Auto

Ολυμπία Οδός: Αυτή είναι η προτεραιότητα και αυτό είναι το κόστος!

Σε 700 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της πιο ενδεδειγμένης οικονομικής λύσης για την κατασκευή του τμήματος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα.

 Όπως είπε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος από το βήμα του 5ου Olympia Forum, τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται η παράδοση της προμελέτης από την παραχωρησιούχο, Ολυμπία Οδό, στην οποία υπάρχουν τρία σενάρια για την διέλευση του Καϊάφα, που είναι μπλοκαρισμένο από το 2010, από το ΣτΕ, λόγω περιβαλλοντικών θεμάτων.

Το κόστος των άλλων δύο λύσεων είναι υψηλότερο, δυσκολεύοντας αρκετά τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα. Ο κ. Ταχιάος ανέφερε πως το έργο πως το πρώτο τμήμα που έχει προτεραιοποιηθεί είναι το Πύργος-Αλφειός, που θα φέρει τον δρόμο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Ουσιαστικά το τμήμα μέχρι τον Αλφειό, αναμένεται να είναι το πρώτο που θα οδεύσει, με την αίρεση της εξασφάλισης χρηματοδότησης, προς υλοποίηση ενώ στα υπόλοιπα, εφόσον προκριθεί κάποια από τις προτεινόμενες λύσεις της Ολυμπίας Οδού, θα χρειαστεί να αναζητηθεί χρηματοδότηση που θα δώσει στο έργο σάρκα και οστά.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε πως πρόκειται για έργο “βαθύτατα αναπτυξιακό, πέρα από την σημαντικότητά του στον τομέα της οδικής ασφάλειας”. Μάλιστα, τόνισε πως θα κατατεθεί και κοινή πρωτοβουλία με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, για την κατασκευή του δρόμου, που θα αναφέρεται στην τεκμηρίωση της σημασίας και της σπουδαιότητάς του ώστε να μην μείνει στις μελέτες.

Με το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον προς το υπόλοιπο τμήμα της Ολυμπίας Οδού, από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα. Ο κ.Ταχιάος σχολίασε πως είναι σημαντικό το γεγονός πως το έργο είναι ενταγμένο στην παραχώρηση καθώς αυτό δίνει καλύτερες προοπτικές υλοποίησης.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ξεκίνησε την τοποθέτηση του αναφερόμενος ότι η ανάπτυξη της χώρα για πολλά χρόνια λειτουργούσε κεντροβαρώς προς την ανατολή και το κέντρο, κάτι όμως που σήμερα αρχίζει να αναστρέφεται, με σημαντικότερο παράδειγμα την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της “Ολυμπίας Οδού” και της “Πατρών – Πύργου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 10:30:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button