Υγεία

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται τις νύχτες με πολλή ζέστη

Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης. Ποιοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Ο κίνδυνος αναπτύξεως εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται σημαντικά τις νύχτες που κάνει πολλή ζέστη, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία. Oι νύχτες αυτές αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται στην καταγραφή των νυχτερινών θερμοκρασιών στην πόλη Άουγκσμπουργκ και τη σύγκρισή τους με τον αριθμό των εγκεφαλικών επεισοδίων τα τελευταία 15 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τις νύχτες με υψηλές θερμοκρασίες, ήταν αισθητά περισσότερα τα εγκεφαλικά. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διέτρεχαν οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες.

«Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε κατά πόσον η ζέστη τη νύχτα μπορεί να απειλήσει την υγεία», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Alexandra Schneider, αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Ερευνητικό Κέντρο Helmholtz Munich, στο Νόιερμπεργκ της Γερμανίας. «Αυτό είναι σημαντικό διότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις νυκτερινές θερμοκρασίες πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι τις ημερήσιες».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal. Οι ερευνητές εξέτασαν 11.037 εγκεφαλικά επεισόδια που διαγνώστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Άουγκσμπουργκ την περίοδο 2006-2020. Τα εγκεφαλικά ήταν αυτά που είχαν καταγραφεί τους πιο θερμούς μήνες του χρόνου (Μάιο έως Οκτώβριο).

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 71 έτη. Τα εγκεφαλικά επεισόδια που είχαν πάθει ήταν:

  • Στους 642 αιμορραγικά
  • Στους 7.430 ισχαιμικά
  • Στους 2.947 παροδικά ισχαιμικά επεισόδια (μίνι εγκεφαλικά)

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τις νύχτες με πολλή ζέστη, τα εγκεφαλικά αυξάνονταν 7% κατά μέσον όρο. Ωστόσο υπήρχε σημαντική διαφορά στην επίπτωσή τους με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, από το 2006 έως το 2012 η ζέστη τη νύχτα σχετιζόταν με 2 επιπλέον εγκεφαλικά επεισόδια τον χρόνο.

Από το 2013 έως το 2020, όμως, ξη ζέστη τη νύχτα σχετιζόταν με 33 περιστατικά περισσότερα τον χρόνο. Η διαφορά αυτή αντανακλά την συνεχή αύξηση της νυχτερινής θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι αυτά που αυξάνονταν κυρίως τις νύχτες με ζέστη ήταν τα ισχαιμικά εγκεφαλικά. Η αύξησή τους ήταν μεγαλύτερη μετά το 2013. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι οι γυναίκες και οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού επεδείκνυαν την εντονότερη ευπάθεια στη ζέστη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αύξηση των εγκεφαλικών μπορεί να σχετίζεται με διάφορους παράγοντες. Στη ζέστη, π.χ., είναι πιο πιθανή η αφυδάτωση που αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ρόλο μπορεί επίσης να παίζει το γεγονός ότι πολλοί, ιδίως ηλικιωμένοι, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κοιμούνται με αναμμένο κλιματιστικό.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-05 08:45:38

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button