Κόσμος

Ο Ζελένσκι χαιρετίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε σήμερα την προβλεπόμενη για την ερχόμενη εβδομάδα έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ, που θα σημάνει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας ενσωμάτωσης του Κιέβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για ένα ιστορικό βήμα.

«Περιμένουμε με ανυπομονησία την ερχόμενη εβδομάδα, στις 25 Ιουνίου, όταν η Ουκρανία και η ΕΕ θα έχουν την πρώτη διακυβερνητική σύνοδο, που θα σημάνει την ουσιαστική έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας», εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος στο X.

«Εκατομμύρια Ουκρανοί, και μάλιστα γενιές του λαού μας, πραγματοποιούν το ευρωπαϊκό τους όνειρο», συνέχισε ο ίδιος.

«Η Ουκρανία επιστρέφει στην Ευρώπη, όπου ανήκει εδώ και αιώνες, ως πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας», πρόσθεσε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «σε όλους στην ομάδα μας που δούλεψαν σκληρά για να γίνει πραγματικότητα αυτό το ιστορικό βήμα».

Αναφέρθηκε επίσης στη Μολδαβία, λέγοντας πως ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο έχει επίσης εγκριθεί για τη χώρα. «Συγχαίρουμε τους Μολδαβούς φίλους μας για αυτό το σημαντικό βήμα προς το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον. Μαζί θα κάνουμε την ΕΕ ισχυρότερη».

Η Ουκρανία – ακολουθούμενη από τη γειτονική της Μολδαβία – υπέβαλε την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ των 27 εθνών στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας το 2022.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα βάλει μόνο τα δύο πρώην σοβιετικά κράτη στην αρχή μιας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων που είναι πιθανό να διαρκέσει πολλά χρόνια προτού μπορέσουν τελικά να γίνουν μέλη.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-21 19:40:00

Back to top button