Υγεία

Ο κοκκύτης εξαπλώνεται ραγδαία στην Αγγλία

Μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα απ’ ό,τι ολόκληρο το 2023

Ραγδαία αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αρρωσταίνει ο κοκκύτης παρατηρείται στην Αγγλία. Μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα απ’ ό,τι ολόκληρο το 2023 και πλέον οι ειδικοί πιστεύουν ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν καταγραφεί τα περισσότερα των τελευταίων 40 ετών.

Ο κοκκύτης είναι βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Μεταδίδεται πολύ εύκολα και σε μερικούς ασθενείς προκαλεί σοβαρή νόσο. Το κύριο γνώρισμά του είναι χαρακτηριστικός βήχας (σαν γαύγισμα) ο οποίος μπορεί να διαρκέσει πάνω από τρεις μήνες. Γι’ αυτό στην Αγγλία ο κοκκύτης αποκαλείται «ο βήχας των 100 ημερών» (100-day cough).

Σύμφωνα με νέα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν 913 κρούσματα κοκκύτη στην Αγγλία. Ολόκληρο το 2023 όμως είχαν καταγραφεί 858!

Άλλοι 555 άνθρωποι είχαν νοσήσει από κοκκύτη τον Ιανουάριο, ενώ εντός των ημερών θα ανακοινωθούν και τα κρούσματα του Μαρτίου.

Από τα 1.468 κρούσματα που προκάλεσε ο κοκκύτης το πρώτο δίμηνο του 2024, σχεδόν τα μισά ήσαν έφηβοι και ενήλικες (ηλικίες 15 ετών και άνω). Το 30% ήταν παιδιά ηλικίας 10-14 ετών.

Επιβεβαιώθηκε επίσης η νόσος σε 52 νεογέννητα βρέφη (ηλικίες κάτω των 3 μηνών), που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

Σοβαρός κίνδυνος για τα βρέφη

«Ο κοκκύτης δεν είναι απειλητικός για τους περισσότερους ενήλικες, αν και μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστος», δήλωσε ο μικροβιολόγος Dr. Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA). «Οι επίμονες, επαναλαμβανόμενες κρίσεις βήχα που προκαλεί μπορεί να είναι τόσο έντονες, ώστε οι ασθενείς να παλεύουν για να ξαναβρούν την ανάσα τους».

Όπως εξήγησε, ο κοκκύτης ήταν πολύ πιο συχνός τον περασμένο αιώνα, έως την εισαγωγή σωτήριου εμβολίου εναντίον του. Η παρούσα έξαρση όμως, που οφείλεται εν πολλοίς στην μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, δείχνει να είναι η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών.

Από τη νόσο κινδυνεύουν περισσότερο τα νεογέννητα μωρά. Σε αυτά είναι πιθανότερες σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλικές βλάβες. Διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Επειδή τα νεογέννητα δεν μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κοκκύτη, το εμβόλιο προσφέρεται στις εγκύους.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-08 08:02:24

Back to top button