Υγεία

Ο ιός του κορονοϊού δεν «ξέφυγε» από εργαστήριο – Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν την «πηγή» της πανδημίας

Ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι είναι «πέραν πάσης αμφιβολίας» ότι η πανδημία του κορονοϊού ξεκίνησε από μολυσμένα ζώα που πωλήθηκαν σε αγορά και όχι από διαρροή από εργαστήριο της Κίνας.  

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το BBC, ανέλυσαν εκατοντάδες δείγματα που συλλέχθηκαν από τη Γουχάν τον Ιανουάριο του 2020 – η πανδημία του κορονοϊού εντοπίστηκε αρχικά στα μέσα Δεκεμβρίου 2019 στην συγκεκριμένη πόλη της Κίνας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα (19.09.2024), αναφέρει ότι ο ιός ξεκίνησε από μία «υγρή αγορά» στο Γουχάν της Κίνας και όχι σε κάποιο επιστημονικό πείραμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ζώων που πουλήθηκαν σε πάγκους της αγοράς της Γουχάν το 2019 και βρήκαν ίχνη του ιού Covid σε ορισμένα είδη.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά αποτελέσματα, μία σειρά από ζώα είναι οι πιθανές πηγές της πανδημίας – στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται οι σκύλοι ρακούν και οι αρουραίου μπαμπού.

Οι σκύλοι ρακούν, ένα ζώο που μοιάζει με αλεπού και συναντάται στην Ανατολική Ασία, θεωρήθηκε ότι είναι ο μεγαλύτερος φορέας του ιού.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν από Κινέζους αξιωματούχους στα πρώτα στάδια του Covid και αποτελούν μια από τις αξιόπιστες επιστημονικά πηγές πληροφοριών για την προέλευση της πανδημίας, γράφει το BBC.

«Σάρωσαν» τους πάγκους της αγοράς

Η αγορά έκλεισε και οι ομάδες έκαναν «σάρωση» στους πάγκους, στο εσωτερικό των κλουβιών των ζώων και στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν για την αφαίρεση της γούνας και των φτερών από τα νεκρά ζώα.

Η ανάλυσή δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος και τα δεδομένα τέθηκαν στη διάθεση άλλων επιστημόνων. Τώρα, μια ομάδα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε προηγμένες γενετικές αναλύσεις για να αναλύσει σε βάθος τις πρώτες μέρες του Covid.

Ανέλυσαν εκατομμύρια τμήματα του γενετικού κώδικα – τόσο DNA όσο και RNA – για να διαπιστωθεί ποια ζώα και ιοί εντοπίστηκαν στην αγορά τον Ιανουάριο του 2020.

«Βλέπουμε τα φαντάσματα DNA και RNA αυτών των ζώων στα περιβαλλοντικά δείγματα, και μερικά βρίσκονται και σε στάβλους όπου βρέθηκε ο ιός Covid», λέει στο BBC η καθηγήτρια Florence Débarre, του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Cell, αναδεικνύουν μια σειρά ευρημάτων που συνδυάζονται για να καταλήξουν στην άποψή τους.

«Βρίσκουμε, ακόμη και στο επίπεδο ενός μεμονωμένου πάγκου, ότι η αγορά είναι η πιθανή προέλευση αυτής της συγκεκριμένης πανδημίας», λέει ο καθηγητής Kristian Andersen, από το Ινστιτούτο Scripps στις ΗΠΑ.

«Διάβασαν» τον γενετικό κώδικα

Επιπλέον, οι ερευνητικές ομάδες ανέλυσαν τον γενετικό κώδικα των δειγμάτων του ιού που βρέθηκαν στην αγορά και τα συνέκριναν με δείγματα από ασθενείς κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. 

Τα δείγματα υποδηλώνουν, αλλά δεν αποδεικνύουν, ότι το Covid ξεκίνησε στην αγορά με δυνητικά δύο γεγονότα διάχυσης από τα ζώα στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσης τις μεταλλάξεις για να δημιουργήσουν το γενεαλογικό δέντρο του ιού και να ρίξουν μια ματιά στο παρελθόν του.

Ο καθηγητής Michael Worobey, του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, τόνισε ότι όλα δείχνουν ότι ο Covid προέρχεται από ζώα.

To άρθρο Ο ιός του κορονοϊού δεν «ξέφυγε» από εργαστήριο – Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν την «πηγή» της πανδημίας δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-19 23:02:57

Back to top button