Υγεία

Ο επικίνδυνος κορωνοϊός MERS επανεμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα εντός του 2024. Τα τρία σε ένα νοσοκομείο του Ριάντ.

Τέσσερα κρούσματα του σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) που προκαλείται από τον ομώνυμο κορωνοϊό καταγράφηκαν στη Σαουδική Αραβία το 2024, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα τρία σχετίζονται με μία συγκεκριμένη δομή υγειονομικής περίθαλψης και αφορούν νοσηλευόμενους ασθενείς. Καταγράφηκαν μεταξύ 10 και 17 Απριλίου 2024.  Ήταν άνδρες ηλικίας 56-60 ετών. Ο ένας έχασε τη ζωή του.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του, τα τρία κρούσματα καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ριάντ. Τα δύο από αυτά εντοπίστηκαν μετά από ιχνηλάτηση των επαφών του πρώτου ασθενούς, ο οποίος και κατέληξε.

Ο πρώτος ασθενής ήταν ένας 56χρονος δάσκαλος. Στις 29 Μαρτίου 2024 ανέπτυξε πυρετό, βήχα, συνάχι και διάχυτους πόνους στο σώμα. Στις 4 Απριλίου μεταφέρθηκε στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου στο Ριάντ όπου και εισήχθη για νοσηλεία.

Στον θάλαμό του νοσηλευόταν ο δεύτερος ασθενής. Δύο ημέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου, ο 56χρονος μεταφέρθηκε στην εντατική όπου διασωληνώθηκε. Μοριακές εξετάσεις έδειξαν ότι είχε MERS.

Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρημένη, καθώς έπασχε από υπέρταση και νεφρική ανεπάρκεια για την οποία έκανε αιμοκάθαρση. Δυστυχώς δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και πέθανε στις 7 Απριλίου.

Ελέγχοντας προληπτικά οι γιατροί όλους τους υγειονομικούς και τους ασθενείς που ενδεχομένως είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, εντόπισαν και το τρίτο κρούσμα. Ωστόσο δεν έχουν ακόμα εξακριβώσει πώς μολύνθηκε ο άτυχος δάσκαλος, ο οποίος δεν είχε έρθει σε επαφή με καμήλες που είναι οι κύριοι ξενιστές του επικίνδυνου κορωνοϊού.

Οι δύο ασθενείς που μολύνθηκαν από τον δάσκαλο είναι 60χρονοι συνταξιούχοι. Και οι δύο διασωληνώθηκαν. Ο ένας από αυτούς στις 9 Απριλίου και ο άλλος στις 18 Απριλίου. Μέχρι και τις 21 Απριλίου παρέμεναν και οι δύο στην εντατική, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Και τέταρτο κρούσμα

Εκτός από αυτά τα κρούσματα, ο MERS έχει προκαλέσει ένα ακόμα την τρέχουσα χρονιά στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για έναν 32χρονος με συννοσηρότητες ο οποίος είχε έρθει σε άμεση επαφή με καμήλες.

Το περιστατικό αυτό συνέβη στην πόλη Ταΐφ. Ο νεαρός άνδρας ανέπτυξε συμπτώματα στις 21 Ιανουαρίου. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Φεβρουαρίου 2024.

Πρώτη εμφάνιση το 2012

Ο ΠΟΥ εξηγεί ότι ο ιός MERS πρωτοανιχνεύθηκε το 2012 στην αραβική χερσόνησο. Έκτοτε έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 27 χώρες του κόσμου, σε όλες τις περιφέρειες του διεθνούς οργανισμού.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 2.613. Οι 941 από τους ασθενείς (το περίπου 36%) έχουν χάσει τη ζωή τους.

Από τα κρούσματα αυτά, τα 2.204 έχουν αναφερθεί στη Σαουδική Αραβία. Οι 860 από τους ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Από το 2019 και μετά, όλα τα κρούσματα του MERS καταγράφονται στη Μέση Ανατολή. Η τελευταία μεγάλη έξαρση εκτός της περιοχής αυτής ήταν στη Δημοκρατία της Κορέας τον Μάϊο του 2015. Κατ’ αυτήν είχαν αναφερθεί 185 κρούσματα, με 38 από τους ασθενείς να καταλήγουν.

Τι είναι το MERS

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), το MERS προκαλείται από έναν κορωνοϊό διαφορετικό από αυτόν που προκαλεί την COVID-19.

Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία,  η λοίμωξη από τον ιό MERS εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία με οξέα συμπτώματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Δύσπνοια
  • Αναπνευστική δυσχέρεια

Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει στην εμφάνιση επιπλοκών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS)
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Πολυοργανική ανεπάρκεια
  • Διαταραχές της πήξης του αίματος
  • Περικαρδίτιδα

Οι επιπλοκές αυτές συχνά κοστίζουν τη ζωή των πασχόντων. Η θνησιμότητα που υπολογίζεται σε 36% αφορά μόνο τα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Ο ΠΟΥ αναφέρει πως οι άνθρωποι μολύνονται από τον κορωνοϊό MERS μέσω της άμεσης ή έμμεσης επαφής με καμήλες. Ο ιός έχει επιδείξει επίσης την ικανότητα να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-12 09:03:37

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button