Κόσμος

Ορμπαν κατά ΕΕ για την κακοκαιρία: «Αν περιμέναμε την Ευρώπη, το νερό θα είχε φτάσει ως το λαιμό μας»

Με μεγάλο μέρος της χώρας του να υποφέρει από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Boris –που έχουν στοιχίσει τουλάχιστον 23 ζωές στην κεντρική Ευρώπη– ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν τα έβαλε, πάλι, με την Ευρώπη.

«Με όλο τον σεβασμό, αν περιμέναμε από τις Βρυξέλλες να μας σώσουν, θα ήμασταν μέχρι τον λαιμό στο νερό», δήλωσε ο συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για την έγκαιρη αποστολή βοήθειας από την ΕΕ, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες.

Ο Ορμπαν ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ανέβαλε τις διεθνείς υποχρεώσεις του (συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο), ώστε να βρίσκεται στη χώρα του όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση.

Οπως γράφει το Politico, όταν ρωτήθηκε για τη δήλωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με την παροχή βοήθειας στις πληγείσες χώρες, δεν έχασε την ευκαιρία να πετάξει τις σπόντες του: «Εάν προκύψει μια κατάσταση σε μια χώρα, υπάρχει ένας μηχανισμός που μπορεί να ενεργοποιηθεί με μονομερή κοινοποίηση. Το κάναμε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να εξετάζουν αν πρέπει ή μπορεί να παρασχεθεί κάποιου είδους βοήθεια. Μόλις τελειώσουν αυτές οι περίπλοκες διαδικασίες των Βρυξελλών –και δεν τιμωρούμαστε με το να μη λάβουμε τη βοήθεια που μας αξίζει– τότε θα λάβουμε υποστήριξη από τις Βρυξέλλες…».

10 δισ. για την αποκατάσταση της καταστροφής

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα χορηγήσουν βοήθεια 10 δισ., από τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ, στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που πλήττονται από τις πλημμύρες.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ διαθέτει δύο πιθανές πηγές βοήθειας, τα Ταμεία Συνοχής και τα Ταμεία Αλληλεγγύης, τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα Ταμεία Συνοχής με ασυνήθιστο τρόπο, ώστε να μπορέσουν τα χρήματα αυτά να καλύψουν τις ανάγκες με ευελιξία», σημείωσε.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 10:07:42

Back to top button