Κόσμος

Ο Νασράλα έπαιξε και έχασε

Πριν από ένα χρόνο, και λίγες εβδομάδες αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ με την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, παρουσίασε την προσέγγιση της ομάδας του στον πόλεμο.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από μυστική τοποθεσία, είπε ότι η Χεζμπολάχ επεδίωκε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ διασυνοριακών επιθέσεων κατά του Ισραήλ -προς υποστήριξη της Χαμάς- και της αποφυγής ενός ολοκληρωτικού πολέμου.

«Κάποιοι στο Λίβανο λένε ότι παίρνουμε ρίσκο. Αλλά αυτό το ρίσκο είναι μέρος ενός σωστού υπολογισμού», είπε τότε ο Νασράλα, όπως γράφουν οι New York Times.

Το ισραηλινό σφυροκόπημα των τελευταίων δύο εβδομάδων, από το θεαματικό χτύπημα με τις παγιδευμένες συσκευές μέχρι την χαριστική βολή της εξόντωσης του ίδιου του Νασράλα στη Βηρυτό, αποδεικνύει πως η Χεζμπολάχ έπαιξε και έχασε. Γιατί στους υπολογισμούς της δεν φανταζόταν πως το Ισραήλ θα πάει για το νοκ-άουτ.

«Η Χεζμπολάχ πίστευε τότε ότι το παιχνίδι με το Ισραήλ ήταν ουσιαστικά ισοδύναμο. Οι Ισραηλινοί έδειξαν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα», δήλωσε στους New York Times o Μάικλ Γιάνγκ, στέλεχος του Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό.

Ο Νασράλα ηγήθηκε της Χεζμπολάχ για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, και ο θάνατός του της στερεί έναν έμπειρο ηγέτη που είχε σχεδόν μυθική υπόσταση στην αντίληψη της σιιτικής μουσουλμανικής βάσης της οργάνωσης, αναφέρει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα.

Αποφασίζοντας να οδηγήσει τη Χεζμπολάχ σε μια νέα μάχη με το Ισραήλ, ο Νασράλα φαίνεται να υπέθεσε ότι οι μάχες θα μπορούσαν να περιοριστούν και ότι η εξάντληση του Ισραήλ από τον πόλεμο στη Γάζα και ο φόβος για τις ζημιές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι πύραυλοι και οι κομάντος της Χεζμπολάχ θα το εμπόδιζαν να απαντήσει με μεγάλη δύναμη.

Αυτή η στρατηγική λειτούργησε για πολλούς μήνες, καθώς το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ βομβάρδιζαν εκατέρωθεν των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, αλλά απέφευγαν σε μεγάλο βαθμό τις ευρείες επιθέσεις.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, συνεχίζουν οι NYT, οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζοντας εσωτερική πίεση για να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν στα σπίτια τους δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που είχαν εγκαταλείψει τον βορρά, κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους. Η συνεχής προσπάθεια έσπειρε αναστάτωση στο εσωτερικό της Χεζμπολάχ και περιόρισε την ικανότητά της να αντιδράσει.

Τα δύο πλεονεκτήματα

Το Ισραήλ είχε δύο πλεονεκτήματα έναντι της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την εφημερίδα: Πρώτον, οι υπηρεσίες πληροφοριών διείσδυσαν βαθιά στην οργάνωση, επιτρέποντας να εντοπιστούν και εξοντωθούν μια σειρά από μεσαία και υψηλόβαθμα στελέχη της.

«Κατάφεραν να διεισδύσουν πολύ βαθιά στη Χεζμπολάχ, έτσι ώστε να φαίνεται ότι γνώριζαν τα πάντα, πού βρίσκονται οι ηγέτες, πού και πότε συναντιούνται», ανέφερε ο Γιανγκ.

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ φαίνεται πως δεν κατάφερε να προσαρμόσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας της για να αποφύγει περαιτέρω στοχοποίηση. Ο Νασράλα φαίνεται ότι έγινε στόχος μέσα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με άλλους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ.

Οι New York Times γράφουν μάλιστα πως σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους ο ανώτατος ηγέτης της Χεζμπολάχ ήταν στο στόχαστρο των μυστικών παρακολουθήσεων επί μήνες πριν το τελειωτικό χτύπημα εναντίον του, την Παρασκευή στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους, ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να χτυπήσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ τη δεδομένη στιγμή, επειδή πίστευε ότι υπήρχε πλέον μόνο ένα μικρό χρονικό περιθώριο πριν ο Νασράλα εξαφανιστεί σε άγνωστη τοποθεσία.

Ετσι, μέσα σε λίγα λεπτά εκτοξεύθηκαν στο κέντρο διοίκησης της οργάνωσης περισσότερες από 80 βόμβες για να τον σκοτώσουν.

Το δεύτερο πλεονέκτημα του Ισραήλ ήταν ότι οι ενέργειες του Νασράλα έδειξαν πως ήταν απρόθυμος να απαντήσει στις επιθέσεις του Ισραήλ με τρόπους που πιθανότατα θα είχαν επεκτείνει τον πόλεμο.

Η οργάνωση καυχιόταν εδώ και καιρό ότι διέθετε ισχυρούς πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν περιοχές βαθιά μέσα στο Ισραήλ και οι Ισραηλινοί ανησυχούσαν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να πλήξει ευαίσθητες υποδομές με πυραύλους ακριβείας ή να στείλει κομάντος να επιτεθούν σε ισραηλινές κοινότητες. Αλλά αυτές οι δυνατότητες παρέμεναν τελικά σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες.

«Σε κάθε επίπεδο κλιμάκωσης, η Χεζμπολάχ δεν ήταν σε θέση να συμβαδίσει με τους Ισραηλινούς», εξήγησε ο Γιανγκ στους New York Times.

Έτσι, το Ισραήλ κλιμάκωσε γρήγορα, αυξάνοντας τις στοχευμένες δολοφονίες στελεχών της Χεζμπολάχ και βομβαρδίζοντας το ένα μετά το άλλο προπύργια της Χεζμπολάχ στον νότιο και ανατολικό Λίβανο. Ο θάνατος του Νασράλα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος χτυπήματος νοκ-άουτ.

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-28 20:03:40

Back to top button