
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί: Ερχεται σούπερ Ελ Νίνιο
Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια «ζώνη κινδύνου ακραίων καιρικών φαινομένων», καθώς οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο αρχίζουν να γίνονται αισθητές παγκοσμίως, προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) δημοσίευσε τα τελευταία δεδομένα για το φυσικό καιρικό φαινόμενο, που δείχνουν ότι θα είναι το ισχυρότερο των τελευταίων 70 ετών και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2027. Το Ελ Νίνιο αλλάζει τα καιρικά πρότυπα σε όλον τον πλανήτη, ωθώντας ορισμένες περιοχές σε ξηρασία, την ώρα που άλλες βιώνουν ισχυρότερους τυφώνες και πλημμύρες.
Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν επίσης ότι το Ελ Νίνιο θα αυξήσει τις θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, λειτουργώντας προσθετικά στη διεθνώς αυξανόμενη θερμότητα που προκαλεί η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. «Το φαινόμενο γίνεται υπερμέγεθες μπροστά στα μάτια μας. Η επιστήμη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: ο πλανήτης βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά και αυτά τα νερά θερμαίνονται», δήλωσε ο Γκουτέρες.
Το BBC μίλησε με κυβερνήσεις και επιστήμονες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως για τη μείωση του κινδύνου θανάτων, εκτοπισμών και περιβαλλοντικών ζημιών. Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν ενισχυθεί, όπως και η προληπτική ιατρική βοήθεια. Ομως η ένταση του φαινομένου εγείρει σοβαρές ανησυχίες, ιδίως για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Ο ΠΜΟ, οργανισμός του ΟΗΕ, ανακοίνωσε την ανάληψη «μεγάλης κινητοποίησης» για τη διάδοση των προβλέψεών του σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με το Ελ Νίνιο σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινότητες. Η γενική γραμματέας του ΠΜΟ, Σελέστ Σαούλο, προειδοποιεί: «Το Ελ Νίνιο έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις κοινότητες και στις οικονομίες όλου του πλανήτη».
Το ισχυρότερο Ελ Νίνιο από το 1950
Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό καιρικό φαινόμενο που αναπτύσσεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και συνδέεται με την αλλαγή των προτύπων των ανέμων. Επιτρέπει στο ζεστό νερό να εξαπλωθεί προς τα ανατολικά και απελευθερώνει θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό έχουν αυξηθεί απότομα τους τελευταίους μήνες – γεγονός που συνιστά σαφή ένδειξη ενίσχυσης του Ελ Νίνιο.
Στη βασική περιοχή παρακολούθησης του Ειρηνικού οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έχουν αυξηθεί κατά πολύ, κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, τις τελευταίες εβδομάδες, ενδεικτικό ενός πολύ ισχυρού φαινομένου. Αλλά αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω – οι μηνιαίες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας θα μπορούσαν να πλησιάσουν τους 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Οι επιστήμονες αναφέρουν στο BBC ότι κάτι τέτοιο θα καθιστούσε το Ελ Νίνιο το ισχυρότερο από το 1950 – πιθανώς, μάλιστα, με μεγάλη διαφορά. Οι θερμοκρασίες είναι ακόμη πιο ασυνήθιστες κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού, με ορισμένα σημεία του να ξεπερνούν τους 8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο.
Θερμοκρασίες θάλασσας πάνω από το κανονικό αναμένονται και σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπως ο Ινδικός Ωκεανός, ο τροπικός Ατλαντικός, και τμήματα των ακτών της Αυστραλίας. Ειδικά στην τελευταία, με την πλούσια θαλάσσια ζωή της, οι αλλαγές της θερμότητας των ωκεανών προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει πληγεί από θαλάσσιους καύσωνες με κινητήριο μοχλό την κλιματική αλλαγή.
Φέτος, οι προβλέψεις για θαλάσσιο καύσωνα δείχνουν ότι ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος θα γλιτώσει τις χειρότερες συνθήκες, δίνοντας στα κοράλλια περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν. Αλλά ένα νέο κύμα θαλάσσιου καύσωνα θα επιφέρει καταστροφές στα νερά της Νότιας Αυστραλίας, με νεκρά ψάρια, πεινασμένους πιγκουίνους, ασφυκτικές επιδημίες φυκιών και εισβολές μεδουσών, όπως επισημαίνουν κλιματολόγοι στο BBC.
Πυρκαγιές, τυφώνες, πλημμύρες
Ενώ οι επιπτώσεις στα διεθνή καιρικά πρότυπα είναι πιθανό να γίνουν αισθητές και το 2027, ο ΠΜΟ αναμένει σημαντικές αλλαγές στα πρότυπα των βροχοπτώσεων τους επόμενους μήνες. Προβλέπει ξηρότερες από τις συνήθεις συνθήκες σε μεγάλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Κεντρικής Αμερικής και των βόρειων περιοχών της Νότιας Αμερικής, που αυξάνουν τον κίνδυνο ξηρασιών και πυρκαγιών.
Την Πέμπτη, ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από τη Διώρυγα του Παναμά θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10%, καθώς αναμένονται μειωμένες βροχοπτώσεις. Περίπου 14.000 πλοία ετησίως χρησιμοποιούν την τεχνητή πλωτή οδό που αποτελεί κρίσιμη διαδρομή για το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και βασική πηγή εισοδήματος για τον Παναμά, αποφέροντας στη χώρα περίπου 2,6 δισ. ευρώ ετησίως.
Η Ινδονησία αγωνίζεται να περιορίσει τις πυρκαγιές που έχουν κάψει 265.000 στρέμματα γης σε εθνικό επίπεδο αυτή την περίοδο ξηρασίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Σύμφωνα με το BBC, οι αρχές της χώρας επιχειρούν να αναπτύξουν αεροσκάφη σποράς νεφών ώστε να προκαλέσουν βροχές για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ινδονησία, η Κίνα αναμένει επτά τυφώνες να φτάσουν στην ξηρά μόνο φέτος – κάτι που οι ειδικοί της χώρας συνδέουν με τις επιπτώσεις ενός σούπερ Ελ Νίνιο. Μόνο τον Ιούλιο στην Κίνα εμφανίστηκαν τρεις τυφώνες που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, ενώ τον Αύγουστο, ένας τέταρτος, με έντονες βροχές και ισχυρούς ανέμους, οδήγησε ένα εκατομμύριο Κινέζους να εκκενώσουν τις οικίες τους.
Ομοίως, πιο βροχερός από τον μέσο όρο καιρός αναμένεται σε περιοχές της ανατολικής Αφρικής, της νότιας Βραζιλίας και των νότιων ΗΠΑ, αυξάνοντας τις πιθανότητες πλημμυρών. Δεδομένης της μακροπρόθεσμης υπερθέρμανσης που προκαλεί η κλιματική κρίση, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα συμβάντα που προκαλεί το Ελ Νίνιο ίσως ενταθούν, όπως αναφέρουν στο BBC.
Το Περού είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στο Ελ Νίνιο, καθώς η ακτογραμμή του συνορεύει με τον ανατολικό Ειρηνικό. Περιοχές της χώρας, μαζί με τον Ισημερινό και περιοχές της Βραζιλίας, έχουν βιώσει στο παρελθόν αυξημένες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, όπου το νερό δεν καταφέρνει να αποστραγγιστεί.
Στα τέλη του περασμένου μήνα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν το πλοίο USNS Comfort στις ακτές του Περού για να παράσχουν πρόσθετη ιατρική βοήθεια και τεχνικό εξοπλισμό όταν το Ελ Νίνιο φτάσει στο αποκορύφωμά του. Ωστόσο, πολλά διαρθρωτικά ζητήματα, όπως τα εύθραυστα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, η προβληματική στέγαση και το αδύναμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, επιδεινώνουν τις επιπτώσεις του φαινομένου.
Ακολούθησε το . .
Πρόσθεσε το . ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-03 19:52:00
