Κόσμος

Ουκρανία: Σύμβουλος ασφαλείας του Reuters σκοτώθηκε από ρωσικό πύραυλο

Ο 38χρονος Ράιαν Εβανς, βρετανός σύμβουλος του Reuters για ζητήματα ασφαλείας, σκοτώθηκε και δυο δημοσιογράφοι του τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκε ξενοδοχείο από ρωσικό πύραυλο κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στο Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Εβανς και οι δημοσιογράφοι ήταν μέλη εξαμελούς ομάδας του ειδησεογραφικού πρακτορείου στο Κραματόρσκ που κάλυπτε τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς η πόλη βρίσκεται περίπου 20 χλμ μακριά από το μέτωπο.

Το ξενοδοχείο όπου διέμενε η ομάδα του Reuters χτυπήθηκε από πύραυλο. Αλλα δυο μέλη της ομάδας, δημοσιογράφοι, τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Πρόκειται για υπηκόους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

Ο Ράιαν Eβανς, πρώην στρατιωτικός, συνεργαζόταν με το Reuters από το 2022, παρέχοντας συμβουλές στους δημοσιογράφους του για την ασφάλεια, στην Ουκρανία, στο Ισραήλ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και αλλού.

Τα υπόλοιπα τρία μέλη της ομάδας είναι ασφαλή.

«Προσπαθούμε επειγόντως να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για το πλήγμα, σε συνεργασία με τις αρχές του Κραματόρσκ, και υποστηρίζουμε τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους», ανέφερε το Reuters στην ανακοίνωσή του. «Εκφράζουμε τα πιο βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους αγαπημένους του Ράιαν και τους σκεφτόμαστε. Είχε βοηθήσει πολύ δημοσιογράφους μας να καλύψουν γεγονότα σε όλο τον κόσμο και θα μας λείψει τρομερά», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Τα ερείπια του ξενοδοχείου Sapphire μετά τον βομβαρδισμό του από τους Ρώσους – REUTERS/Vitalii Hnidyi

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το ξενοδοχείο χτυπήθηκε «εσκεμμένα» από Ισκαντέρ της Ρωσίας, βαλλιστικό πύραυλο ικανό να πλήττει στόχους σε αποστάσεις ως και 500 χιλιομέτρων. «Ενα απλό ξενοδοχείο καταστράφηκε από ρωσικό Ισκαντέρ», είπε, ένα «απολύτως εσκεμμένο πλήγμα, προμελετημένο. Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους φίλους» του θύματος, πρόσθεσε, καλώντας όλο τον κόσμο «να μη σταματήσει να ασκεί πίεση στο κράτος-τρομοκράτη», αναφερόμενος στη Ρωσία, οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας εισέβαλαν στην επικράτεια της χώρας του τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δεν απάντησε όταν του ζήτησε σχόλιο το Reuters. Το πρακτορείο σημείωσε πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο αν το ξενοδοχείο χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο ούτε αν πράγματι στόχος ήταν το συγκεκριμένο κτίριο.

Το ξενοδοχείο χτυπήθηκε στις 22:35 του Σαββάτου (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), «πιθανόν με πύραυλο Ισκαντέρ-Μ», ανέφερε η ουκρανική εισαγγελία της περιφέρειας Ντονέτσκ, προσθέτοντας πως το πτώμα βρετανού πολίτη βρέθηκε κατόπιν στα συντρίμμια.

Η εισαγγελία διενεργεί προανάκριση για τον βομβαρδισμό, συμπλήρωσε.

Ο θάνατος του συνεργάτη του πρακτορείου καταγράφτηκε κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα πολύνεκρου Σαββατοκύριακου, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, με τουλάχιστον 20 νεκρούς σε διάφορους βομβαρδισμούς και στις δυο πλευρές των συνόρων. Στην Ουκρανία, καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 14 θάνατοι: επτά στην περιφέρεια Ντονέτσκ, άλλοι 4 στη Σούμι, κι ακόμη 3 στη Χερσώνα. Στη Ρωσία, σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι σε ουκρανικά πλήγμα στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières), στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 11 δημοσιογράφοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 35 αφότου άρχισε ο πόλεμος, τον Φεβρουάριο του 2022.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-08-26 10:26:56

Back to top button