Κόσμος

Οριακό προβάδισμα Χάρις έναντι του Τραμπ – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Οριακό προβάδισμα διατηρεί η Κάμαλα Χάρις έναντι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos. Την ίδια ώρα στα ποιοτικά στοιχεία, το εκλογικό σώμα δηλώνει πως η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, το προβάδισμα της Χάρις στην εξαήμερη δημοσκόπηση, η οποία έκλεισε τη Δευτέρα, διέφερε ελάχιστα από το προβάδισμά της 45% έναντι 42% έναντι του Τραμπ σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα, ενισχύοντας την άποψη ότι η αναμέτρηση είναι εξαιρετικά αμφίρροπη, καθώς απομένουν μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η Χάρις προηγείται εντός του περιθωρίου σφάλματος, με την τελευταία δημοσκόπηση να την δείχνει να προηγείται μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες όταν χρησιμοποιούνται μη στρογγυλεμένα στοιχεία.

Η υποψήφια για προεδρία των Δημοκρατικών Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις

AP Photo/Jacquelyn Martin

Ποιοτικά στοιχεία

Η νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι βλέπουν με δυσάρεστο μάτι την κατάσταση της οικονομίας και τη μετανάστευση – και γενικά ευνοούν την προσέγγιση του Τραμπ σε αυτά τα θέματα.

Περίπου το 70% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι το κόστος ζωής βρίσκεται σε λάθος δρόμο, ενώ το 60% δήλωσε ότι η οικονομία κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 65% δήλωσε το ίδιο για τη μεταναστευτική πολιτική.

Κύρια θέματα η οικονομία και το μεταστευτικό

Οι ψηφοφόροι δήλωσαν επίσης ότι η οικονομία και η μετανάστευση, μαζί με τις απειλές για τη δημοκρατία, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Στην ερώτηση ποιος υποψήφιος είχε την καλύτερη προσέγγιση στα θέματα αυτά, ο Τραμπ προηγήθηκε στην οικονομία – 46% έναντι 38% – και στη μετανάστευση με 48% έναντι 35%.

Η μετανάστευση ήταν επίσης το Νο. 1 θέμα όταν οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν σε τι θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο ο επόμενος πρόεδρος κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Περίπου το 35% επέλεξε τη μετανάστευση, ενώ το 11% ανέφερε την εισοδηματική ανισότητα και ίσα ποσοστά 10% ανέφεραν την υγειονομική περίθαλψη και τους φόρους.

Ωστόσο, στο ερώτημα ποιος υποψήφιος ήταν καλύτερος για την αντιμετώπιση του πολιτικού εξτρεμισμού και των απειλών κατά της δημοκρατίας, η Χάρις προηγείται με 42% έναντι 35%. Επίσης, προηγούνταν στην πολιτική για τις αμβλώσεις και την πολιτική για την υγειονομική περίθαλψη.

trump tramp ekloges ipa

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ σε προεκλογική του συγκέντρωση

(AP Photo/Nell Redmond)

Πόσοι αναμένεται να ψηφίσουν

Περίπου το 79% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση -συμπεριλαμβανομένου του 87% των Δημοκρατικών και του 84% των Ρεπουμπλικάνων- δήλωσαν ότι είναι «απολύτως βέβαιοι» ότι θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που είναι σίγουροι ότι θα ψηφίσουν ήταν υψηλότερο από το 74% σε μια έρευνα του Reuters/Ipsos που διεξήχθη στις 23-27 Οκτωβρίου 2020, όταν το 74% των Δημοκρατικών και το 79% των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι ήταν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν. Η νέα δημοσκόπηση είχε περιθώριο σφάλματος 2 ποσοστιαίων μονάδων.

Δεδομένης της στενής αναμέτρησης, οι προσπάθειες των υποψηφίων να διασφαλίσουν ότι οι υποστηρικτές τους θα ρίξουν πράγματι ψήφους θα είναι πιθανότατα το κλειδί για τον καθορισμό του νικητή.

Μόλις τα δύο τρίτα των ενηλίκων των ΗΠΑ ψήφισαν στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, που ήταν η υψηλότερη συμμετοχή εδώ και πάνω από έναν αιώνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ και του Ερευνητικού Κέντρου Pew.

Περίπου το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι Δημοκρατικοί και το ένα τρίτο Ρεπουμπλικάνοι, ενώ το υπόλοιπο είναι ανεξάρτητοι ή όσοι προτιμούν τα τρίτα κόμματα, σύμφωνα με εκτίμηση του Pew Research.

Πόσοι συμμετείχαν στην δημοσκόπηση

Στην τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos συμμετείχαν 4.129 ενήλικες Αμερικανοί σε απευθείας σύνδεση, σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 3.481 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Περίπου 3.307 από τους ερωτηθέντες θεωρήθηκαν οι πιο πιθανοί να προσέλθουν την ημέρα των εκλογών. Μεταξύ αυτών των πιθανών ψηφοφόρων, ο Χάρις είχε προβάδισμα 3 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ, 48% έναντι 45%.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 14:14:00

Back to top button