Περιβάλλον

Ο μέσος άνθρωπος θα γίνει κατά 40% φτωχότερος αν η παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά 4 βαθμούς

Τα οικονομικά μοντέλα έχουν συστηματικά υποτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο η παγκόσμια υπερθέρμανση θα επηρεάσει τον πλούτο των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διαπιστώνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα κάνει τον μέσο άνθρωπο 40% φτωχότερο.

Η μελέτη Αυστραλών επιστημόνων που μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Enviromental Research Letters επισημαίνει ότι το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλο τον κόσμο θα μειωθεί κατά 16%, ακόμη και αν η αύξηση της θερμοκρασίας διατηρηθεί στους 2 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πρόκειται για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από προηγούμενες εκτιμήσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για μείωση κατά 1,4%.

Οι επιστήμονες εκτιμούν τώρα ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 2,1 βαθμούς, ακόμη και αν οι χώρες επιτύχουν τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους, αναφέρει ο Guardian.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ασκηθεί επικρίσεις ότι τα οικονομικά εργαλεία γνωστά ως ΙΑΜ (Integrated Assessment Models) – τα οποία χρησιμοποιούνται ως οδηγός για το πόσο θα πρέπει να επενδύσουν οι κυβερνήσεις στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – δεν έχουν καταγράψει σημαντικούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, ιδίως από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Δρ. Τίμοθι Νιλ του Ινστιτούτου Κλιματικού Κινδύνου και Αντίδρασης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η νέα έρευνα εξέτασε τον πιθανό αντίκτυπο της παγκόσμιας θέρμανσης κατά 4 βαθμούς – που θεωρείται από πολλούς ειδικούς σε θέματα κλίματος ως καταστροφική για τον πλανήτη – και διαπίστωσε ότι θα έκανε τον μέσο άνθρωπο 40% φτωχότερο, τετραπλάσιο ποσοστό από τις προβλέψεις προηγούμενων ερευνών.

Το λάθος που κάνουν τα οικονομικά μοντέλα

Είπε ότι τα οικονομικά μοντέλα στις έρευνες αυτές είχαν την τάση να λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τις αλλαγές του καιρού σε τοπικό επίπεδο, αντί να υπολογίζουν πώς ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως ξηρασίες ή πλημμύρες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

«Σε ένα θερμότερο μέλλον, μπορούμε να περιμένουμε αλυσιδωτές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού που θα προκληθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Νιλ.

«Ο επανασχεδιασμός των οικονομικών μοντέλων ώστε να ληφθούν υπόψη τα ακραία φαινόμενα στο δικό σας μέρος του κόσμου και ο αντίκτυπός τους στις αλυσίδες εφοδιασμού μοιάζει με κάτι πολύ επείγον που πρέπει να γίνει, ώστε οι χώρες να μπορούν να κοστολογήσουν πλήρως τις οικονομικές τους ευπάθειες στην κλιματική αλλαγή και στη συνέχεια να κάνουν το αυτονόητο – να μειώσουν τις εκπομπές», συμπλήρωσε ο καθηγητής Αντι Πίτμαν, κλιματολόγος στο ίδιο πανεπιστήμιο και συν-συγγραφέας της έρευνας.

Η αλληλεξάρτηση μέσω εμπορίου

Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι οι παγκόσμιες απώλειες από την παγκόσμια υπερθέρμανση θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν εν μέρει από τα οφέλη που θα έχουν ορισμένες ψυχρές περιοχές, όπως ο Καναδάς, η Ρωσία και η βόρεια Ευρώπη. Αλλά ο Νιλ επιμένει ότι η παγκόσμια θέρμανση θα πλήξει όλες τις χώρες, επειδή οι παγκόσμιες οικονομίες συνδέονται με το εμπόριο.

Ο καθηγητής Φρανκ Τζότζο, ειδικός σε θέματα κλιματικής πολιτικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η οικονομική μοντελοποίηση του κλίματος με τη χρήση των IAM υποθέτει ότι αν η κλιματική αλλαγή καταστήσει μια δραστηριότητα όπως η γεωργία μη βιώσιμη σε ένα μέρος του κόσμου, η αυξημένη παραγωγή θα προέλθει απλώς από κάπου αλλού. «Το αποτέλεσμα είναι ότι τα μοντέλα λένε ότι η κλιματική αλλαγή έχει μικρή επίπτωση στη μελλοντική παγκόσμια οικονομία, αλλά μια στοιχειώδης κατανόηση των αλληλεξαρτήσεων στην οικονομία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν ισχύει».




Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-02 17:14:00

Back to top button