
Ο νέος χάρτης της ενέργειας με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις
Ο ενεργειακός χάρτης της Ευρώπης έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα αποκτά όλο και μεγαλύτερο «μερίδιο», εν μέσω πράσινης μετάβασης και διεθνών εξελίξεων.
Η εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία ήταν μεγάλη το 2022, καθώς περίπου το 35% του φυσικού αερίου ήταν ρωσικό, ωστόσο αυτό το ποσοστό έχει πέσει πλέον στο 8%.
Ο Nord Stram δεν υπάρχει πια, ούτε ο μεγάλος αγωγός YAMAL, και από 1η Ιανουαρίου έκλεισε και ο αγωγός που μετέφερε αέριο μέσω Ουκρανίας για να εξυπηρετήσει χώρες όπως η Σλοβακία, η Πολωνία, η Αυστρία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TURK STREAM, αλλά και αζέρικο αέριο μέσω του ΤΑΡ. Ήδη έρχονται φορτία LNG στην Ρεβυθούσα από τις ΗΠΑ και πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολής.
Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας
Το 2024, η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά) κάλυψε λίγο περισσότερο από τη μισή ζήτηση στην επικράτεια (50,2%), σύμφωνα με μελέτη του Green Tank.
Συγκεκριμένα, το 2024 οι καθαρές εξαγωγές έφτασαν τις 307 GWh. Από το 1990 που υπάρχουν σχετικά δεδομένα της Eurostat, αυτό συνέβη μόνο μια φορά ακόμα, το 2000 με μόλις 11 GWh.
Μιλώντας στο CNN Greece, ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζέφρι Πάιατ, έκανε ειδική αναφορά και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ.
Η διευρυνόμενη ικανότητα της Ελλάδας για διαμετακόμιση φυσικού αερίου και επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τους νέους τερματικούς σταθμούς στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, επανασχεδιάζει τον ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Μάλιστα, χαρακτήρισε εντυπωσιακή την ταχύτητα με την οποία η χώρα αναπτύξει ένα από τα πιο βιώσιμα ενεργειακά συστήματα της ΕΕ, με τεράστια αύξηση της αιολικής, ηλιακής και αποθηκευτικής ικανότητας.
«Τα μεγαλεπήβολα έργα διασύνδεσης, όπως ο Great Sea Interconnector με την Κύπρο και το έργο GREGY με την Αίγυπτο, υπόσχονται να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.
Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την ενέργεια ΕΔΩ
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-10 15:27:00