομάδας. 

Από όλους τους μνηστήρες, ο Adrian Newey διάλεξε την Aston Martin

Τα μονοθέσιά του έχουν κερδίσει περισσότερες από 200 νίκες σε Grand Prix, 13 πρωταθλήματα οδηγών και 12 κατασκευαστών σε τρεις ομάδες της F1. Από αυτές, περισσότερες από 100 νίκες, επτά τίτλους οδηγών κι έξι κατασκευαστών έχουν επιτευχθεί από το 2005 κι έκτοτε, όταν κι εντάχθηκε στη Red Bull Racing. Όπου πολλοί — συμπεριλαμβανομένου του ιδίου — περίμεναν ότι θα κλείσει την καριέρα του.

Αλλά μιλώντας αποκλειστικά σε podcast του Autocar, ο Βρετανός δήλωσε ότι «αν τον ρωτούσαν πριν από μερικά χρόνια, θα έλεγε ότι θα βρισκόταν στη Red Bull για το υπόλοιπο της επαγγελματικής του καριέρας». Ωστόσο, «υπήρχαν πολλοί λόγοι που τον ώθησαν να πάρει τη δύσκολη απόφαση να σταματήσει».

Adrian Newey

Από τότε που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την προσπάθεια της Red Bull στη F1, ο Adrian Newey ασχολήθηκε με την εξέλιξη του υπεραυτοκίνητου RB17 από την «αδελφή» εταιρεία Red Bull Advanced Technologies.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Red Bull RB17, ταχύτερη από μονοθέσιο F1, λέει ο Adrian Newey

Ο συνιδιοκτήτης κι εκτελεστικός πρόεδρος της Aston Martin, Lawrence Stroll, ο οποίος σήμερα περιέγραψε τη νέα του πρόσληψη ως «τον καλύτερο στον κόσμο σε αυτό που κάνει», κατάφερε να αποσπάσει τη συμφωνία του πολυνίκη σχεδιαστή. Με τον Newey να δηλώνει ότι ο Stroll ήταν ο βασικός παράγοντας για την ένταξή του στην ομάδα του Silverstone.

Adrian Newey

Εκτός από έναν μισθό που φημολογείται ότι είναι αστρονομικός, ο Newey θα λάβει επίσης μετοχές της ομάδας. Το γεγονός ότι γίνεται μέτοχος είναι κάτι που «δεν είχε ξαναβιώσει στο παρελθόν κι ανυπομονεί να δει πώς θα αλλάξει την οπτική του για τα πράγματα».

Περιγράφοντας τη Red Bull ως «ώριμη ομάδα» και λέγοντας για την Aston Martin — η οποία τερμάτισε 5η στο περσινό πρωτάθλημα κατασκευαστών — ότι θέλει ακόμα «λίγη δουλειά», δήλωσε στο Autocar ότι «το πάθος κι η δέσμευση του Lawrence είναι υποδειγματικά».

Adrian Newey

«Με πολλούς τρόπους, μου θυμίζει τον Dietrich Mateschitz, τον αείμνηστο ιδιοκτήτη της Red Bull, στη δέσμευσή του για την επιτυχία της ομάδας», συνέχισε. «Ο Lawrence είναι τόσο ενθουσιώδης κι είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεργαστώ μαζί του». Ενώ ο 65χρονος θα επιφορτιστεί ως ένα βαθμό με τη βελτίωση της απόδοσης της Aston Martin F1 του 2025, η κύρια αποστολή του θα είναι να εξελίξει το μονοθέσιο του 2026.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο Alonso παραλαμβάνει την προσωπική του Aston Martin Valkyrie

Για την ώρα, η συνεργασία δεν θα επεκταθεί  στο τμήμα των αυτοκινήτων δρόμου της Aston, διότι η F1 θα απορροφά όλη του την ενέργεια. Γενικώς πάντως, ο Newey  έχει έντονο ενδιαφέρον για τα μοντέλα δρόμου. Άλλωστε, στο παρελθόν είχε εμπλακεί στη δημιουργία της Aston Martin Valkyrie, κάτι που απόλαυσε «στον απόλυτο βαθμό».

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-10 17:15:56

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button