Ελλάδα

Ο εμβολιασμός, βασικό σκαλοπάτι της πρόληψης – Τα νέα εμβόλια της GSK

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο εμβολιασμός, αποτελεί το σημαντικότερο και πιο οικονομικό- άρα και πιο αποδοτικό- πεδίο πρόληψης στη δημόσια υγεία.

Μάλιστα σε έναν κόσμο που οι κοινωνίες γηράσκουν επικίνδυνα, οι εμβολιασμοί, μπορούν να δώσουν και παράταση ζωής, αλλά κυρίως μία ποιότητα σττην ζωή των ανθρώπων και κυρίως των ηλικιωμένων και φυσικά να τους απομακρύνουν από βαριές νοσηλείες.

Η αναλογία ηλικιωμένων – παιδιών αλλάζει δραματικά. Από την αρχή της δεκαετίας και μέχρι το 2030, ο πληθυσμός άνω των 60 ετών αναμένεται να αυξηθεί κατά 34%, από 1 σε 1,4 δισεκατομμύρια. Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός άνω των 60 ετών εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει τα 2,1 δισεκατομμύρια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, η βιοφαρμακευτική εταιρεία GSK τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης για προγράμματα εμβολιασμού, με έμφαση στους εμβολιασμούς ενηλίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε ποσοστό 77%, διαθέτουν λιγότερο από το 0,5% των προϋπολογισμών για την υγεία στην πρόληψη μέσω εμβολιασμών.

Η GSK διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση σε υβριδική μορφή, με θέμα «Απελευθερώνοντας τη δύναμη της πρόληψης: Καθιστώντας την ανοσοποίηση ενηλίκων ως πρότυπο περίθαλψης σε έναν κόσμο που γηράσκει», την Τρίτη 23 Απριλίου, με τη συμμετοχή μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο.

19 καινούρια εμβόλια από την GSK

Η εταιρεία έχει στόχο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, να συμβάλλει στην προστασία της υγείας 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, σε όλα τα στάδια της ζωής, με το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που διαθέτει. Σημειώνεται ότι 19 νέα εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, όπως MAPS, mRNA και ανοσοενισχυτικά.

Η θετική επίδραση των εμβολιαστικών προγραμμάτων ενηλίκων υπολογίστηκε για τον πληθυσμό της Ιταλίας και τον εμβολιασμό για τρεις νόσους, στις ηλικίες 30-60 ετών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο εμβολιασμός μειώνει ετησίως τα κρούσματα γρίπης κατά 200.000, του έρπητα ζωστήρα κατά 400 και της πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης κατά 9.000. Συγκρίνοντας το άμεσο και έμμεσο κόστος που δημιουργεί κάθε μία από αυτές τις νόσους, με τη δαπάνη των εμβολιασμών, προκύπτει ότι: για τη γρίπη, η εξοικονόμηση εκτιμάται σε 129 εκατ. ευρώ, για τον έρπητα ζωστήρα 229 εκατ. ευρώ και για τον πνευμονιόκοκκο 14 εκατ. ευρώ.

Το νέο εμβόλιο για τον RSV

Στην περίπτωση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), οι ενήλικες που νοσούν και νοσηλεύονται, σε ποσοστό 24,5% χρειάζονται υγειονομική φροντίδα και στο σπίτι αφού πάρουν εξιτήριο, σε ποσοστό 26,6% χρειάζονται επανεισαγωγή στο νοσοκομείο μέσα σε διάστημα 3 μηνών, ενώ η θνησιμότητα μέσα σε έναν χρόνο αγγίζει το 33%. Ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών, το 8% των ασθενών που νοσηλεύονται με επιβεβαιωμένο RSV, αναφέρουν απώλεια της ανεξαρτησίας τους έξι μήνες μετά το εξιτήριο.

Το νέο εμβόλιο που έχει πάρει ήδη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μπορεί να προλάβει αυτές τις σοβαρές επιπλοκές στους ηλικιωμένους, οι οποίες επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους.

Τέλος, στη διάρκεια της ενημέρωσης, τονίστηκε ότι καθώς η πρόληψη μέσω εμβολιασμού αποδεικνύεται μία από τις καλύτερες επενδύσεις για τους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και την οικονομία, τα εμβολιαστικά προγράμματα στην ΕΕ χρειάζονται ενίσχυση και αναγνώριση της αξίας τους στη διατήρηση επαρκούς θωράκισης του πληθυσμού απέναντι σε λοιμώδεις νόσους, και της πολλαπλασιαστικής τους ωφέλειας γενικότερα για την κοινωνία.

Ο εμβολιασμός στήριγμα για τον ασθενή & τα συστήματα Υγείας

Όπως είχε τονίσει επίσης στο CNN GREECE η Government Affairs & Market Access Director της GSK Ελλάδος κυρία Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου, στο πλαίσιο του ΙΧ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, «ο εμβολιασμός θεωρείται μία από τις πιο αποδοτικές και οικονομικές παρεμβάσεις από πλευράς δημόσιας υγείας, προστατεύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο ότι αποτέλεσε τη σωσίβια λέμβο των κοινωνιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βοηθώντας στο να μην εξελιχθούν μια σειρά από θανατηφόρα και λοιμώδη νοσήματα». Και πρόσθεσε:

«Ένα εθνικό σχέδιο δράσης με το οποίο θα μπορέσουν να εισαχθούν νέα καινοτόμα εμβόλια στη χώρα, σε συνδυασμό με τη δράση όλων των φορέων και τις καμπάνιες ενημέρωσης, θα βοηθήσει και τον ίδιο τον πληθυσμό να αντιληφθεί τα οφέλη και ενδεχομένως θα απαλύνει από την λεγόμενη εμβολιαστική κόπωση, που δημιουργήθηκε μετά τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-06 13:30:22

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button