Οικονομία

«Οχι» από το ΣτΕ στην παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στη δεκαετία

«Οχι» στην επέκταση του ορίου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων από τα πέντε στα δέκα χρόνια, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάζοντας υπόθεση επιχείρησης στην οποία η ΑΑΔΕ εντόπισε εικονικές συναλλαγές στο εξωτερικό.

Το ΣτΕ δικαίωσε την εταιρεία καθώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τη φορολογική Αρχή ήταν λανθασμένη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να επεκταθεί στη δεκαετία η παραγραφή θα πρέπει:

– η φορολογική αρχή να έχει ήδη υποβάλει το σχετικό αίτημα ή τα σχετικά αιτήματα αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής προς την αρμόδια αλλοδαπή αρχή εντός του χρόνου κατά τον οποίο οφείλει να δράσει, ήτοι εντός της πενταετίας και

– τα στοιχεία να περιέλθουν μετά το πέρας της ως πενταετίας και μέχρι τη συμπλήρωση δεκαετίας.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η φορολογική Αρχή, ενώ είχε ήδη πληροφορίες εντός του χρόνου της πενταετούς παραγραφής περί εικονικότητας των συναλλαγών της επιχείρησης που προσέφυγε από απαντήσεις αλλοδαπών αρχών σε προηγούμενα αιτήματα αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής, υπέβαλε νέο αίτημα για αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε χρόνο μετά την πάροδο της πενταετίας.

Ετσι το Δικαστήριο αποφάσισε ότι τα στοιχεία που περιήλθαν στη φορολογική αρχή σε απάντηση του νέου αιτήματος δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την επιμήκυνση της παραγραφής από πενταετή σε δεκαετή.

«Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση – επισημαίνεται- και ανεξαρτήτως της δυσκολίας και της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, των αντικειμενικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει κατά τον κρίσιμο χρόνο η φορολογική αρχή και της έλλειψης συνεργασίας του φορολογούμενου, τα στοιχεία που περιέρχονται στη φορολογική αρχή στο πλαίσιο της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παράταση της παραγραφής από πενταετή σε δεκαετή, διότι, άλλως, κατά παράβαση της αρχής της ασφάλειας δικαίου, η φορολογική αρχή θα μπορούσε να καθορίσει με τις ενέργειες και, ιδίως, τις παραλείψεις της τη διάρκεια της παραγραφής».

Με παραγραφή κινδυνεύουν οι φορολογικές υποθέσεις του φορολογικού έτους 2018 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2024. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής. Όποια επιχείρηση ή φορολογούμενους δεν ελεγχθεί για τη χρήση του 2018 μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2024, και έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, δεν μπορεί να ελεγχθεί από την 1-1-2025.

Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι της εφορίας  εκκρεμείς υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή, ξεκινούν νωρίτερα, καθώς σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ η έκδοση και η επίδοση της Πράξης Προσδιορισμού του Φόρου στον ελεγχόμενο θα πρέπει να γίνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Με αποτέλεσμα χιλιάδες υποθέσεις να οδηγούνται σε παραγραφή καθώς οι φορολογούμενοι λάμβαναν την πράξη προσδιορισμού του μετά τη λήξη της περιόδου παραγραφής.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-18 10:37:12

Back to top button