
«Οχι» της Ρωσίας στο ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία
Η Μόσχα χαρακτήρισε τις τελευταίες ειρηνευτικές προτάσεις των ΗΠΑ «μη αποδεκτές», υπογραμμίζοντας την περιορισμένη πρόοδο που έχει σημειώσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε ότι ορισμένα από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας δεν αντιμετωπίζονται από τις αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, σε σχόλια που σηματοδότησαν μια σπάνια αναγνώριση από τη ρωσική πλευρά ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία έχουν βαλτώσει τις τελευταίες εβδομάδες.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα μοντέλα και τις λύσεις που προτείνουν οι Αμερικανοί, αλλά δεν μπορούμε να τα δεχτούμε όλα με την τρέχουσα μορφή τους», ανέφερε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, στο ρωσικό περιοδικό International Affairs.
Την Κυριακή, ο Τραμπ είπε ότι έχει θυμώσει με τον Πούτιν και απείλησε να επιβάλει δασμούς στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, αλλά κατηγόρησε και τον Ζελένσκι ότι δεν θέλει να υπογράψει τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες.
«Το μόνο που έχουμε σήμερα είναι μια προσπάθεια να βρεθεί κάποιο πλαίσιο που θα επιτρέψει πρώτα μια κατάπαυση του πυρός -τουλάχιστον όπως την οραματίζονται οι Αμερικανοί», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
«Απ’ ό,τι βλέπουμε, δεν υπάρχει σήμερα θέση σε αυτά για το κύριο αίτημά μας, δηλαδή για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα βαθύτερα αίτια αυτής της σύγκρουσης».
Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα αναφερθεί στις «βαθύτερες αιτίες» της σύγκρουσης, όπως υποστήριξε, για να δικαιολογήσει τη σκληρή του θέση σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ως προαπαιτούμενα για μια κατάπαυση του πυρός, ο ρώσος πρόεδρος επέμεινε σε όρους που στην ουσία θα διέλυαν την Ουκρανία ως ανεξάρτητο, λειτουργικό κράτος τραβώντας την σταθερά στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, ανέφερε ο Guardian.
Ο Πούτιν απαίτησε από το Κίεβο να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και τεσσάρων εν μέρει κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στα νοτιοανατολικά, να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις περιοχές αυτές, να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ και να συμφωνήσει σε αποστρατιωτικοποίηση.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρώσος πρόεδρος πιέζει επίσης ανοιχτά για αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία και υπονοώντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται εξωτερική διακυβέρνηση.
Στο μεταξύ, ο Τραμπ φαίνεται να γίνεται όλο και πιο ανυπόμονος με την έλλειψη προόδου σε έναν πόλεμο που υποσχέθηκε να τερματίσει σε 24 ώρες, εκφράζοντας την απογοήτευσή του προς τους ρώσους και ουκρανούς ηγέτες.
Παρά τον καταιγισμό συναντήσεων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και τις παράλληλες συνομιλίες με τη Ρωσία και την Ουκρανία στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες παρήγαγαν -στα χαρτιά- μια εκεχειρία 30 ημερών, οι δύο πλευρές συνέχισαν να πλήττουν η μία την ενεργειακή υποδομή της άλλης.
Η κυβέρνηση Τραμπ προσπάθησε επίσης να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Μόσχα επιδίωξε να επισυνάψει στη συμφωνία διάφορους όρους, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων, αίτημα που απορρίφθηκε γρήγορα από τις Βρυξέλλες.
Ο Γκριγκόρι Καρασίν, ο οποίος εκπροσώπησε τη Ρωσία στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πλευρές δεν κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο και ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να κρατήσουν και τον επόμενο χρόνο.
Ομως, η ομάδα του Τραμπ επισήμανε ότι παραμένει προσηλωμένη στον τερματισμό του πολέμου, με τον αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει στο NBC ότι ο ίδιος και ο Πούτιν σχεδιάζουν να μιλήσουν ξανά αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, όσοι βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο πιστεύουν ότι η Μόσχα είναι απίθανο να αποδεχθεί μια πλήρη κατάπαυση του πυρός χωρίς να εξασφαλίσει ορισμένα από τα αιτήματά της, τα οποία περιλαμβάνουν την παύση όλων των προμηθειών όπλων και πληροφοριών στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε να πολεμάμε για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Φιοντόρ Λουκιανόφ, εξέχων αναλυτής της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και επικεφαλής επιτροπής που συμβουλεύει το Κρεμλίνο.
«Η συνέχιση του πολέμου, τον οποίο κερδίζουμε αργά αλλά σταθερά, είναι προς το συμφέρον μας. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο κύριος χορηγός (της Ουκρανίας), (οι ΗΠΑ), φαίνεται να υποχωρεί. Γιατί να βιαστούμε σε μια τέτοια κατάσταση;», είπε χαρακτηριστικά.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-02 16:47:00