Ελλάδα

Ορατός στον ουρανό της Ελλάδας ο κομήτης «Τσουτσίνσαν- Άτλας» – Μοναδικές εικόνες

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο είχαν την τύχη να δουν με γυμνό μάτι οι κάτοικοι διάφορων μερών της Ελλάδας, με τον φωτογραφικό φακό να καταγράφει μοναδικά στιγμιότυπα. Πρόκειται για την πλησιέστερη προσέγγιση του κομήτη C/2023 A3 (Τσουτσίνσαν-ATLAS) στη Γη στις 12 Οκτωβρίου 2024.

Έγινε ορατός από τους πολίτες στη Μυτιλήνη, τη Λάρισα, την Εύβοια, το Κιλκίς, ακόμη και στο Αγρίνιο.

Ο κομήτης αυτός είναι ένας κομήτης από το Νέφος του Όορτ που ανακαλύφθηκε από το Παρατηρητήριο Purple Mountain στην Κίνα στις 9 Ιανουαρίου 2023 και βρέθηκε ανεξάρτητα από το ATLAS της Νότιας Αφρικής στις 22 Φεβρουαρίου 2023.

Ο κομήτης πέρασε το περιήλιο σε απόσταση 0,39 αστρονομικών μονάδων AU (58 εκατομμύρια χιλιόμετρα) στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 οπότε και έγινε ορατός με γυμνό μάτι. 1 AU είναι η απόσταση Γης-Ηλίου, ή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Μετά τις 12 Οκτωβρίου κατάφερε να επιζήσει μετά προσέγγιση του στον Ήλιο και για τον λόγο αυτό έγινε ορατός μετά τη Δύση του Ηλίου στα Δυτικά.

Στον ουρανό της Μυτιλήνης ο κομήτης

INTIME NEWS

Το νέφος του Όορτ βρίσκεται στο εξώτερο ηλιακό σύστημα, σε απόσταση 50.000 AU και αποτελείται από παγωμένα αντικείμενα με κύρια συστατικά παγωμένο νερό, αμμωνία και μεθάνιο. Θεωρείται ότι οι περισσότεροι κομήτες ξεκινούν από εκεί την πορεία τους προς τον Ήλιο, λόγω της βαρυτικής έλξης πάνω τους, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-14 14:07:50

Back to top button