Πολιτική

Ο Νικήτας Κακλαμάνης εκλέγεται σήμερα Πρόεδρος Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία 248 ψήφων

Ο προτεινόμενος από την Νέα Δημοκρατία, για το τρίτο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα (μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό) αναμένεται να εκλεγεί με διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου της Βουλής, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Κωνσταντίνο Τασούλα, θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 11 το πρωί, με ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, προεδρεύοντος του Α αντιπροέδρου της Βουλής (εκτελούντος χρέη Προέδρου του Κοινοβουλίου) Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Κατά την ψηφοφορία εκλογής, οι βουλευτές, οι οποίοι συμφωνούν στο πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη θα ψηφίσουν «ναι», ενώ όσοι επιφυλάσσονται ή δεν δίνουν θετική ψήφο στον προτεινόμενο από το κυβερνών κόμμα, θα τοποθετηθούν με το «παρών», καθώς «καθαρή» αρνητική ψήφος, δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, σε αυτή την διαδικασία.

Μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος καταλαμβάνει την έδρα και από αυτή θα εκφωνήσει την πρώτη πανηγυρική ομιλία του στο Σώμα.

Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής και από εκεί θα γίνουν και οι σχετικές δηλώσεις. Στην τελετή, θα παραστεί ο Κωνσταντίνος Τασούλας όπως και οι επτά αντιπρόεδροι, οι οποίοι απαρτίζουν το προεδρείο της Βουλής.

Ποια κόμματα θα ψηφίσουν τον Νικήτα Κακλαμάνη

Τον Νικήτα Κακλαμάνη, αναμένεται να ψηφίσουν εκτός από τους 156 βουλευτές της ΝΔ και οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι πέντε βουλευτές των «Σπαρτιατών» καθώς και 19 ανεξάρτητοι βουλευτές (εκ των 23 ανεξάρτητων) του Κοινοβουλίου, μεταξύ αυτών οι προερχόμενοι από την κυβερνώσα παράταξη, Αντώνης Σαμαράς και Μάριος Σαλμάς. «Παρών» θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ (21), της Νέας Αριστεράς (11), της Πλεύσης Ελευθερίας (6) και οι τέσσερις ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από τους «Σπαρτιάτες») Κ. Φλώρος, Δ. Βαλτογιάννης, Γ. Μανούσος και Ιω. Δημητροκάλης.

Έτσι ο Νικήτας Κακλαμάνης αναμένεται να λάβει 248 ψήφους.

Ποιοος κατέχει το «ρεκόρ» ψήφων

Το αποτέλεσμα αυτό, θεωρείται ένα αποτέλεσμα που σηματοδοτεί την εξαιρετικά ευρεία αποδοχή της Βουλής στο πρόσωπο του νέου Προέδρου, ωστόσο και πάλι δεν «σπάει» το ρεκόρ του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος εξελέγη στο αξίωμα το 2019, με 283 ψήφους, αλλά ούτε και την πρωτιά του κατά την δύο φορές επανεκλογή του, το 2023 – στην «Βουλή της μιας ημέρας» – και μετά, με 249 ψήφους.

Ο Κώστας Τασούλας με τον Νικήτα Κακλαμάνη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εφόσον το αποτέλεσμα για την ανάδειξη του Νικήτα Κακλαμάνη στο τρίτο πολιτειακό αξίωμα είναι το υπολογιζόμενο των 248 ψήφων, και πάλι στον απερχόμενο Κωνσταντίνο Τασούλα, παραμένει η «σκυτάλη» για το «ρεκόρ» των περισσότερων ψήφων που έλαβε ποτέ κατά την Μεταπολίτευση Πρόεδρος Βουλής και έστω και οριακά (249 ψήφοι) παραμένει και η πρωτιά (και μάλιστα σε δεύτερη θητεία).

Με τον αριθμό «248» πάντως, εφόσον επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, αμέσως μετά έρχεται ο Νικήτας Κακλαμάνης και αφήνει πίσω του τον έως τώρα δεύτερο σε ψήφους Πρόεδρο Βουλής, την Ζωή Κωνσταντοπούλου (με 236 ψήφους το 2019).

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, πάντως κατέχει επίσης ρεκόρ ψήφων στα κοινοβουλευτικά χρονικά όταν το 2019 εξελέγη Α Αντιπρόεδρος Βουλής με 290 ψήφους.

Το βιογραφικό του Νικήτα Κακλαμάνη

Ο Νικήτας Κακλαμάνης γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1946 στην Άνδρο. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971 και το 1989 εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

KAKLAMANIS NIKITAS

Ο Νικήτας Κακλαμάνης

EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Για πρώτη φορά, εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 1990 στην Α΄ Αθηνών. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1993, επανεξελέγη βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 1994 εξελέγη ευρωβουλευτής, με την Πολιτική Άνοιξη.

Τον Μάρτιο του 2004, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έως τον Φεβρουάριο του 2006.

Στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας» και ανέλαβε, επισήμως, καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2007, έως τον Ιανουάριο του 2010. Την 15η Μαΐου 2007 εξελέγη Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), έως τον Οκτώβριο του 2011.

Στις 31 Μαρτίου 2014 διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, διότι ψήφισε «παρών» στο πρώτο άρθρο πολυνομοσχεδίου με μέτρα για την Οικονομία.

Στις 9 Οκτωβρίου 2014 επανεντάχθηκε στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας. Στις 6 Φεβρουαρίου 2015 εξελέγη Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής. Επανεξελέγη με τη νέα σύνθεση της Βουλής μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στις εκλογές Ιουλίου 2019 εξελέγη εκ νέου βουλευτής Α΄ Αθηνών με την ΝΔ και στις 18 Ιουλίου, εξελέγη και πάλι Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-22 07:10:00

Back to top button