Αθλητικά

Ο «νέος» Χάαλαντ είναι πιο… τρομακτικός από ποτέ

Στον αγώνα της εναντίον της Μπρέντφορντ, στο «Ετιχαντ», η Μάντσεστερ Σίτι βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 22ο δευτερόλεπτο. Ωστόσο, η αγωνία των πρωταθλητών Αγγλίας δεν κράτησε πολύ. Ο Ερλινγκ Χάαλαντ ισοφάρισε στο 19’, στη δεύτερη επαφή του με την μπάλα στο παιχνίδι. Στο 32’ πέτυχε το γκολ της ανατροπής (2-1). Τα βρετανικά media αναζητούν λέξεις που δεν έχουν γραφτεί, για να περιγράψουν τις απίστευτες επιδόσεις του στο σκοράρισμα. Και οι αντίπαλοι αμυντικοί, τρόπους για να τον σταματήσουν.

«Είναι αδύνατο (να τον σταματήσουν)», τόνισε ο προπονητής του, Πεπ Γκουαρντιόλα, μετά τη νίκη της Σίτι επί της Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο πριν από δυο εβδομάδες. «Δεν υπάρχει κεντρικός αμυντικός ικανός να τον εξουδετερώσει, ακόμη και με όπλο. Είναι τόσο δυνατός, τόσο γρήγορος…».

Στην πρεμιέρα του εφετινού αγγλικού πρωταθλήματος ο νορβηγός φορ πέτυχε γκολ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» εναντίον της Τσέλσι. Επειτα, στη δεύτερη και την τρίτη αγωνιστική, δυο διαδοχικά «χατ-τρικ» σε βάρος της Ιπσουιτς και της Γουέστ Χαμ. Το Σάββατο (14/9) συμπλήρωσε εννέα τέρματα σε τέσσερα ματς. Ξεπέρασε και τον Γουέιν Ρούνεϊ, που είχε βάλει 8 γκολ στα τέσσερα πρώτα ματς της σεζόν 2011-2012. Αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, έγραψε το Athletic, τον Μάιο θα κλείσει τη σεζόν με… 85 γκολ. Αν υπάρχει παίκτης που θα μπορούσε να καταρρίψει το αδιανόητο ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι (91 γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος, το 2012), αυτός είναι ο Χάαλαντ.

Σε 103 εμφανίσεις του με τη φανέλα της Σίτι έχει σκοράρει 99 φορές. Ο Σέρχιο Αγκουέρο, ο πιο χαρισματικός «γκολτζής» στην ιστορία του συλλόγου με 260 τέρματα, χρειάστηκε 390 παιχνίδια για να τα πετύχει. Με τη συχνότητα με την οποία στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, ο Χάαλαντ θα τον έχει προσπεράσει μέσα σε τρεις σεζόν. Χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο παραγωγικός. Στην παρθενική του χρονιά στην Αγγλία μέτρησε 36 γκολ, συνολικά, σε όλες τις διοργανώσεις. Στη δεύτερη, 38. Κι εφέτος έχει βάλει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Κάποιοι πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε καλός «κυνηγός» στη θέση του -ως επιθετική αιχμή της μηχανής παραγωγής γκολ που λέγεται Μάντσεστερ Σίτι- θα σκόραρε εξίσου πολύ. Αλλά η στατιστική τους διαψεύδει. Ο «Cyborg» πετυχαίνει σημαντικά περισσότερα από τα «expected goals (xG)», δηλαδή τα αναμενόμενα με βάση την ποιότητα των ευκαιριών που του παρουσιάζονται στους αγώνες.

Σκοράρει «από το πουθενά», κάτι που είναι ανεκτίμητο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Του αρκεί μια επαφή με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Γιατί το πιο μεγάλο του προσόν, σύμφωνα με τους ποδοσφαιρικούς αναλυτές, είναι το ένστικτό του: βρίσκεται πάντα στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Ιδίως όταν η μπάλα παίζεται στο έδαφος είναι «φονικός». Περιέργως για το ύψος του (1,94), δεν ισχύει το ίδιο στον αέρα, σημειώνει το Athletic. Σε 58 κεφαλιές που έχει επιχειρήσει στο διάστημα που αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ, έχει πετύχει 11 γκολ. Λίγα, για Χάαλαντ.

Εφέτος, στα 24 (τα έκλεισε πριν από δυο μήνες), δείχνει πιο… τρομακτικός από ποτέ. Οπως εξήγησε ο Γκουαρντιόλα, ο «νέος» Χάαλαντ δεν περιμένει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Πιέζει τον αντίπαλο για να την κερδίσει. «Μου αρέσει, που τρέχει πολύ. Μου αρέσει, όταν πρεσάρει σαν θηρίο. Αυτό δεν βοηθάει μόνο στην άμυνα, αλλά και στο σκοράρισμα». Ο καταλανός τεχνικός αποκάλυψε, επίσης, ότι ο Χάαλαντ παραμένει στο τερέν για 20 έως 30 λεπτά έπειτα από κάθε προπόνηση και προσπαθεί να βελτιώσει ορισμένα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού του. Οπως είπε, «την περασμένη σεζόν δεν το έκανε ούτε μια φορά».

Στο ματς του Σαββάτου, μια υπέροχη απόκρουση του γκολκίπερ, Μαρκ Φλέκεν, και τα δολάρια της Μπρέντφορντ, του στέρησαν ένα τρίτο γκολ. Θα πετύχαινε το τρίτο του «χατ-τρικ» σε τρία διαδοχικά ματς, κάτι που μόνο τέσσερις παίκτες έχουν καταφέρει στα χρονικά του αγγλικού πρωταθλήματος: τρεις προπολεμικά, και ο τέταρτος το 1946. Μετράει, ήδη, οκτώ «χατ-τρικ» στην Πρέμιερ Λιγκ, σε 69 αγώνες. Ο Ρόμπι Φάουλερ, που έχει εννέα, τα έκανε σε 379 ματς. Ο Αλαν Σίρερ, που έχει 11, σε 441 ματς. Και ο Αγκουέρο, που κατέχει το ρεκόρ (12), χρειάστηκε 275 παιχνίδια.

Κάθε φορά που σκοράρει δυο ή τρία γκολ, ο Χάαλαντ ζητάει από τους συμπαίκτες του να υπογράψουν την μπάλα του αγώνα για να την πάρει σπίτι του. Το έκανε και μετά το τέλος της αναμέτρησης της Σίτι με τη Γουέστ Χαμ. Αλλά συμβαίνει τόσο συχνά, που κάποιοι έχουν βαρεθεί – αρνούνται να συμμετάσχουν στο τελετουργικό. Ή, αντί για το όνομά τους, γράφουν… Fuck you. Δεν είναι θυμωμένοι, «πλάκα» κάνουν. Ακόμη και οι αντίπαλοί του συμπαθούν τον cool Νορβηγό. Κι ας τους έχει… ταράξει στα γκολ

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-16 15:43:41

Back to top button