ΣΕΞ

Ο πασίγνωστος ιός που βάζει εμπόδια στη σεξουαλική ζωή

Σε όλα τα παράδοξα και επίμονα συμπτώματα του κορωνοϊού, μια νεότερη μελέτη συμπληρώνει και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες στη λίμπιντο των γυναικών

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Από τον πονοκέφαλο μέχρι τον επίμονο βήχα, τη χρόνια κόπωση, αλλά και τη δυσκολία στη συγκέντρωση, η λίστα με τις επιπτώσεις της long covid φαίνεται πως θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι διαταραχές μετά τη νόσηση εισβάλουν… απρόσκλητες και στην κρεβατοκάμαρα, δυσκολεύοντας τη σεξουαλική ζωή των γυναικών.

Σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της έρευνα που εξέτασε τη σεξουαλική διάθεση και δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, παρατηρήθηκε πως αρκετές γυναίκες που νόσησαν με κορωνοϊό παρουσιάζουν λιγότερη σεξουαλική επιθυμία, διέγερση, ικανοποίηση αλλά και οργασμούς σε σύγκριση με εκείνες που δεν αρρώστησαν ποτέ.

Οι ερευνητές έκαναν μια σύγκριση μεταξύ 1.300 γυναικών από τρεις πολιτείες της Αμερικής -το Βερμόντ, τη Μασαχουσέτη και την Καλιφόρνια. Θέλοντας να εξετάσουν τη σεξουαλική λειτουργία όσων είτε δεν είχαν ποτέ λοίμωξη Covid-19, είτε είχαν μολυνθεί με τον ιό, είτε έπασχαν από long Covid – όσες συγκεκριμένα είχαν προσβληθεί από τη λοίμωξη τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη μελέτη, χώρισαν τις συμμετέχουσες σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες: 18-20, 21-30, 31-40 και άνω των 41 ετών.

Σε όλες δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο που περιείχε ερωτήσεις, όπως «τις τελευταίες 4 εβδομάδες, πόσο συχνά νιώθατε σεξουαλική επιθυμία;». Στα αποτελέσματα συμπεριλήφθηκαν μόνο οι γυναίκες που ανέφεραν ότι έκαναν σεξ τον τελευταίο μήνα. Παράλληλα, εκτίμησαν τα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και στρες.

Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που δε βγήκαν ποτέ θετικές στον κορωνοϊό -περίπου δηλαδή οι μισές-, εμφάνισαν «σημαντικά υψηλότερα» επίπεδα επιθυμίας, διέγερσης, λίπανσης και ικανοποίησης από ό,τι οι ομάδες γυναικών λοίμωξης και μακροχρόνιας Covid-19 μαζί.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που είχαν μολυνθεί με τη λοίμωξη Covid-19 σημείωσαν 8,5% χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την επιθυμία, 2,5% λιγότερη διέγερση και είχαν 3% λιγότερη ικανοποίηση. Αντίστοιχα, οι γυναίκες με μακρά Covid ανέφεραν σημαντικά χειρότερη διέγερση (5%), λιγότερη επιθυμία (12 %), λίπανση (5%), οργασμό και πόνο, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

«Ενδεχομένως κάποιοι να εκπλήσσονται με αυτά τα συμπεράσματα, ωστόσο τα επίμονα συμπτώματα, ως απόρροια της λοίμωξης Covid-19, θα μπορούσαν πραγματικά να έχουν σωματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο στη σεξουαλική ευημερία των γυναικών» σημειώνει η Δρ Amelia M Stanton, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Πού οφείλεται, όμως, αυτό το φαινόμενο; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η long covid θα μπορούσε να μεταβάλει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, με αποτέλεσμα τη μικρότερη διέγερση. Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να βλάψει την ευαίσθητη επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, διαταράσσοντας τη ροή σε όλο το σώμα.

Διαβάστε επίσης:

Επίμονα συμπτώματα: Τι βασανίζει περισσότερο τους ασθενείς με Long Covid

Long Covid: Αιματολογικοί δείκτες εντοπίζουν με ακρίβεια 96% τους πάσχοντες

Συγκλονίζει η 25χρονη που δίνει μάχη με το σύνδρομο Long Covid: «Έχω νοσηλευτεί 4 φορές μέσα σε ένα χρόνο»

 


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button