Κόσμος

Ο Μπάιντεν λέει ότι είπε στη Νιγηρία «να σκοτώνει λιγότερους αμάχους», αλλά εκείνη συνεχίζει

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Μια αεροπορική επιδρομή της Νιγηρίας τον Απρίλιο σε ένα χωριό στα βορειοδυτικά της χώρας σκότωσε 33 ανθρώπους, σύμφωνα με τέσσερις κατοίκους και έναν τοπικό παραδοσιακό ηγέτη. Είναι η τελευταία σε μια μακροχρόνια σειρά επιθέσεων κατά αμάχων από την κυβέρνηση της Νιγηρίας, ενός από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αφρική και αποδέκτη δισεκατομμυρίων δολαρίων για όπλα και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Η επίθεση της 10ης Απριλίου, το τελευταίο σφάλλον χτύπημα σε μια αντιτρομοκρατική εκστρατεία της Νιγηρίας εναντίον μαχητών και «ληστών», σημειώθηκε καθώς οι χωρικοί προετοιμάζονταν για την προσευχή που σηματοδοτούσε το τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

«Φτάνοντας στο σημείο, είδα παιδιά, άνδρες και γυναίκες… να σκοτώνονται και να παγιδεύονται μέσα στα κτίρια που κατέρρευσαν, τα οποία χτυπήθηκαν από βόμβα», είπε στο Reuters ο Λόαλι Άνγκο, ο παραδοσιακός ηγέτης του χωριού Ντογκόν Ντάζι.

Ο εκπρόσωπος του νιγηριανού στρατού, ο υποστράτηγος Έντουαρντ Μπούμπα, αρνήθηκε ότι άμαχοι σκοτώθηκαν στο χτύπημα της 10ης Απριλίου.

«Το μοτίβο των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Νιγηρίας που καταλήγουν σε απώλειες αμάχων είναι βαθιά ανησυχητικό», είπε η Δημοκρατική εκπρόσωπος Σάρα Τζέικομπς στο The Intercept.

Μεταξύ 2000 και 2022, οι ΗΠΑ παρείχαν, διευκόλυναν, ή ενέκριναν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων και εξοπλισμού, στη Νιγηρία, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Brown και του Security Assistance Monitor στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής, δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίσης περισσότερες από 41.000 μαθήματα εκπαίδευσης για στρατιωτικό προσωπικό της Νιγηρίας.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα θέσει το θέμα των απωλειών αμάχων στην κυβέρνηση της Νιγηρίας. Νωρίτερα φέτος, στον απόηχο μιας επίθεσης που σκότωσε περισσότερους από 120 αμάχους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου.

Όταν πιέστηκε από το The Intercept μετά την επίσκεψη του Μπλίνκεν σχετικά με τις ενέργειες που θα έπαιρνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εάν ο στρατός της Νιγηρίας συνέχιζε να σκοτώνει αμάχους, η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Αφρικανικές Υποθέσεις Μόλι Φι είπε, τότε, «Δεν πρόκειται να μπω σε υποθετικά».

Από την επίθεση της 10ης Απριλίου που σκότωσε περισσότερους από 30 αμάχους, τα αιτήματα για σχόλια ή επικοινωνία με την Φι, παρόλο που αναγνωρίστηκαν, έμειναν αναπάντητα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέτυχε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αρχείο.

«Φυσικά, όπως κάνουμε πάντα όταν συναντιόμαστε με τους Νιγηριανούς εταίρους μας, μιλάμε για το πώς να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά στους αμάχους, είχε πει η Φι στο The Intercept τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να υποστηρίξουν την επιθυμία της Νιγηρίας να διασφαλίσει ότι η χώρα είναι ασφαλής για όλους τους πολίτες της».

Ωστόσο, από τότε που ενίσχυσε την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αντιτρομοκρατική εκστρατεία της το 2017, η Νιγηρία επιτίθεται τακτικά στους δικούς της ανθρώπους.

Όπλα των ΗΠΑ και θάνατοι αμάχων

Μια αεροπορική επιδρομή στις 17 Ιανουαρίου 2017 σε στρατόπεδο εκτοπισμένων στο Ραν της Νιγηρίας – που αποκαλύφθηκε από το The Intercept για τη συμμετοχή των ΗΠΑ – σκότωσε περισσότερους από 160 αμάχους και τραυμάτισε σοβαρά περισσότερους από 120 ανθρώπους.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η νιγηριανή Πολεμική Αεροπορία παραδέχτηκε ότι επιτέθηκε σε ένα χωριό, σκοτώνοντας 10 πολίτες και τραυματίζοντας άλλους 20. Τον Απρίλιο, ένα νιγηριανό στρατιωτικό ελικόπτερο φέρεται να εξαπέλυσε αδιάκριτες επιθέσεις σε σπίτια, αγροκτήματα και ένα σχολείο.

Μια αεροπορική επιδρομή της Νιγηρίας που αναφέρθηκε σε ένα χωριό στο γειτονικό Νίγηρα τον Φεβρουάριο του 2022 σκότωσε τουλάχιστον 12 πολίτες. Μια άλλη επίθεση τον Αύγουστο του 2022 άφησε πίσω του τουλάχιστον οκτώ πολίτες νεκρούς.

Μάρτυρες και τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σε μια επιδρομή τον Δεκέμβριο του 2022 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 64 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων. Μια επίθεση τον Ιανουάριο του 2023 σκότωσε 39 πολίτες και τραυμάτισε τουλάχιστον έξι άλλους.

Και ένα χτύπημα του Δεκεμβρίου 2023 σκότωσε περισσότερους από 120 χωρικούς που γιόρταζαν το Maulud, τα γενέθλια του ισλαμικού προφήτη Μωάμεθ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Μια ανάλυση του Reuters του 2023 των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από το Armed Conflict Location and Event Data Project, μια ομάδα παρακολούθησης της ένοπλης βίας με έδρα τις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 248 αεροπορικές επιδρομές έξω από τις πιο ενεργές εμπόλεμες ζώνες στη Νιγηρία τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα περισσότερα θύματα αναγνωρίστηκαν ως «κοινοτικές πολιτοφυλακές», μια κατηγορία catchall που περιλαμβάνει τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας, εγκληματικές συμμορίες και τους λεγόμενους ληστές.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει κατηγορηθεί συχνά για συγκάλυψη θανάτων αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αυτού που μια έρευνα του 2023 από τους Premium Times της Νιγηρίας αποκάλεσε «ένα σύστημα συστημικής προπαγάνδας για να κρατήσει κρυφές τις φρικαλεότητες των στρατευμάτων της».

Το 2021, οι ΗΠΑ παρείχαν στη Νιγηρία 12 πολεμικά αεροσκάφη Super Tucano ως μέρος ενός πακέτου 593 εκατομμυρίων δολαρίων που περιελάμβανε επίσης βόμβες και ρουκέτες. Τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της πώλησης, οι ΗΠΑ ολοκλήρωσε ένα έργο 38 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για αυτά τα αεροσκάφη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε επίσης την πώληση στη Νιγηρία το 2022 σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε επιθετικά ελικόπτερα AH-1Z και πυρομαχικά και εξοπλισμό υποστήριξης.

Πέρυσι, ο Ρεπουμπλικάνος εκπρόσωπος Κρις Σμιθ, και η Δημοκρατική Τζέικομπς, της Καλιφόρνια, κάλεσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να ακυρώσει την σχεδόν 1 δις. Δολαρίων συμφωνία ελικοπτέρων.

«Γράφουμε για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ και τη στρατιωτική υποστήριξη στη Νιγηρία», δήλωσαν οι νομοθέτες, προτρέποντας «να επανεξεταστεί η βοήθεια και τα προγράμματα συνεργασίας για την ασφάλεια στη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης κινδύνου απωλειών αμάχων και καταχρήσεων».

Η Τζέικομπς παραμένει αντίθετη στην πώληση και ζήτησε να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την επίθεση της 10ης Απριλίου, τονίζοντας την ανάγκη απονομής δικαιοσύνης για τα θύματα και τους επιζώντες. «Αλλά περισσότερο από αυτό», είπε, «θα συνεχίσω να πιέζω τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη λογοδοσία στη σχέση τους με τον νιγηριανό στρατό».

Με πληροφορίες από το ανεξάρτητο Βρετανικό μέσο The Intercept


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-02 15:39:36

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button