Κόσμος

Ο δικαστικός εμφύλιος των Μέρντοκ μεταφέρθηκε στο Ρίνο – άγνωστη η έκβαση του

«‘‘Το Λας Βέγκας είναι ο τόπος όπου παντρεύεσαι, το Ρίνο είναι ο τόπος όπου χωρίζεις’’ λέει η αμερικανική παροιμία για αυτές τις δύο πόλεις της Πολιτείας Νεβάδα» – έτσι, κάπως πικάντικα, ξεκίνησε το ρεπορτάζ του BBC που ασχολήθηκε με το διαμοίρασμα της περιουσίας του 93χρονου επιχειρηματία. Εκεί, λοιπόν, στο Ρίνο των χωρισμών, πήγε η οικογένεια για να καθορίσει ο δικαστής τα τιμάρια ενός εκάστου όταν ο Ρούπερτ Μέρντοκ πεθάνει. Ποιος επίγονος θα πάρει τι, δηλαδή.

Αν και δεν πρόκειται ακριβώς για την αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν και οι Μέρντοκ δεν είναι Πτολεμαίοι ή Σελευκίδες, έχει μεγάλη (εμπορική) σημασία ποιος θα αναλάβει το βρετανικό ταμπλόιντ The Sun, λόγου χάρη, και σε ποιο «μικρό αφεντικό» θα καταλήξει το αμερικανικό κανάλι Fox News, που το 2016 «έσπρωξε» τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το BBC έγραψε ότι η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει ορισμένες νομικές υποθέσεις να διεκπεραιώνονται «ταχέως και διακριτικά» στο Ρίνο της ερήμου, σε σύγκριση με άλλα μέρη των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος της εκεί χαρούμενης οικογενειακής συγκέντρωσης. Επί έξι ημέρες η πόλη έβλεπε ένα κομβόι από SUV που μετέφεραν τον Μέρντοκ και τα παιδιά του.

Η δίκη ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όπως ακούστηκε, όμως το δικαστήριο δεν έδωσε καμία πληροφορία για τον χρόνο ανακοίνωσης της απόφασης. Η οποία, όταν με το καλό βγει, δεν θα αποκαλυφθεί στο κοινό. «Οποια και αν είναι η έκβασή της, θα έχει μεγάλες συνέπειες, πέραν των όποιων οικογενειακών δραμάτων, σε όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου News Corp, που κατέχει δεκάδες εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο».

Το απαραίτητο αλατοπίπερο στην ιστορία προσέθεσαν οι New York Times οι οποίοι έλαβαν αντίγραφα σφραγισμένων δικαστικών εγγράφων. Ο πατριάρχης της οικογένειας φέρεται να επιθυμεί να παραδώσει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του στον μεγαλύτερο γιο του, Λάχλαν, ο οποίος λέγεται ότι είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένος μαζί του από πολιτικής απόψεως. Αλλά υπάρχουν προβλήματα. Το μεγαλύτερο είναι ένα καταπίστευμα που δίνει σε τέσσερα παιδιά του Μέρντοκ ίσα μερίδια στην εταιρεία μετά τον θάνατό του.

Αυτό το καταπίστευμα δίνει στην οικογένεια οκτώ ψήφους, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει για να έχει λόγο στα διοικητικά συμβούλια της News Corp και του Fox News. Ο πατριάρχης ελέγχει τις τέσσερις ψήφους και τα παιδιά του κατέχουν από μία. Βάσει του καταπιστεύματος, το μεταθανάτιο μοίρασμα των τεσσάρων ψήφων του Ρούπερτ θα γίνει ακριβοδίκαια, δηλαδή παιδί και επιπλέον ψήφος.

Ομως στο Ρίνο ο Ρούπερτ προσπάθησε να αλλάξει τους όρους τού αξίας 19,9 δισ. δολαρίων καταπιστεύματος, ώστε να ευνοήσει τον Λάχλαν. Και αυτό διότι ο πατέρας φοβάται ότι τα άλλα παιδιά του, ο Τζέιμς, η Ελίζαμπεθ και η Προύντενς, θα έστρεφαν το τιμόνι του Fox News αριστερά, με αποτέλεσμα την πρόκληση οικονομικής ζημίας.

Κατόπιν το ρεπορτάζ πέρασε στα σχόλια. Οι Βρετανοί έγραψαν ότι οι Μέρντοκ, προσπαθώντας να προστατεύσουν το απόρρητό τους, έσπειραν ιδιωτικούς φρουρούς σε όλο το δικαστικό μέγαρο ώστε να εντοπιστεί η θύρα εισόδου με τους λιγότερους ρεπόρτερ και παπαράτσι. Διότι η οικογένεια δεν ήθελε να δουν το φως της δημοσιότητας τυχόν ντροπιαστικές αποκαλύψεις. Το κόλπο έπιασε, έτσι ελάχιστοι από τους ρεπόρτερ μπόρεσαν να δουν από κοντά τους… εκδότες τους (ακολουθεί το σχετικό βίντεο).

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-24 18:37:24

Back to top button