Κόσμος

Ο Μπάιντεν θα κάνει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία στα μέσα Οκτωβρίου

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προγραμματίζεται να επισκεφθεί επίσημα τη Γερμανία από τη 10η ως τη 13η Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Μπάιντεν θα μεταβεί στην Ανγκόλα μετά το επίσημο ταξίδι του στη Γερμανία, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας. Ο Δημοκρατικός είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό πως θα επισκεπτόταν την Αφρική, αλλά το ανέβαλε επανειλημμένα.

Θα πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα κάνει ο Τζο Μπάιντεν στη γερμανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της θητείας του. Θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία προκειμένου να «ενισχύσει περαιτέρω τον στενό δεσμό που μοιράζονται οι ΗΠΑ και η Γερμανία ως σύμμαχοι και φίλοι» και «να προωθήσει τον συντονισμό όσον αφορά κοινές προτεραιότητες», σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από την εκπρόσωπό του Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν θα επιδιώξει την ενίσχυση της δέσμευσης των δυο χωρών στη δημοκρατία, την καταπολέμηση του μίσους και αντισημιτισμού, κατά την ίδια πηγή.

Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει επιπλέον να «ευχαριστήσει τη Γερμανία για την υποστήριξή της στην Ουκρανία» και διότι φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα, συμβάλλοντας στην «ασφάλεια των ΗΠΑ (…) και όλης της συμμαχίας του NATO».

Ο κ. Μπάιντεν είχε πάρει μέρος στη σύνοδο της G7 στο Έλμαου το 2022, ενώ το αεροσκάφος του έκανε ενδιάμεσο σταθμό για ανεφοδιασμό στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, όμως ως τώρα δεν είχε γίνει επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος, 81 ετών, προκάλεσε τον Ιούλιο πολιτικό σεισμό αποφασίζοντας να εγκαταλείψει την εκστρατεία του για να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία, πιεζόμενος έντονα από την παράταξή του, το Δημοκρατικό κόμμα: παρέδωσε τη σκυτάλη στην αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις. Καθώς δεν χρειάζεται πλέον να δίνει προεκλογικό αγώνα, έχει στη διάθεσή του χρόνο για την άσκηση των καθηκόντων του κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 02:50:58

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button