Κόσμος

Οργή Σάντσεθ για δημοσίευμα που τον κατηγορεί ότι βλάπτει την ισπανική δημοκρατία

Ισπανικό δικαστήριο απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα να ακυρωθεί έρευνα σε βάρος της συζύγου του Πέδρο Σάντσεθ, εν μέσω μιας εντεινόμενης συζήτησης σχετικά με τη θεωρούμενη ζημιά που έχει προκαλέσει η πρωθυπουργία του στην ισπανική δημοκρατία.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η ποινική έρευνα κατά της Μπεγκόνια Γκόμεθ, η οποία επίσης ερευνάται για φερόμενη διαφθορά, θα συνεχιστεί, αλλά θα είναι περιορισμένης φύσης και θα αφορά μόνο την άσκηση αθέμιτης επιρροής. Η ίδια αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Την ίδια ώρα, η ισπανική κυβέρνηση επιτέθηκε εναντίον δημοσιεύματος του Economist που υποστηρίζει ότι ο Σάντσεθ έχει βλάψει την ισπανική δημοκρατία.

Οπως σημειώνουν οι Times, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός φέρεται εξοργισμένος από το δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι κυβερνούσε «με αυξανόμενο κόστος για την ποιότητα της δημοκρατίας της Ισπανίας και των θεσμών της».

ΜΜΕ πιστά στον ισπανό πρωθυπουργό πέρασαν στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα ψευδές, λέγοντας ότι απηχεί τις «φάρσες» και την «παραπληροφόρηση» της «Ακροδεξιάς». Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος, ο ισπανός υπουγός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο, δήλωσε: «Πιστεύω ότι, αντιθέτως, η Ισπανία αποτελεί σημείο αναφοράς σε θέματα δημοκρατίας, όπως και η κυβέρνηση Σάντσεθ».

Πάντως, ο ισπανός πρωθυπουργός δέχεται πυρά ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του για τις αμφιλεγόμενες παραχωρήσεις σε βασκικά και καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα που υποστηρίζουν την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του.

Ο Σάντσεθ έχει παραχωρήσει αμνηστία στους καταλανούς αυτονομιστές που συμμετείχαν σε μια αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας το 2017 με αντάλλαγμα ψήφους που χρειαζόταν για να ανακτήσει την εξουσία.

Εχει επίσης υποσχεθεί δημοσιονομική κυριαρχία στην Καταλονία με αντάλλαγμα τη τοποθέτηση του Σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ιλα στη θέση του επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης από ένα αυτονομιστικό κόμμα.

Πιο πρόσφατα, αναζωπύρωσε την οργή για τη συμμαχία του με το Bildu, ένα βασκικό αυτονομιστικό κόμμα και την πρώην πολιτική πτέρυγα της τρομοκρατικής ομάδας Eta που έχει πλέον καταργηθεί, συμφωνώντας να μειώσει τις αστυνομικές εξουσίες σε αντάλλαγμα για τη συνεχή υποστήριξή του.

Το άρθρο ενόχλησε επίσης τον Σάντσεθ επειδή τόνισε ότι είχε τοποθετήσει πολιτικούς διορισμένους σε υποτιθέμενα ανεξάρτητες θέσεις εργασίας, όπως στο Συνταγματικό Δικαστήριο και στην Τράπεζα της Ισπανίας.

Επικεφαλής της αντεπίθεσης κατά του Economist, σύμφωνα με τους Times, ήταν ο Χεσούς Μαρία ντε Μιγκέλ, που θεωρείται από τον δεξιό Τύπο ότι βρίσκεται κοντά στον Σάντσεθ, ο οποίος είπε σχετικά: «Πρέπει να προσφέρετε πληροφορίες, όχι φάρσες και ψέματα. Είναι ανεύθυνο για το Economist να παίρνει τέτοιες θέσεις».

Ο ισπανός πρωθυπουργός δέχεται επίσης επιθέσεις επειδή πρότεινε να αυξηθεί ο έλεγχος των ΜΜΕ μετά από ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στον Τύπο εναντίον της συζύγου του και αποτέλεσαν τη βάση για την υπόθεση εναντίον της.

Ο ίδιος έχει αποκαλέσει τις δεξιές διαδικτυακές εφημερίδες ως «τη μηχανή που ρίχνει λάσπη».

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς δεν έχει καταφέρει να ψηφίσει προϋπολογισμό λόγω των διαρκών εντάσεων στο εσωτερικό της συμμαχίας που τον επανέφερε στην εξουσία πέρυσι. Ο ίδιος δήλωσε σε συνεδρίαση του Σοσιαλιστικού Κόμματός του τον περασμένο μήνα: «Θα προχωρήσουμε αποφασιστικά… με ή χωρίς τη βοήθεια του νομοθετικού σώματος».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-08 15:46:03

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button