Πολιτική

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρέδωσε ψηφιακή πλατφόρμα στη Φαρμακοβιομηχανία για τον καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης

Τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ για τον καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης παράδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στη συνάντηση που είχε μαζί τους σήμερα Πέμπτη (27.6.24) στο υπουργείο Υγείας.

Στη σύσκεψη του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με τις διοικήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του PhARMA Innovation Foroum Greece (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρέδωσε στους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, μέσω της οποίας θα υπάρχει σχεδόν real time παρακολούθηση της συνταγογράφησης ανά φάρμακο και εταιρία και κατ’ επέκταση καλύτερος έλεγχος της διακύμανσης των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) προς το ελληνικό δημόσιο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Υγείας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής και η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

Από την πλευρά της Φαρμακοβιομηχανίας, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων,ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, η πρόεδρος του ΔΣ του PIF Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΑΦΕΕ Γιώργος Παπάζογλου.

«Στόχος ο κάθε ασθενής να βρίσκει το φάρμακό του»

«Ήταν μια ιστορική ημέρα για το υπουργείο Υγείας καθόσον για πρώτη φορά παρούσης όλης της φαρμακοβιομηχανίας παρουσιάσαμε συνολικά τα αποτελέσματα της δαπάνης του πρώτου πενταμήνου, τα μέτρα που έχουμε λάβει για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, τις προβλέψεις για την εξέλιξη του 2024 συμβάλλοντας δραστικά στο να πειστούν οι εταιρίες να συμβάλουν και εκείνες για την ομαλή τροφοδοσία της φαρμακευτικής αγοράς ώστε οι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακά τους και να μην έχουμε διαρκείς ελλείψεις. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για όσα κάναμε αυτό το πεντάμηνο διότι αναγνωρίστηκε από όλους η πολύ μεγάλη πρόοδος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα από εδώ και μπρος θα βελτιώνεται διαρκώς», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Όπως υπογράμμισε, «στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο εξής: ο κάθε ασθενής στην Ελλάδα να βρίσκει το φάρμακό του. Εάν δεν πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνουμε, σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκει κανένας το φάρμακό του, διότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός. Με τα μέτρα που λαμβάνουμε και αυτό αναγνωρίζεται πλέον από όλους, θα εξασφαλίσουμε σε μακροχρόνια βάση ο κάθε ασθενής να μπορεί να βρει το φάρμακο που χρειάζεται».

«Η πλατφόρμα προσφέρει διαφάνεια και προβλεψιμότητα»

«Για την κυβέρνησή μας η εμπέδωση όρων διαφάνειας, προβλεψιμότητας και δικαιοσύνης στη φαρμακευτική πολιτική και δαπάνη της χώρας μας αποτελεί βασική προτεραιότητα. Η πολιτική που υλοποιούμε υπακούει σε μια βασική αρχή υπέρ των ασφαλισμένων: θέλουμε να έχουμε το κατάλληλο φάρμακο για κάθε ασθένεια στην καλύτερη τιμή, με όρους ανταγωνισμού και υγιούς ανάπτυξης των ελληνικών και ξένων φαρμακοβιομηχανιών», είπε από την πλευρά του ο Α. Σκέρτσος.

«Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζουν συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπ. Υγείας και τον Άδωνι Γεωργιάδη για την υλοποίηση ενός διαχρονικού αιτήματος με την παράδοση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με όλες τις φαρμακευτικές ενώσεις ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε σχεδόν real time τη συνταγογράφηση ανά φάρμακο και εταιρία και κατ’ επέκταση τη διακύμανση των επιστροφών του claw back προς το ελληνικό δημόσιο. Η πλατφόρμα αυτή προσφέρει διαφάνεια και προβλεψιμότητα και μπορεί να εγγυηθεί μια πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων προς όφελος των πολιτών και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλα ψηφιακά εργαλεία που βελτιώνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω της ανάλυσης των πραγματικών και αντικειμενικών δεδομένων της αγοράς», σημείωσε.

Φαρμακευτικές: Ζητούν τριετές σύμφωνο συνεργασίας με την κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε:

«Είναι πάρα πολύ θετικό να γίνονται συναντήσεις με διαφάνεια, να μπαίνουν τα δεδομένα. Εμείς αυτό το οποίο ζητούμε σαν ένας κλάδος ο οποίος έχει χιλιάδες θέσεις εργασίας, καλύπτει πάνω από το 60% των Ελλήνων ασφαλισμένων με χαμηλά ποιοτικά φάρμακα, να υπάρχει μια προβλεψιμότητα. Συζητάμε λοιπόν με το Υπουργείο τη δυνατότητα μια τριετούς προγραμματικής συμφωνίας έτσι ώστε να ξέρουμε με ποια δεδομένα θα μπορούμε να καλύπτουμε με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα τον Έλληνα πολίτη. Στα πλαίσια αυτά είναι ξεκάθαρο ότι πολύ μεγάλες επιστροφές ειδικά στα παλιά φάρμακα πρέπει να εξορθολογιστούν έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε και τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας και κυρίως την κάλυψη των Ελλήνων».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου δήλωσε:

«Είχαμε σήμερα μια παραγωγική συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με το επιτελείο του Υπουργείου και με άλλους θεσμικούς φορείς από το χώρο της υγείας. Ουσιαστικά αφενός ανακοινώθηκαν μέτρα που προσβλέπουν στον έλεγχο της ζήτησης και στην «χαλιναγώγησή» της, αφετέρου δόθηκε η εικόνα σε όλους μας ότι υπάρχει σαφής επιδίωξη για περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά στην ενημέρωση του κλάδου για την εξέλιξη της πορείας της δαπάνης. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και είναι κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ζητούμενο είναι να συνοδευτούν και από αντίστοιχα αποτελέσματα, τα οποία όμως φαντάζομαι ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας αργότερα στη διάρκεια της χρονιάς, γιατί τώρα είναι ακόμα σχετικά νωρίς».

Η πρόεδρος του PIF Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη δήλωσε:

«Ως PIF, κάθε προσπάθεια του Υπουργείου και για εξορθολογισμό της δαπάνης και για να βρεθούν λύσεις χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας θα μας βρίσκει πάντα σύμφωνους όπως και επίσης η πρόθεση, και το είδαμε και σήμερα, να μοιραζόμαστε και να αναλύουμε μαζί τα δεδομένα της φαρμακευτικής αγοράς. Ωστόσο, παραμένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας, την οποία την έχουμε συζητήσει και συμφωνήσει με τον Υπουργό Υγείας, να μπούμε σε ένα σύμφωνο συνεργασίας με τριετή ορίζοντα ώστε να μην μένουμε σε αποσπασματικές λύσεις, μέτρα τα οποία θα έχουν έναν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά να δούμε μαζί και τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΑΦΕΕ Γιώργος Παπάζογλου δήλωσε:

«Στη σημερινή συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μας ενημέρωσε για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και για τις ενέργειες που σκοπεύει να κάνει το 2025 για τον περαιτέρω έλεγχο της. Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό και παραμένουμε πάντα αρωγοί στο έργο».

Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρέδωσε ψηφιακή πλατφόρμα στη Φαρμακοβιομηχανία για τον καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-27 20:36:10

Back to top button