Κόσμος

Ο Μπαρντελά τρομοκρατεί τους Γάλλους: Ή εμείς ή ο Μελανσόν

Ο 28χρονος φαιοχίτων Ζορντάν Μπαρντελά ξέρει τι κάνει. Εχοντας ως προίκα την ιστορική –όσο και τρομακτική– πρωτιά της Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement National, RN) στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, διάλεξε «εχθρό» εν όψει των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής με στόχο ακριβώς να εμποδίσει έναν, ανά εκλογική περιφέρεια συνασπισμό των δημοκρατικών δυνάμεων των άλλων κομμάτων απέναντι στην επέλαση της γαλλικής Ακροδεξιάς: εχθρός είναι η Αριστερά, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), από αυτόν κινδυνεύει η Γαλλία (που ονειρεύεται ο Μπαρντελά και οι συν αυτώ).

Το επόμενο πρωινό των εκλογών, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή προς «τις Γαλλίδες και τους Γάλλους» στην οποία εξέθεσε τη στρατηγική του κόμματος για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο: έμφαση στις καταναλωτικές δαπάνες και στην ανάγκη οι Γάλλοι «να τα βγάλουν πέρα», και προειδοποίηση για την Αριστερά — την οποία, υπό τη μορφή του Νέου Λαϊκού Μετώπου (μια σύμπραξη Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Αριστεράς) το κόμμα του θα αντιμετωπίσει σε δεκάδες εκλογικές περιφέρειες την προσεχή Κυριακή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μεγαλύτερο μέρος της επιστολής-μανιφέστο εστιάζει στον Μελανσόν και τους κινδύνους που, σύμφωνα με τον Μπαρντελά, αντιπροσωπεύει για τη Γαλλία.

Φυσικά ο Μελανσόν είναι μια πολωτική προσωπικότητα για Γαλλία και τρομάζει πολλούς μετριοπαθείς –είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι δεν θα συστήσει στους ψηφοφόρους της κεντρώας παράταξης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ψηφίσουν υποψήφιο του Μελανσόν στον β’ γύρο, ακόμα και αν είναι αντιμέτωπος με υποψήφιο της Ακροδεξιάς.

Αλλά ο Μελανσόν δεν ήταν καν υποψήφιος για πρωθυπουργός και τυπικά δεν ήταν στο επίκεντρο του των εκλογών. Γι’ αυτό ο Μπαρντελά ξέρει τι κάνει: εφευρίσκει το φάντασμα του ακροαριστερού Μελανσόν για να συσπειρώσει γύρω από τους υποψηφίους του την ευρύτερη Δεξιά.

Ο Μπαρντέλα, ο οποίος θα είναι πρωθυπουργός εάν το RN κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση των 577 ευδρών, έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει πως η Αριστερά είναι «πράκτορες του χάους» που πρέπει να σταματηθούν, καθώς αποτελούν «υπαρξιακή απειλή για το γαλλικό έθνος».

Αντίθετα, υποστήριξε, το RN θα φέρει «τάξη στους δρόμους» και στο δημόσιο ταμείο. Ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του για τον δεύτερο γύρο θα είναι το κόστος ζωής, η ασφάλεια, η υγεία, η εκπαίδευση και η μετανάστευση.

Από τον α’ γύρο εξελέγησαν μόλις 76 βουλευτές, ενώ, σε συνολικά 501 μονοεδρικές περιφέρειες, θα υπάρξουν την ερχόμενη Κυριακή 306 «τριπλές» μάχες και άλλες 190 «μονομαχίες» (σε πέντε εκλογικές περιφέρειες η μάχη θα δοθεί μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων.

Στις κάλπες με τρεις υποψήφιους, οι 244 μάχες διεξάγονται ανάμεσα σε υποψήφιους της λεπενικής Ακροδεξιάς, του Νέου Λαϊκού Μετώπου και της παράταξης του Μακρόν, ενώ σε άλλες 46 κοντράρονται οι υποψήφιοι του ακροδεξιού RN, της Κεντροαριστεράς και των Ρεπουμπλικανών της κλασικής Δεξιάς.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-01 14:51:28

Back to top button