Αθλητικά

Ο Βινίσιους… φώναξε ότι αξίζει τη «Χρυσή Μπάλα»

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπορούσια Ντόρτμουντ 5-2, από 0-2. Ακόμη ένα θεαματικό come-back για τη «Βασίλισσα», που έχει κάνει τις ανατροπές, συνήθεια. Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Κάρλο Αντσελότι στη Μαδρίτη, από την αρχή της σεζόν 2021-2022, η Ρεάλ έχει νικήσει οκτώ φορές σε ευρωπαϊκό της αγώνα στον οποίο βρέθηκε πίσω στο σκορ. Στο «Μπερναμπέου» έχει γυρίσει πέντε από τα οκτώ παιχνίδια στα οποία οι αντίπαλοί της είχαν πάρει το προβάδισμα. Αυτό το γήπεδο ήταν ανέκαθεν ένα σκηνικό απίθανων παραστάσεων.

Η χθεσινή (22/10) ανατροπή ήταν από τις πιο εντυπωσιακές, με πέντε γκολ μέσα σε 33 λεπτά και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βινίσιους Τζούνιορ, που πέτυχε «χατ-τρικ». Σκόραρε στο 62′, στο 86′ και στο 93′. Το δεύτερο τέρμα του ήταν το highlight της βραδιάς. Μια καταπληκτική ενέργεια που θύμισε Πελέ, όπως σχολίασε ο Εμίλιο Μπουντραγκένιο, ο θρυλικός επιθετικός της Ρεάλ των ‘80s και των 90s. Δέκα δευτερόλεπτα σπάνιας ομορφιάς, βγαλμένα από την εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν αλέγρο ακόμη, προτού το αλυσοδέσουν τα συστήματα και οι τακτικές.

Ο 24χρονος Βραζιλιάνος πήρε την μπάλα λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή της ομάδας του, διάνυσε 80 μέτρα με εννέα επαφές, αφήνοντας πίσω του όλους όσοι προσπάθησαν να τον σταματήσουν, και πλάσαρε υπέροχα στη γωνία του αντίπαλου γκολκίπερ. «Αυτά που έκανε ο ‘’Βίνι’’ στο δεύτερο ημίχρονο πρέπει να τα δείχνουν στα παιδιά, για να καταλάβουν πώς θα έπρεπε να παίζεται το ποδόσφαιρο», τόνισε εκστασιασμένος ο συμπαίκτης του, Λούκας Βάσκεθ.

Συμπλήρωσε οκτώ γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Μοιράζεται τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της ομάδας του με τον Κιλιάν Εμπαπέ, όμως έχει πασάρει και επτά ασίστ στους συμπαίκτες του – πέντε περισσότερες από ό,τι ο γάλλος σούπερ-σταρ. Εξακολουθεί να είναι σταθερά ο πιο χρήσιμος παίκτης της Ρεάλ. Και εφέτος, που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Εμπαπέ. Οπως πέρυσι, που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Τζουντ Μπέλιγχαμ (ο οποίος έκανε μια καταπληκτική σεζόν).

Από τη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Ισπανία, το 2017 σε ηλικία 16 ετών, για να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο με τη «Βασίλισσα», ο Βινίσιους έχει δεχθεί τις περισσότερες ρατσιστικές επιθέσεις από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή: 18 στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Athletic, και 10 την τελευταία διετία, σύμφωνα με τους Times. Τις έχει καταγγείλει δημοσίως, έχει διαμαρτυρηθεί, έχει κλάψει, όμως κανένα εμπόδιο δεν σταμάτησε την αναρρίχησή του προς την κορυφή. Αυτή που είναι πολύ πιθανό να κατακτήσει την προσεχή Δευτέρα (28/10).

Η μπάλα έχει μόλις φύγει από τα πόδια του Βινίσιους. Για να καταλήξει στα δίχτυα της Ντόρτμουντ (REUTERS/Susana Vera)

Ο Βινίσιους είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση της «Χρυσής Μπάλας». Μάλιστα, σύμφωνα με τη Marca, το αποτέλεσμα έχει, ήδη, κριθεί: η Nike έχει έτοιμα τα Mercurial Vinicius Jr -μια ειδική έκδοση ποδοσφαιρικών παπουτσιών- για να τα παρουσιάσει δύο μέρες μετά την τελετή. Με το χθεσινό του σόου ο Βραζιλιάνος ήταν σαν να ήθελε να υπενθυμίσει την υποψηφιότητά του σε όσους ψηφίζουν για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου (δημοσιογράφοι από τις χώρες που βρίσκονται στο top-100 του ranking της FIFA). Εστω κι αν έχουν, ήδη, κάνει την επιλογή τους.

Εφόσον την κερδίσει, θα γίνει ο πρώτος παίκτης γεννημένος τον 21ο αιώνα που θα τιμηθεί με την κορυφαία ατομική ποδοσφαιρική διάκριση. Εάν όχι, «αυτά που έκανε απόψε (χθες), θα τον βοηθήσουν να πάρει την επόμενη», όπως είπε ο προπονητής του, Κάρλο Αντσελότι, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι σπάνιο να βλέπεις έναν παίκτη να έχει την απόδοση που είχε ο Βίνι στο δεύτερο ημίχρονο. Είναι φανταστικός».

Με τον Μπέλιγχαμ σε κακή βραδιά, τον Εμπαπέ… βραχυκυκλωμένο, τον Ροντρίγκο απελπιστικά άστοχο και τον Μόντριτς να τον βαραίνουν τα 39 του χρόνια, η Ρεάλ συνέτριψε τη φιναλίστ του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ χάρη στην εξαιρετική απόδοση μόνο δύο παικτών της: του Βινίσιους και του γκολκίπερ της, Τιμπό Κουρτουά, που την έσωσε σε τουλάχιστον τέσσερις επικίνδυνες καταστάσεις. Ακόμη κι όταν παίζει μέτρια, η φανέλα της προκαλεί τρόμο στον αντίπαλο.

Σε οκτώ επισκέψεις της στη Μαδρίτη, η Ντόρτμουντ δεν νίκησε ποτέ (έξι ήττες και δύο ισοπαλίες). Στο 0-2 είχε πιστέψει ότι, επιτέλους, θα έφευγε χαρούμενη από το «Μπερναμπέου», όμως έχασε πάλι. Με τον πιο σκληρό τρόπο. Η Ρεάλ παραμένει αήττητη στο γήπεδό της, στο Τσάμπιονς Λιγκ, από τον Απρίλιο του 2022. Και το Σάββατο (26/10) θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα στο ισπανικό Clásico με ηθικό ακμαιότατο.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-23 15:36:00

Back to top button