
Ο Μπέζος κινήθηκε μέσω Amazon για την αγορά του TikTok
Την πληροφορία ότι ο Τζεφ Μπέζος της Amazon ενδιαφέρεται να αγοράσει το TikTok έδωσαν οι New York Times, έγραψε η Repubblica, συνδυάζοντάς τη με τις φήμες που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ και θέλουν τον Ελον Μασκ να παίρνει πόδι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και να επιστρέφει στις μπίζνες του (ή να δίνει τα παπούτσια στο χέρι στον Ντόναλντ Τραμπ και να επιστρέφει στις μπίζνες του – ό,τι προτιμάτε όσον αφορά το ποιος από τους δύο είναι δυσαρεστημένος με τον άλλον). Ο Μπέζος, πάντως, άφησε για λίγο τον βασιλικό γάμο της Βενετιάς και έτρεξε στα πουρνάρια των big deals. «Υπήρξε προσφορά λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 5ης Απριλίου».
Η κινεζική πλατφόρμα TikTok έχει περίπου 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ. Πάντα ήταν υπό παρακολούθηση, λόγω της ιδιοκτησίας της βέβαια, και για συγκεκριμένους λόγους. Ο ανταποκριτής της Repubblica στη Νέα Υόρκη, Πάολο Μαστρολίλι, ανέφερε τρεις. Τη δυνατότητα επηρεασμού των προαναφερθέντων χρηστών, τον κίνδυνο της κατασκοπείας αμερικανών πολιτών και το χακάρισμα αρχείων που είναι θεμελιώδη για της ασφάλεια των ΗΠΑ. Και θύμισε ότι το 2024 το Κογκρέσο υπερψήφισε δικομματικώς νόμο που απαιτεί από την εταιρεία ByteDance (ιδιοκτήτρια του TikTok) την πώλησή της μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2025.
Οταν ο Τραμπ ανέλαβε την εξουσία έδωσε παράταση 75 ημερών, μέχρι τις 5 Απριλίου δηλαδή, οριστική και αμετάκλητη όμως. Ο Μαστρολίλι σχολίασε ότι ο αμερικανός πρόεδρος άλλαξε γνώμη επειδή ήθελε να βοηθήσει την πλατφόρμα να βρει κάποια λύση, διότι και εκείνη τον βοήθησε κατά την προεκλογική περίοδο και πλέον οι ψηφοφόροι του τη χρησιμοποιούν κατά κόρον, ιδίως οι νεαροί, οι ιδεολόγοι δεξιοί του κινήματος MAGA. Επί εβδομάδες ο Τραμπ συζητούσε τις εξελίξεις στο ζήτημα, μάλιστα ανέφερε ότι πολλοί αμερικανοί επιχειρηματίες επέδειξαν επενδυτικό ενδιαφέρον, τουτέστιν εξέφρασαν την επιθυμία να αποκτήσουν το 50% της εταιρείας που ελέγχει την εφαρμογή.
Αυτή η σολομώντειος λύση μάλλον άρεσε και στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή, το οποίο έδειξε πρόθυμο να την αποδεχθεί. Κατόπιν ο Μαστρολίλι ανέφερε ονόματα εταιρειών και επιχειρηματιών που εξεδήλωσαν κάποιο ενδιαφέρον. Εγραψε για την Oracle μαζί με την επενδυτική Blackstone. Για τον δισεκατομμυριούχο Φρανκ ΜακΚορτ και για τον συνιδρυτής του Reddit, Αλέξις Οχάνιαν, οι οποίοι έδιναν 20 δισ. δολάρια για να αγοράσουν το TikTok. Για την Perplexity AI, για τα 30 δισ. δολάρια των Τζέσε Τίνσλεϊ, ιδρυτή του Emoloyer.com, και του CEO της πλατφόρμας βιντεοπαιχνιδιών Roblox, και, τέλος, για την προσφορά της startup με την επωνυμία Zoop, εταιρείας που ανήκει στον ιδρυτή της Onlyfans, αμέσως μετά την προσφορά της Amazon.
Η εταιρεία του Μπέζος είχε πάντα σχέση με την κινεζική εφαρμογή, αφενός επειδή προσπάθησε να δημιουργήσει τη δική της εναλλακτική με την ονομασία Inspire, η οποία ωστόσο δεν είχε μεγάλη επιτυχία στην προσέλκυση πελατών, αφετέρου επειδή το TikTok Shop δεν ήταν τόσο δυνατό όσο το Amazon και πολλοί influencers προέτρεπαν τους followers να κάνουν αγορές στην πλατφόρμα του Μπέζος.
Σύμφωνα με τους New York Times, αυτή η πλοκή κατέληξε στο φυσικό αποτέλεσμα της προσφοράς για εξαγορά της κινεζικής εφαρμογής. Εξάλλου ο Μπέζος τώρα κτίζει σχέση με τον Τραμπ, προσφέροντάς του την υποστήριξη της Washington Post. Οσο για τον Μασκ, ποτέ δεν είχε σκεφτεί σοβαρά να αγοράσει το TikTok.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-04 07:31:00