Κόσμος

Ουκρανία: Το Κίεβο δεν προσβλέπει σε νέα σύνοδο για την ειρήνη πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Το Κίεβο δεν προσβλέπει σε μια δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, όπως έγινε γνωστό χθες Τρίτη από το γραφείο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το γραφείο της ουκρανικής προεδρίας, με επικεφαλής τον Αντρίι Γερμάκ, έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία της συνόδου κορυφής, φιλοδοξώντας να εξασφαλίσει τη συμμετοχή ηγετών και οργανισμών από όλον τον κόσμο που θα συζητήσουν το σχέδιο του Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου στην Ουκρανία.

Αρχικά, το Κίεβο ήλπιζε πως η δεύτερη κατά σειρά σύνοδος κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία θα ήταν εφικτό να διεξαχθεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιστροφή του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, μια σύμβουλος του Γερμάκ δήλωσε την Τρίτη ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πλέον εφικτό. Οι προετοιμασίες για τη σύνοδο θα συνεχιστούν, διαβεβαίωσε πάντως η Ντάρια Ζαρίβνα.

Επί του παρόντος γίνονται διασκέψεις για μεμονωμένες πτυχές του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Ζελένσκι, έγραψε σε ανάρτησή της στο Telegram, συμπληρώνοντας ότι η τελική διαβούλευση για ανθρωπιστικά ζητήματα – όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου – έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο διήμερο του Οκτωβρίου.

«Η ημερομηνία διεξαγωγής της δεύτερης συνόδου κορυφής για την ειρήνη θα αποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση των θεματικών διασκέψεων», ανέφερε η Ντάρια Ζαρίβνα.

Περίπου 100 κράτη και οργανισμοί εκπροσωπήθηκαν στην πρώτη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο στην Ελβετία, χωρίς την εκπροσώπηση της Ρωσίας. Η Μόσχα είχε απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής της και ως εκ τούτου δεν προσκλήθηκε.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-09 03:30:00

Back to top button